Szécsényben már 2019-ben terítéken volt Cseh Katalinék céghálójának terjeszkedése

2021. szeptember 9. 12:00
A momentumos képviselő ügyében csalás gyanúja miatt már több hatóság is vizsgálódik.

A szécsényi képviselő-testületi ülésen már 2019-ben szó volt a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló terjeszkedéséről – hívta fel a figyelmet a Mediaworks Hírcentruma. A grémium akkori ülésén Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet (aki a Tegyünk a szécsényiekért Egyesület támogatásával jutott be a testületbe) mindenre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazva elmondta,

a Mondat Nyomdaipari Kft., valamint a Royal Press Hungary Nyomdaipari és Kommunikációs Kft. bűncselekménygyanús körülmények között juthatott 1,5 milliárd forintnyi támogatáshoz, kihasználva azt, hogy Szécsény kiemelten kedvezőtlen adottságú településnek számít.

A Magyar Nemzet kiemelte, ez azért fontos, mert a városban működő cégek különböző pályázatokon indulva, az önrészt minimalizálva a Cseh Katalinékhoz köthető céghálózat kiemelt támogatást tudott igénybe venni a térség fejlesztése érdekében.

A testületi ülésen Serfőzőné azt is felvetette, vajon mit profitált a város a két vállalkozás tevékenysége következtében, különösképpen úgy, hogy a cégek olyan ingatlant neveztek meg fióktelepként, amely akkor az önkormányzat tulajdonában volt. Stayer László független polgármester a válaszában közölte: a kulcs az önkormányzatnál volt, amelyet senki nem vett fel.

Kép forrása: Cseh Katalin Facebook-oldala

Amint arról lapunk korábban beszámolt, a momentumos európai parlamenti képviselőhöz köthető vállalkozások másfél milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a szécsényi Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. Az említett címen „felbukkant” a Cseh Katalin botrányában már említett Pannónia Nyomda Kft. is.

Nyáron robbant a momentumos EP-képviselő botránya

Az ellenzéki politikus ügye akkor robbant ki, amikor a Bennfentes.net portálhoz egy titokzatos csomag érkezett, amely lebuktat egy kétszínű politikust. Mint később kiderült, a Momentum EP-képviselőjéről van szó. Az általa 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások 4,5 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutottak. Cseh a botrány kirobbanása után azt mondta:

szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

Az Origo július 22-én arról írt, a baloldali képviselő nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan vállalkozás, amellyel ugyanazon ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. Cseh családi cége tehát 285 millió forint uniós forráshoz, holott később már a Magyarországnak járó EU-s támogatások felfüggesztéséért lobbizott.

Feljelentések, vizsgálódások Cseh Katalin cégügyeivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben, de már a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a NAV és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit.

Mit tudunk eddig Cseh Katalin céges ügyeiről? Ha csak három perce van, ezt a cikket olvassa el, és képbe kerül.

Nyitókép: Facebook

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ekkora csalás és lebukás után már nem tudja elkerülni, hogy ne legyen valami fontos posztja Brüsszelben. Jourovához, Kövesihez és Junckerhez hasonlóan, bár szerintem nálam tájékozottabb még hosszan tudná sorolni a névsort...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés