Előválasztás: nagy a titkolózás és a taktikázás Zuglóban

2021. június 1. 10:00
Az ellenzéki pártok sok helyen nem indítanak saját jelöltet. Zuglóban érdekes a helyzet, az MSZP-s Tóth Csaba és a momentumos Hadházy Ákos biztos ringbe száll, de nem lehet tudni, kik támogatják még őket. Megkerestük Karácsony Gergelyt, a DK-t és a Párbeszédet is, választ azonban nem kaptunk. Sőt, utóbbi párt részéről azt közölték, nem állnak szóba velünk.

Az ellenzéki pártok sorban jelentik be, hogy saját emberük helyett mely pártok jelöltjét támogatják az előválasztáson. Ezzel egyszersmind a demokrácia hatalmas ünnepének beharangozott esemény jelentőségét is csökkentik, hiszen egyre több helyen mégis füstös szobában döntenek az indulókról – vagy legalábbis egy részükről –, s nem bízzák mindezt a választópolgárokra.

Egészen pikáns közös fotók is megjelennek, különösen igaz ez akkor, amikor

Jakab Péter tűnik fel néhány baloldali politikus mellett,

mint nemrégiben, amikor Kálmán Olgával mosolyog egy képen.

Ezt a DK-s politikussá vált egykori tévés még két-három évvel ezelőtt is nehezen tudta volna elképzelni, ahogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke sem, hogy ő is a Jobbik elnökének a segítségére szorul. Bár kétséges, hogy Budapesten mennyit jelent az egykori szélsőjobboldali párt támogatása, hiszen itt meglehetősen gyengék, de úgy látszik, a két baloldali politikus hölgy nem bíz semmit a véletlenre.

Van azonban a fővárosban néhány olyan körzet, ahol sem visszalépésekről, sem támogatásokról nem hallani, és a pártok közül is csak néhányan nevezték meg a jelöltjeiket. A legérdekesebbek közé tartozik Zugló, ahol annyit lehet tudni, hogy az MSZP Tóth Csabát indítja, aki már kétszer győzött egyéniben a parlamenti választáson. Arra lehetett számítani, hogy vele szemben egyáltalán nem, vagy nem komoly politikust indítanak a pártok, hiszen ő a szocialisták között erős embernek számít. Legalábbis helyben biztosan.

Ehhez képest a Momentum bejelentette február közepén, hogy a független Hadházy Ákost indítja. Fekete-Győr András, a párt elnöke azzal magyarázta a „korrupcióvadász” fegyverbe szólítását, hogy azt szeretnék, ha a 14. kerületnek átlátható, tisztességes, becsületes parlamenti képviselője lenne. Ezzel nem is finoman arra utalt, hogy Tóth Csabáról mindezt nem lehetne elmondani, ami persze nem véletlen, hiszen az MSZP-s politikus a Vas megyei előélete és a zuglói tevékenysége – mindkét helyen a tömeges beléptetésekkel szerezte meg a hatalmat – sokak szemét szúrja még a baloldalon is. Mások a parkolási mutyi egyik főszereplőjének tartják.

Mindenki hallgat

Ami kifejezetten érdekes, hogy a DK a legtöbb egyéni választókerületben – Budapesten pedig már szinte mindenütt – megnevezte a jelöltjét, de a zuglói rubrika még üres. Ezért megkérdeztük a párt sajtóosztályát, hogy az előválasztáson a 14. kerületben indítanak-e önálló jelöltet; ha igen, akkor kit, ha nem, akkor kit támogatnak: Tóth Csabát, Hadházy Ákost, esetleg mást? Ám több nap elteltével sem kaptunk választ.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Párbeszéd ki mellé teszi le a voksát, hiszen ez a törpe párt szimbiózisban él az MSZP-vel. A sajtófőnökük, Altbäcker Zsuzsanna azonban ellentmondást nem tűrően közölte, hogy

ők a Mandinerrel nem állnak szóba.

Nem adtuk fel, megkerestük a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályát, hiszen Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke. Innen azt a választ kaptuk, hogy a Párbeszéd társelnöki rendszerben, egy elnökséggel működik, ezért forduljunk az ő sajtóosztályukhoz. De miután ezt már megtettük, a kör bezárult. Így egyelőre nem tudjuk, hogy a Hadházy–Tóth-csatában ki mellett sorakoznak fel a többiek, és elsősorban a királycsináló, Gyurcsány Ferenc döntésére vár mindenki feszülten.

Nyitókép: Hadházy Ákos arról beszél, miért indul el Zuglóban az előválasztáson, a háttérben balról Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, illetve Rózsa András a párt helyi vezetője látható

 

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért hallgatnak, mert itt nem lehet semitmondó általánosságokat mondani a támogatott kapcsán, mint más kerületekben. Azonkívül, rettenetesen félnek az egymásközti háborúskodástól: akármelyiket támogatják, felbőszül a másik, és ebből - érzik, tudják - nagyon nagy baj lehet, akár az "összefogás" veszélyeztetése is.

Legalább a koalíciós célokra való tekintettel mellőznéd az antiszemita megjegyzéseidet. Az ilyen figurák miatt, mint Te vagy és hazafi barátod, s vagytok többen is nácik a balliberális koalícióban, a normális zsidók nagy része a Fideszre fog 22-ben szavazni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés