Tálibok: Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt, a saría rendszere alatt

2021. augusztus 17. 17:30

Megtartották első sajtótájékoztatójukat a tálibok Afganisztánban.

2021. augusztus 17. 17:30
null

Megtartották a tálibok első sajtótájékoztatójukat Kabulban kedden – írja a BBC. Ezt Zabihullah Mudzsahid, az iszlamista mozgalom szóvivője kezdte, aki elmondta, „ez egy büszke pillanat az egész nemzet számára”, hisz 20 év után kiűzték a külföldieket.

Meg akarunk bizonyosodni róla, hogy Afganisztán többé nem egy csatatér. Megbocsátottunk mindazoknak, akik ellenünk harcoltak”

– fogalmazott Mudzsahid.

Szóba került az is, hogy a tálibok nem akartak káoszt látni Kabulban, a fővárosban. A tálibok szóvivője szerint eredetileg az volt a terv, hogy város kapuinál megállnak, hogy „békés legyen az átmenet”, de az előző vezetés a szóvivő szerint inkompetens volt, és nem tudta garantálni a biztonságot.

Mudzsahid szerint a nemzetközi közösséggel sem akarnak rosszban lenni, nem akarnak bántani senkit. Azt azért elmondta, megvan a joguk – ahogy más országoknak is megvan – ahhoz, hogy a saját vallási alapelveik szerint éljenek.

Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt a saría rendszere alatt. Vállt vállnak vetve fognak velünk dolgozni. Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció”

– mondta Mudzsahid.

Nyitókép: Sajjad Hussain / AFP. Illusztráció.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2021. augusztus 27. 22:09
A nők jogai a saría keretei között = oximoron
zsuuuzsaaa
2021. augusztus 17. 23:42
Hát nem tudom, lehet naiv vagyok, de én bízom benne, hogy a fenti sorok igazak és sikerül belülről helyreállítani a békét. Ha a szomszédom beköltözne hozzánk és uralkodna felettem - gépfegyverrel, én is harcolnék ellene, viszont, ha végre békén hagyna, igyekeznék gyorsan normális üzemmódra váltani. Amíg a táliboknak csak a saját országuk kell és nem terjeszkednek, nem küldenek ellenséges csapatokat más országokba, hogy elfoglalják azokat, bízhatunk benne, hogy céljuk a békés, gyors talpra állás. Emellett illene tiszteletben tartani, hogy vannak népek, kultúrák, akik MÁSKÉNT VÉLEKEDNEK bizonyos dolgokról! Értem, hogy nyugati szemmel az afgán nők helyzete nem jó, de most komolyan, mégis milyen a jó? Jó az, hogy a strandon minden második nő tetoválva van? Jó az, hogy a nyugati társadalomban nyáron alul-fölül-középen minden nőnek mindene kilátszik? Jó, az, ha fiúk tömegesen elnőiesednek? Jó az, ha egy nő 10-12 órát robotol egy multinál és a gyerekeit este nyolc után látja csak? Jó az, ha a "mai" lányok 14 év körül már nem is emlékeznek az első éjszakára, mert olyan régen volt, és azóta is "fűvel-fával"? Bízzunk benne, hogy a nyugati és a keleti nők helyzete is jobbra fordul +++
Sincero
2021. augusztus 17. 20:22
"Ostorozzuk" az iszlámot, de a libsik ugyan mi módon védik a női jogokat? - kérdezem én... A következőképpen: - a prostitúciót normális női munkaválallásnak tekintik - a lényeg, hogy a nő "adózzon" a végzett tevékenység után; - abortuszba hajtják bele őket, ha azok nem tartanak igényt a megfogant életre; - a gyereklányok "szexualizálásának" nincs alsó korhatára; - nemváltoztatással kecsegtetik őket, ha beleunnak női létükbe; - lányainkat leszbikusságra érzékenyítik; - a hagyományos női társadalmi szerepeket állandóan nevetség tárgyáva teszik; - ... Folytassam?
hakos
2021. augusztus 17. 20:02
"Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció” Van abban igazság, hogy nikábba burkolva egyetlen nő sincs hátrányosan megkülönböztetve, hisz a szép és csúnya nő is egyformán vonzóvá válik. Valamint a transzgenderek is élvezhetik, hogy az arcuk nem árulja el, hogy igazából nem is nők, hanem férfiak.... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!