Gorbacsov: A NATO-bevetés eleve kudarcra volt ítélve

2021. augusztus 18. 9:01
A Szovjetunió utolsó elnöke szerint a NATO-nak és az amerikaiaknak esélyük sem volt a sikerre és rosszul kezelték az egész helyzetet.

Mihail Gorbacsov, aki egyébként személyesen felügyelte a szovjet erők Afganisztánból való kivonását 1989-ben, kedden azt mondta, hogy a NATO saját bevetése eleve kudarcra volt ítélve. A most 90 éves volt vezető politikai hibának tekintette a szovjetek Afganisztáni jelenlétét, amely drága erőforrásokat vett el abban az időben, amikor a Szovjetunió átélte saját létének alkonyát – számolt be a Reuters.

Korábban el kellett volna ismerniük a kudarcot. Most az a fontos, hogy levonjuk a tanulságokat a történtekből, és ügyeljünk arra, hogy hasonló hibák ne ismétlődjenek meg”

 – mondta Gorbacsov. „Sok más hasonló projekthez hasonlóan a középpontban az eltúlzott fenyegetés és rosszul meghatározott geopolitikai elképzelések állnak. Ezekhez még hozzáadódtak az irreális kísérletek a sok törzsből álló társadalom demokratizálására.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki tudta, hát ő igen.

A Magyar Állam már így is elkésett Gorbacsov kitüntetésével, mindazért, amit Misa megtett, a magyarokért is, bár nem ez volt számára a legfontosabb, ez nyilvánvaló.
DE MÉG MINDIG NEM KÉSŐ.
Aki tudja, adja át.

Gorbacsov lehetőségei annyira behatároltak voltak, amit fel sem tételezhetünk...
És azokat mégis 100%-ban megpróbálta a térség hasznára fordítani.
Sajnos, hitt az elfajzottak irányította USA-nak, mindent elfogadott, garanciák nélkül.
Ebben hibázott..., de a világ akkor nem is gondolt arra, hogy a Rothschild-művek aljassága nem ismer határokat, a hidegháború befejezése után.

Fogalmatok nincs, mi következik, ha 89-90 körül Oroszországban elszabadul a pokol.
Mert a SZU totális gazdasági csődben volt, a szovjet katonák csak itt, Magyarországon 85-86-tól eladtak mindent, amit a laktanyáikból ki tudtak lopni.
Mégis, jókedvükben tették?, és odahaza még ettől is rosszabb volt a helyzet.
A kőolajár manipulálásával padlóra tették a teljes SZU-t, persze ehhez kellett az egyoldalú szovjet gazdaságirányítás amatőrizmusa, de ez nem Gorbi hibájából jött létre.
A SZU Brezsnyev alatt, a 70-es évek közepétől leszálló pályára került, amit képtelenek voltak megállítani.
90-re teljes erkölcsi és anyagi csőd, ezt kezelte Gorbacsov, teljes tisztességgel és emberséggel, a lehető legoptimálisabb módon.
A SZU, EGÉSZ KELET-KÖZÉP EURÓPA GAZDASÁGI CSŐDHELYZETBE KERÜLT, és megúszta egyetlen puskalövés nélkül.
Arról, hogy a kádári MSZMP csúnyán leszerepelt, a liberális rejtett SZDSZ 75-től kifejtett országárulásával, a magyar vagyon átjátszásával spekuláns senkiknek, nem Gorbacsov tehetett.

És erkölcstelenebbet se. Felmenői megkínzóit szolgálta élmunkában:
„Nézzék az én két nagyapámat. Az egyiket besúgták, mert nem teljesítette a vetési tervet 1933-ban, amikor a fél család haldoklott az éhségtől. El is vitték Irkutszkba, egy fakitermelési munkatáborba. A maradék család ott maradt nincstelenül, a fele megsemmisült abban az évben. – mondta Gorbacsov, majd így folytatta:
A másik nagyapám meg éppenséggel szervezője volt a kolhozoknak, majd egy helyi adminisztrátor lett. Ez aztán volt valami beosztás annak idején. Eredetileg átlagos paraszt családból származott. Ő tizennégy hónapot töltött börtönben. Kihallgatások közben azt követelték tőle, hogy valljon be olyasmit, amit sohase követett el. Hál’ Istennek túlélte. Viszont amikor visszatért, az emberek kerülték a házát, mint egy fertőzöttét. Az a „nép ellenségének háza” – azt tartották. A rokonok és szerettei sem látogathatták, máskülönben „ezek” őket is elvitték volna.”
Mintha Gorbacsov saját családja maga példázná a sztálini korszak paradigmáját: az egyik nagyapa büntetést kapott, mert nem teljesítette a kollektivizálás abszurd és brutális követelményeit, a másik, miközben pont egyik vezetője volt magának a kollektivizálásnak, áldozattá vált nem más alapon, mint a Sztálin által kigondolt szervezett, random, állami terror.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés