500 ezer forint alatt továbbra is névtelenül lehet majd adományozni a civileknek

2021. július 03. 17:45

Orbán Balázs miniszterhelyettes közölte, az ennél nagyobb összegeknél viszont erre nem lesz lehetőség.

2021. július 03. 17:45
null

„Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása” – tájékoztatott Facebook-bejegyzésben Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség államtitkára. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint félmillió forint adományozása esetén a kedvezményezett civil szervezetnek nem kell közzétennie az adományozó nevét. 

Az ennél nagyobb összeget adományozók esetében azonban a július 1-én hatályba lépett kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek részére. Az egyesületeknek és alapítványoknak mostantól fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, az adatokat pedig minden évben el kell küldeniük a kormánynak. A döntés nagy felháborodást keltett, az Átlátszó például az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben. 

Orbán Balázs úgy fogalmazott, „Magyarország kiemelt célkitűzése valamennyi szervezet gazdálkodása átláthatóságának növelése.

amit az Európai Bíróság a korábbi magyar szabályozás vizsgálata során is megerősített.”

Kiemelte, az új szabályozás az átláthatóság érdekében szűkíti a névtelen támogatások körét, miközben nem célja a más szervezetekre, például a pártalapítványokra, vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuszka
2021. július 04. 13:57
Helyes, a kis összegű adományozásnak titkosnak kell maradnia.
doderer
2021. július 04. 00:02
Szopatják a békemenetet?
Palepoli
2021. július 03. 23:30
Ezt az összeghatárt 10 ezer forintra kell levinni.
Akitlosz
2021. július 03. 22:50
A pártalapítványok talán nem tudnak jelentős hatás gyakorolni a közéletre? A pártalapítványok támogatásának az átláthatósága mitől nem közérdek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!