Egy héten belül kifekszik a gyerekek a koronavírus-fertőzést

2021. augusztus 4. 14:39
Átlagosan hat nap után meggyógyulnak a koronavírussal megfertőződött gyerekek – állapították meg brit kutatók.

A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lapban bemutatott tanulmány a szerzők szerint az első átfogó kimutatás a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről. A vizsgálat alapját azok a tünetek adták, amelyeket az érintett gyerekek szülei vagy nevelői jelentettek le egy applikáción keresztül a pozitív koronavírusteszt után. 2020 márciusa és 2021 februárja között 75 529 lejelentett, tüneteket mutató 5 és 17 év közötti gyermek koronavírustesztje közül 1734 gyereké lett pozitív. Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél, a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.    

Ritkán fordult csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradtak a tünetek: a vizsgált esetek 4,4 százalékánál. Nyolc hét után a gyerekeknek csak kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt tüneteket.    

„Megnyugtató, hogy a Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony” 

– mondta Emma Duncan, a tanulmány vezető szerzője. Az idősebb gyerekek kissé tovább voltak betegek, átlagosan hét napig, míg az 5-11 év közöttiek tünetei átlagosan 5 nap után elmúltak. A több mint négy hét után is tüneteket érző gyerekek aránya is magasabb volt az idősebb korosztályban (5,1 százalék), mint a fiatalabbaknál (3,1 százalék).    

A tanulmány szerzői ugyanakkor a vizsgálat gyengeségének ismerik el, hogy a tüneteket nem vizsgálták és nem hasonlították össze, ebben a szülők szubjektív megítélése játszott nagy szerepet. Mivel a vizsgálat a 2021 februárjával záruló időszakot vizsgálta, nem világos, hogy eredményei a koronavírus delta variánsára is érvényesek lehetnek-e. Ez csak tavasszal terjedt el Indiából indulva Nagy-Britannián át Európában.

(MTI)

Fotó: JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mire gondolsz? Csak nem arra, hogy a koronavírus-hírek bizonyos típusáról magyarul kizárólag az Informatia Libera portálról lehet értesülni? Elég szégyen ez a magyarországi sajtóra nézve. Legyen az "jobb" vagy "bal" oldali.

Másfél évnél és nem tudom hány mutánsnál járunk: ez a tény (gyerekek 99,99-ának semmi komoly baja nem lesz) jottányit sem változott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés