Honvédelmi miniszter az afgán helyzetről: Hibás politikai döntés született

2021. augusztus 19. 13:39
Helytelennek tartja Biden döntését Benkő Tibor.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Spirit FM Exkluzív című műsorának vendége volt, ahol többek között az afganisztáni helyzetről beszélt és tett komoly kijelentéseket.

A kialakult konfliktus magyarázatára a miniszter a 2001. szeptember 11-én történt Egyesült Államokbeli terrortámadást említette: utána döntött úgy Amerika és a nemzetközi szövetségesek, hogy a térségben beavatkozásra van szükség,

nagyon rövid idő alatt meg is döntötték a tálib hatalmat, és megkezdődött egy egészen más Afganisztán építése.”

Ehhez az, akkor már NATO-művelethez csatlakozott Magyarország 2003-ban.

A NATO akkori döntése az volt: „együtt be, együtt ki”, vagyis, hogy senki nem hagyja ott ezt a missziót – magyarázta Benkő Tibor. Szerinte Joe Biden amerikai elnök áprilisi bejelentését, miszerint az USA kivonja csapatait az országból, sokan nem vették jó néven, mert „még nem fejeztük be ott a munkát.” Ám ezt tudomásul vették, és Magyarország június elején ki is vonta az utolsó katonákat is a területről.

Miért küzdöttek?

A miniszter saját megfogalmazásában „katona fejjel gondolkodik”, és így helytelennek tartja Biden ezen döntését. A 2001 óta tartó időszakban rengeteg katona, köztük hét magyar vesztette ott életét.

És akkor miért küzdöttek ők? Miért harcoltak? Azt mondtuk, hogy ott szeretnénk egy élhetőbb világot teremteni, szeretnénk megvalósítani, hogy onnan ne kelljen elmenekülni az embereknek.

Hát mindez megvalósult? Innentől kezdve azt mondom, hogy hibás politikai döntés született”

– hangzott el Benkőtől.

Európa felé megindulnak az emberek

Bár a tálib vezetés most azt nyilatkozta, hogy sok mindent megtartanak az eddig elért változásokból Afganisztánban, többek között például a nők jogait illetően, de a miniszter megfogalmazásában ezek és a tálibok rendszabályai „sok helyen ütköznek, nem tudni, hogy a kettőt hogy lehet majd összeegyeztetni.”

Benkő Tibor további következményekről is beszélt: szerinte az amerikai döntés miatt menekültáradat indult meg már most az ázsiai térségben, de Európa felé is jönni fognak. Ez a téma és a további kérdések Afganisztánnal kapcsolatban, a jövő heti uniós miniszteri tanácskozáson is szóba kerül majd – mondta Benkő a beszélgetésben.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés