Mégsem kell beszámolni a civil szervezeteknek a névtelen támogatóikról

2021. július 17. 8:43
Péntek éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány törli a június végi módosítást.

Nem módosítja, hanem teljes egészében eltörli a kormány azt a rendeletet, amely tiltotta volna a civil szervezetek számára történő névtelen adományozást – derül ki a Magyar Közlönyből.

„Míg egyes ellenzéki politikusok azon örvendeznek, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben kötelezettségszegési eljárásokat, addig a magyar kormány teszi a dolgát” írta még márciusban az ügy kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter. „Átláthatóvá tettük a civil szervezetek finanszírozását, hogy egyértelmű legyen, melyek azok az NGO-k, amelyek külföldi támogatással próbálnak politikai nyomást gyakorolni a hazai közéletre” – tette hozzá. 

Az eredeti rendelet szerint megszűnt volna a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére, így az egyesületeknek és alapítványoknak fel kellett volna tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, az adatokat pedig minden évben el kellett volna küldeniük a kormánynak.

A rendelet nagy felháborodást keltett, amelyre a kormányzat is reagált, és módosításokat lengettek be. „Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása” – tájékoztatott Facebook-bejegyzésben Orbán Balázs miniszterhelyettes. A pénteken közzétett, Orbán Viktor által jegyzett rendeletmódosítás révén azonban a kormány elállt a tervtől, így nem módosul a korábbi szabályozás.

„Az a szabályozás, amit törvényi szinten elfogadtunk, megfelel az Európai Unió ítéletének. Maga a rendelet nem. Ezért mondtam, hogy hibáztunk, a hibáért a felelősséget természetesen vállaljuk. Olyan rendeletet kell hozni, ami összhangban áll az Európai Uniós szabályokkal. Ez a törvény összhangban áll a bíróság ítéletével, a meghozott rendelet nem, ezt sajnáljuk, ezért a kormány vállalja a felelősséget, és ezt módosítani fogja”fogalmazott a rendelet kapcsán Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy kérdés azért maradt, nyugtalanítóan:
Egy adófizető, büntetlen előéletű állampolgárnak van-e joga információra minden, Magyarország társadalmát-politikáját - és így GDP-jét - érintő pénzmozgásra, első helyen: minden pénz EREDETÉRE?
igen X
nem

Mindezt az információt aktuálisan a pénzzel mozgatott szervezet említésekor a fogyasztónak MEG KELL KAPNIA, pl. lábjegyzetben, így:
a TASZ pénzügyei Soros György Open Society nevű alapítványával kapcsolatosak.

TASZ-ról valamit, de idióta?

Orbán hátrál, egyre csak hátrál......naponta apasztva választói táborát. Izrael példáját kellett volna ebben követni. Remélem, hogy orosz, kínai, afgán, burundi szervezetek felismerik az ebben rejlő lehetőségeket, s kis pénzekkel segítik, életre keltik sejtjeiket.

Véleményedet küldd el a kolostorba........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés