Eltávolítják az egykori rabszolgatartók szobrait a Capitoliumból

2021. július 1. 11:37
Helyükre többek között Thurgood Marshall, az első fekete főbíró szobra kerül.

A demokrata többségű képviselőház megszavazta, hogy eltávolítsák az amerikai törvényhozás épületéből, a Capitoliumból azoknak a történelmi alakoknak a szobrait, akik szerintük a fehér felsőbbrendűség elkötelezett támogatói voltak, így több egykori konföderációs vezető szobrának sincs maradása – számol be a Guardian cikkéről a Telex.

A jogszabály elrendeli minden olyan személy szobrának eltávolítását, aki szolgált az Amerikai Konföderációs Államok haderejében vagy az abban részes tagállamok katonai erőinél vagy kormányainál.

Mindezt 285:120 arányban szavazták meg, 67 republikánus és az összes demokrata képviselő mellette voksolt.

A megszavazott intézkedés szerint három olyan ember szobrát kell eltávolítani, akik támogatták a rabszolgaságot és a szegregációt: John Calhoun, Charles Aycock és James Clarke.

De nem maradhat Roger Taney mellszobra sem, ő írta a legfelsőbb bíróság azon ítéletét 1857-ben, amivel megtagadta a rabszolgáktól az állampolgárságot.

A helyére Thurgood Marshall, az első fekete főbíró szobra kerül, aki 1967-ben megnyerte azt az úttörő jelentőségű pert, amely kimondta, hogy alkotmányellenes az iskolai szegregáció.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A jogszabály elrendeli minden olyan személy szobrának eltávolítását, aki szolgált az Amerikai Konföderációs Államok haderejében vagy az abban részes tagállamok katonai erőinél vagy kormányainál."
Lehet, hogy itt nem áll meg a folyamat.
Az Egyesült Államok olyan neves Alapító atyái, mint George Washington az első elnök és Thomas Jefferson a függetlenségi nyilatkozat megalkotója is rabszolgatartók voltak.

A Mount Rushford szikláiba vájt négy elnök árfolyama hogyan áll? Azokat elég nehéz lesz ledönteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés