Putyin szerint Amerika a Szovjetunió útján halad

2021. június 5. 7:05
Az orosz elnök úgy véli, a birodalmak tipikus problémájáról van szó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Egyesült Államok a birodalmak jellegzetes problémáival szembesül, meg van győződve saját hatalmasságáról, és biztos léptékkel halad a Szovjetunió útján. Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében a világ nagy hírügynökségeinek vezetőivel tartott videokonferencián beszélt erről péntek este. Szavait a TASZSZ hírügynökség idézte szombatra virradóra. Az orosz elnök szerint az amerikai belpolitikai folyamatok közepette a kongresszusból és más helyekről

folyton fenyegetéseket lehet hallani Moszkvának címezve,

és a fenyegetőzők szemlátomást abból indulnak ki, hogy az Egyesült Államok gazdasági, katonai és politikai ereje akkora, hogy ezt megtehetik.    

Közeledik a Putyin-Biden találkozó

„A volt Szovjetunió egykori állampolgáraként elmondom, hogy mi itt a gond. A birodalmaknak gondja az: olybá tűnik számukra, hogy olyan hatalmasok, hogy megengedhetnek maguknak kisebb tévedéseket és hibákat. Ezeket megvesszük, azokat megfélemlítjük, ezekkel megállapodunk, azokat elhalmozzuk gyöngyökkel, ezeket pedig megfenyegetjük hadihajókkal. És ez megoldja a problémákat.

A problémák mennyisége pedig egyre nő, és elérkezik egy pillanat, amikor már nem lehet megbirkózni velük.

Az Egyesült Államok biztos léptekkel, magabiztos járással, szilárd lépésekkel halad egyenesen a Szovjetunió útján” – fogalmazott az orosz elnök.    

Vlagyimir Putyin másfél hét múlva, június 16-án találkozik Genfben Joe Biden amerikai elnökkel. Ez lesz Biden első találkozója Putyinnal hivatalba lépése óta. Néhány órával a hírügynökségi vezetőkkel tartott videokonferencia előtt Putyin azt mondta a szentpétervári fórum egyik panelbeszélgetésén, hogy a genfi találkozón meg kell próbálni megtalálni a módját az orosz-amerikai kapcsolatai javításának. Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincsenek nézeteltérések, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA pool/Anatolij Malcev

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikaiak mindenhova bemennek, ahol a Szovjetunio mar volt.
Irakba, Sziriaba, Kelet-Europaba, mindenhova.
Aztan majd meglatjak, hova vezet ez az ut!

Jaj, de jo, Magyarorszag ujra nagy lesz, mert nem hiszem, hogy te itt ciganyoznal...
Vigyazz, teged is figyel a TASZ!

Es a nyugat tenyleg hanyatlik...
Es akik oda mennek, fel akarjak elni a maradekokat, ennyi.
A tobbiek, akiknek eszukbe sincs menni, boldogan elnek otthon. Peldaul itt, Magyarorszagon is.

Jo, de minek annyi fegyver?
Azzal lehet gyogyitani, meg lehet enni, futeni lehet vele, vagy mire lesz jo a sok fegyver?
Nagy szarban lehet az a valaki, aki mar csak fegyverrel tartja sakkban az ellenfeleit.Ja, es Bidennel.

És mire kell ez a 740 millió dolláros fegyverkezés a 40 milliárddal szemben? Mivel indokolhatóak az amerikaiak beavatkozásai a világ túlsó felén, mondjuk Ukrajnában?

És akkor még Kína nem lépett semmit.

Ahol nem mész semmire a fair playjel - na ne viccelj! A fair play lett volna a Kijevben a Majdan téri lázadás, ahol Victoria Nuland és az amerikai nagykövet személyesen bátorította a lázadókat? Ha ez netán nem sikerül, és Janukovics csatlakozott volna a Putyin által gründolt eurázsiai gazdasági övezethez, akkor jött volna a fegyveres beavatkozás?

Vagy az volt a fair play, amikor Goodfriend amerikai ügyvivő ott téblábolt a Fidesz székház előtti tüntetésen?

Mikor volt fair az amerikai politika? Amikor lehallgatták az európai vezetőket? Amikor hamis állítások alapján támadták meg Irakot?

Előrebocsátom, hogy Oroszországban (és Kínában) nem szeretnék élni, nagyon idegen (és túl diktatórikus) helyek számomra.
DE
semmi sem bizonyítja az, hogy Oroszország vagy Kína tudna olyan keretek között létezni, ahogy mondjuk Hollandia vagy Finnország teszi. Egész más a népi mentalitás (Hamvas Béla nagyon jól leírta az oroszt az Öt géniuszban), márpedig ugyanaz a demokrácia csak ugyanolyan választói mentalitáson működik - a hollandhoz kell egy széles, aktuális kormánytól független gazdag középosztály, ami nincs meg az oroszoknál. Az oroszok megpróbálkoztak a nyugati liberalizmussal Jelcin alatt, majdnem rá is mentek.
Szóval Putyin sok lépését lehet bírálni, magyarként lehet berzenkedni az ellen, amikor a második világháborús szerepvállalásukról beszél, de azt el kell ismerni, hogy jól látja a nemzetközi helyzetet, és pontosan tud fogalmazni egy-egy jelenség kapcsán - most is igazat adok neki abban, ami mondott. Mert lehet, hogy Oroszország nem egy olyan hely, ahol szívesen laknék, de sajnos az USA és Nyugat-Európa is egyre inkább ilyen hely lesz.

Te komolyan érvelsz azzal, hogy puha amerikai elnyomás?

Oroszország és Kína nem tehet mást, mint kemény belpolitikával védekezik a kívülről szított belső felforgatás ellen. Az oroszoktól mi mást lehet várni akkor, amikor a 145 milliós ország határaira felvonultatják a több, mint 900 milliós összlakosságú és gazdaságilag sokkal erősebb NATO katonai erőit? Mindez azért, mert Putyin megfordította azt a Jelcin alatt indult folyamatot, hogy Oroszországot, az orosz természeti kincseket felvásárolják a globalista cégek. Mert egyébként mi a fene köze van a nyugatnak ahhoz, hogy az oroszok a tekintély elvű vezetést szokták?

Kína ősi kultúrája szintén messze van a világon egyébként kisebbségben lévő, csupán az euroatlanti övezetben tobzódó, de mindenütt aknamunkát folytató torz liberalizmustól. Lehet őket kritizálni, de egyre kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni. Tetszik, vagy nem sikerült magukat nagy mértékben nélkülözhetetlenné tenni. Köszönhető ez a kapzsi nyugatnak, akik nem gondolták, hogy az olcsó bérmunkásnak van annyi esze, hogy nem csak dolgozik, hanem odafigyel, és ellopja a tudást.

Vagy ott volt a Brit birodalom, Viktória korában úgy tűnt, hogy semmi sem tudja fenyegetni a hegemóniájukat, hogy aztán két évtized múlva megrokkanjanak a Világháborúban (ahol az eszkaláció az ő felelősségük volt - nyilván nem akarták, hogy túlzottan megerősödjenek a németek - helyette helyzetbe hozták az amerikaiakat)
Nagyon úgy néz ki, hogy az amerikaiak sikeresen helyzetbe hozták Kínát, ráadásul a felesleges izmozásukkal egy táborba hozzák őket Oroszországgal és a közeli mohamedán utódállamokkal (Kazahsztán és társai) és persze Iránnal. Ez már az USA helyzetértékelésének a csődje, ugyanannak a jelenségnek egy másik tünete, amikor odahaza lobbiznak a transznemű katonák elfogadásáért és a terhes női vadászpilótákért.

Igaza lehet, de az USA-nak valamivel több politikai és gazdasági tartaléka van, mint a SzU-nak volt.

Kar, hogy nem csak Putyint torolnek el a fold szinerol, hanem egy csomo mas embert is.
Tudom, hogy ez az amerikaiaknak nem szamit, lasd Irakot, Afganisztant, Sziriat stb. de nem mindenki vadallat ezen a Foldon. Letezik diplomacia is, bar azzal nehezebb ravenni az ellenfelet, hogy neked adja a javait.
Melosa valogatja. Az orosz is elhet jol, az amerikai is rosszul. Kina mas teszta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés