Vera Jourová: Hivatása miatt egyetlen újságíró biztonsága se kerülhet veszélybe

2021. szeptember 16. 13:48
Az EU ajánlásokat mutatott be az újságírók biztonságos munkavégzése érdekében.

Az Európai Bizottság csütörtökön ajánlásokat mutatott be az EU-tagállamok számára az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének fokozása érdekében.

Együttműködésre biztatnak

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja az ajánlásokat bemutató sajtókonferencián azt mondta: hivatása miatt egyetlen újságíró biztonsága se kerülhet veszélybe. „Támogatni és védeni kell őket kell, mivel szerepük elengedhetetlen a demokrácia működéséhez” – tette hozzá. Az újságírók elleni egyre gyakoribb támadásokkal összefüggésben az uniós testület felszólította a tagállamokat, hogy a hatályos nemzeti és európai jogszabályok teljes körű érvényesítésével és az uniós bűnüldöző szervekkel együttműködve alaposan vizsgálják ki az összes ilyen jellegű bűncselekményt,

és vonják büntetőeljárás alá az elkövetőket.

A bizottság hangsúlyozza: alapvető fontosságú az is, hogy a média megkülönböztetésmentesen férhessen hozzá információkhoz, ideértve a sajtókonferenciákat és a hatóságok birtokában lévő dokumentumokat is.  A testület továbbá arra ösztönzi a tagállamokat, hogy mozdítsák elő az együttműködést az online platformok és az olyan szervezetek között, amelyek szakértelemmel rendelkeznek az újságírókkal szembeni fenyegetések kezelésében.

Közel ezer támadás újságírók ellen egy év alatt

Mivel a bizottság szerint a női újságírók több fenyegetésnek vannak kitéve, mint férfi társaik, az ajánlásban azt szorgalmazzák, hogy a tagállamok támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a női újságírók, valamint a kisebbségi csoportokhoz tartozó és

az egyenlőségi kérdésekről beszámoló újságírók szerepvállalásának megerősítése. 

Ezen felül hangsúlyozzák, hogy a szerkesztőségekben és a médiaágazat egészében egyaránt elő kell mozdítani az egyenlőséget és a befogadást, továbbá elő kell segíteni a kompetenciák és készségek folyamatos fejlesztését az újságírók védelme szempontjából releváns szakmákban. A tagállamoknak 18 hónappal az ajánlás elfogadását követően jelentést kell benyújtaniuk a bizottsághoz az ajánlás végrehajtása nyomán bevezetett intézkedésekről. A végrehajtáshoz tagállamok uniós finanszírozást is igénybe vehetnek. Uniós adatok szerint tavaly több mint 900, újságírók elleni támadást jelentetek az uniós tagállamokban.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akik pedig a homoszexuálisokról írnak mesét mindenkinek, azok mind legyenek az év emberei! Egytől egyig.

Ja. Hollandia, Ciprus, Szlovákia. Hozzájuk szólhatott, csak nem vette észre.

Annyit megtudtunk az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének feltételeiről, hogy ha
Budapesten több százezres rendezvény zajlik, azt ezeknek az "újságíróknak"
TILOS MEGÍRNIUK, ha megírnák,
a lapjaik NEM KÖZLIK, vagy
MEGÍRJÁK, HOGY A TÖBB SZÁZEZRES RENDEZVÉNY értelme, hogy
A PÁPA MEGALÁZTA ORBÁN VIKTORT (és értelemszerűen) a magyarokat..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés