Megszűnik a névtelen adományozás a civil szervezeteknek

2021. július 01. 21:44

A kormányrendelet értelmében mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz.

2021. július 01. 21:44
null

A kormány 2017-ben szigorította először a civil szervezetek beszámolási kötelezettségét a beérkezett adományokról, ez volt az úgynevezett „civiltörvény” melyet az EU Bírósága jogellenesnek talált, ezért a magyar parlament idén visszavonta. Mint ekkor a Precedens megírta, a perben Magyarország a törvény arra hivatkozott, hogy a szabályozásra egyrészt a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságának növelése miatt van szükség, másrészt pedig a közrend és a közbiztonság fenntartása miatt (utalva többek között a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozás és a szervezett bűnözés visszaszorítására tett erőfeszítések optimalizálására is).

Ezért hoztak most a megsemmisített jogszabály helyett egy másik törvényt, mely szerint a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék. A szerdán megjelent, és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére és az egyesületeknek és alapítványoknak mostantól fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, az adatokat pedig minden évben el kell küldeniük a kormánynak.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó cikkek

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nori70
2021. július 02. 19:14
Legrosszabb
llnnhegyi
2021. július 02. 13:15
Csak nyilvánosan szabad korrumpalni! Név, összeg. Moslokosok, rabasztak megint!
kispufi
2021. július 02. 11:09
Ez már nyolcas cikkely lesz, szintet kell lépni. Mélyen antidemokratikus mások zsebébe bele nézni. Jó, kivéve persze, ha olyanabb zsebbe nézünk demokratikusan.
az ember
2021. július 02. 11:06
"civiltörvény” melyet az EU Bírósága jogellenesnek talált" Az Eu bíróságának semmi köze a magyar törvényekhez. Nem szabadott volna eltörölni a törvényt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik