Pedofilellenes nyilatkozatot adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Kar

2021. június 2. 18:00
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját és zéró toleranciát hirdet ellene. Ugyanakkor a testület arra is figyelmeztet, hogy nem szolgálják a társadalom érdekeit az egyházi hivatás és a bántalmazásra való hajlam közötti összefüggést sugalmazó megnyilatkozások.

Az MKPK szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint a gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék bárhol: iskolákban, sportklubokban, táborokban vagy családon belül, világi vagy egyházi intézményben.    

A katolikus egyház a zéró toleranciát követi a kérdésben

„Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk” – fogalmaztak.    

Kitértek arra: minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.    

A Magyar Katolikus Egyház a zéró tolerancia elvét követi minden, a kiskorúak sérelmére elkövetett bántalmazással szemben – írták, hozzátéve, hogy ez arra is kiterjed, ha valakinek ilyen eset a tudomására jut, és azt nem jelenti az illetékeseknek.    

Emlékeztettek, hogy az elmúlt évtizedben az MKPK és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és intézkedéseket vezettek be, amelyek egyszerre szolgálják a gyermekbántalmazás megelőzését, feltárását, a bűnösök felelősségre vonását és a segítségnyújtást a traumák feldolgozásában. A társadalom más intézményeihez hasonlóan az egyház is folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, emellett maga is képez gyermekvédelmi szakembereket – sorolták.    

A katolikus egyház belső vizsgálata a világinál is szigorúbb

A Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve, a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat. Ha a cselekmény a világi jogszabályok alapján is büntethető, az egyház felhívja a sértetteket és gondviselőiket, hogy tegyenek feljelentést az állami hatóságoknál.    

Megjegyezték: a tettesek felelősségre vonását segíti, hogy az Országgyűlés 2014-ben eltörölte a súlyos bűncselekmények, köztük a gyermekbántalmazás elévülését.    

Mint írták, a visszaélések feltárása – főleg, ha évekkel korábban történtek – igen nehéz, mert „ez a szörnyű bűntett többnyire az áldozatok lelkében hagy mély nyomokat, nincsenek rá sem tanúk, sem egyéb bizonyítékok”. Nyomozati jogok és eszközök hiányában az egyház csak az áldozatok közreműködésével tudja feltárni a múltat, elítélni a bűnösöket és segíteni a sértetteken, családokon ejtett sebek gyógyulását. „Az áldozatok vagy azok szülei olykor nem vállalják a világi büntetőeljárással járó nehézségeket, de emiatt az egyházat hibáztatni több mint igazságtalan.”    

Nehéz indulatok nélkül szembenézni a múlttal

A testület meglátása szerint „rendkívül nehéz a múlttal indulatok nélkül, alázattal szembenézni: az áldozatoknak, a szülőknek, a társadalomnak és az egyháznak egyaránt”. Ezt a szembenézést segíti és bátorítja minden őszinte, elfogultság nélküli önvizsgálat, jószándékú kritika és tényfeltáró publikáció. Nem szolgálja azonban a társadalom érdekeit, amikor olyan egyoldalú megnyilatkozások születnek, amelyek rendszerszintű, ok-okozati összefüggést sugalmaznak az egyházi hivatás és egy súlyos bűncselekmény elkövetésére való„hajlam” között – írták.    

„Nem szolgálja az igazságot, amikor elhallgatják vagy letagadják katolikus közösségünk hasonló esetek feltárásában játszott szerepét, vagy figyelmen kívül hagyják őszinte, jószándékú erőfeszítéseit, intézkedéseit. Nem szolgálja továbbá az áldozatok és a társadalom érdekeit sem, ha egyéni és családi tragédiákat hangulatkeltő szalagcímekben egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel” – fogalmaztak. Hozzátették: a püspökök testülete hív minden jószándékú embert, hogy „közös összefogással működjünk együtt az emberi méltóság és az ifjúság védelmében”.

(MTI)

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összevissza írkálsz: a kettő között nincs összefüggés, mert az egyik természetes, a másik aberrált. Aki aberrált az nem való papnak, aki pedig nem tud cölibátusban élni, az kilép.

Az egyházmegyénkben is az a praxis, hogy a tisztázásig azonnal felfüggesztik a gyanúba keveredettt, de elutasítjuk a manipulatív-ideologikus egyházellenes támadásokat.

Van szűrő, de tökéletes szűrés nem létezik. Olyan szervezet pedig, ahol nem lehet találni deviánsokat, szintén nem létezik. Utána pedig már gyerekjáték mutogatni a néhány negatív példát, s ezt totalizálva harsogni, "ezek ők"...A demagóg szöveged is ezt a módszert követi. Olyan egyházKÉPed lesz, amit megérdemelsz...

Tudomásul vetted ezeket, Vadai?!!!
Összemosod az Egyházat a pedofiliával, te nyomorult.?!

Méghozzá Vadaitól a Parlamentben. Helyre is rakták a vörös tyúkot.

Nem vagytok kétszázan. Páran vagytok több nicknéven.

A gazdaasszonyt is írják. Pedig direkt időseket vesznek fel, de többnyire nincsenek már gazdaasszonyok. Van iskola, ahonnan hozatja a kaját, van mosógép, stb. Nincs pénze egy papnak csak a megélhetésére.

Kaletázól? Kaleta komcsi, ha nem tudnád. Medgyessyt, Gyurcsányt, Bajnait szolgálta.
Mi csak átvettük. Nem tudhattuk, hogy pedofil egy szocik között nevelkedett karrier építő.

Szerinted, aki nem jut nőhöz, az egyből kisfiúkat kíván meg? Amúgy normális vagy?
Egy pap minden ujjára kapna nőt, ha akarna.

A te gazdidé világos?

Biden rendszeresen maga elé húzza a kislányokat, jól látható közelségbe. Magára húzza közben pedig a mellüket fogdossa, a TV csatornák közvetítik, de ez egy cseppet sem zavarja és láthatóan a gyerekek családtagjait sem. És az amerikai társadalmat sem.

Te csak ne súgdoss nekem semmit. Nézd meg milyen kérdések szerepelnek azon az átvilágításon, aztán nevetgéljél.
Vagy azt hitted, hogy az egy röntgen?

Ugyanezt kérdezhetném vissza. Magadtól miért nem kérdezed meg?

Hülyeség. Aztán hogyan sikerült tudomást szerezned? És, ha tudomást szereztél, amit persze nem hiszek, miért nem tettél feljelentést?
Akkor téged a hatályos törvények szerint lecsuknak.

Nem történt azzal a fickóval semmiféle szörnyűség.
Semmi amire te egyből gondolsz.
Még fel is lett jelentve, mert a testvére zsarolni akarta a papot.

Ez az ügyes vagy. Te nevetgéltél és még most is nevetsz, nem én.
Ezek komoly dolgok, nem nevetség tárgya.

Az egyház számatalanszor bocsánatot kért. Súlyos összegeket fizetett kártérítésként. Ezek tények.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés