Hat éven át raboskodott Guantanamóban az új afgán védelmi miniszter

2021. szeptember 21. 13:26
Nincs bizonyíték arra, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei jelen lennének Afganisztánban – jelentette ki kedden Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője.

A múlt hét végén az Iszlám Állam helyi szervezete jelentkezett az Afganisztán keleti részén fekvő Dzsalálábádban elkövetett robbantássorozat elkövetőjeként. Az Iszlám Állam hosszú ideje szemben áll a tálibokkal.  

Nem találni senkit Afganisztánban, akinek bármi köze lenne az al-Kaidához”

– szögezte le kabuli sajtótájékoztatóján a szóvivő. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Afganisztánból egyetlen más országra sem leselkedik semmilyen veszély” – hangsúlyozta.    

A Szíriában és Irakban működő Iszlám Állam itt nincs jelen”

– magyarázta a másik terrorszervezetről a tálibok szóvivője, hozzátéve mindazonáltal, hogy a szervezet nyilvánvalóan képes támadásokat végrehajtani az országban. „Néhányan, akik közülünk való afgánok is lehetnek, átvették az Iszlám Állam szellemiségét, de ezt a nép nem támogatja, és a biztonsági erőink készen állnak, hogy megfékezzék őket” – fejtette ki Mudzsáhid.    

A tálibokat 2001 végén az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai beavatkozás űzte el a hatalomból. Washington azért indított háborút a terrorizmus ellen Afganisztánban, mert az akkori tálib vezetők nem voltak hajlandóak kiszolgáltatni az al-Kaida Afganisztánban bujkáló vezetőit, akiket a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kiterveléséért tettek felelőssé. Az amerikai csapatok végleges kivonásával azonban a tálibok augusztusban mintegy tíz nap alatt szinte az egész országot és a fővárost, Kabult is elfoglalták.    

Mudzsáhid kedden azt is bejelentette, hogy védelmiminiszter-helyettesé nevezték ki Abdul Kajjum Zakír mollát,

Szadr Ibrahim pedig a belügyminiszter helyettese lett. Mindketten keményvonalas, harcedzett területi parancsnokai a tálib mozgalomnak az ország déli részéből. Kinevezésük arra enged következtetni, hogy a tálibok igyekeznek saját soraikon belül is egyensúlyozni, miután mindkét vezető jelentős saját haderőnek parancsol, és mellőzésük fegyveres feszültségeket is szülhetett volna a tálibok sorai között.    

Zakirt a 2001-es katonai intervenció idején elfogták, majd 2007-ig a guantánamói fogolytáborban raboskodott,

ahonnan az afgán kormánynak adták át. Sokáig úgy tűnt, hogy ő lehet a védelmi miniszter a tálibok kormányában, ám a bársonyszéket végül a korábbi tálib vezér, Omar molla fia, Mohammed Jakub molla kapta. Szadr a Hilmend tartományi tálib tanács vezetője volt az ország déli részén. „Főnöke”, a belügyminiszter, Sziradzsuddin Hakkani pedig az ország keleti részéből, a pakisztáni határvidékről származik.    

Keddi sajtótájékoztatóján Mudzsáhid elmondta azt is, dolgoznak azon, hogy a fiúk után a lányok is visszatérhessenek a középiskolába, de konkrét időpontot nem nevezett meg. Az első kormányzásuk idején a nők oktatását betiltó iszlamista mozgalom jelenleg „biztonsági okokra” hivatkozva rendelte el, hogy a lányok egyelőre ne térjenek vissza az iskolába.

(MTI)

Fotó: Aamir QURESHI / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés