Lovári karácsonyra

2021. május 14. 14:56

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Lováriból azért nyelvvizsgázhatott volna. Vagy eszperantóból. Mindjárt mondom, hogy miért!

Az Eduline honlapján 2012. május 30-án jelent meg egy nagyon fontos írás, ez: »Melyik nyelvből lehet két hónap alatt nyelvvizsgát szerezni?« – tette fel az égetően fontos kérdést Sereg Nikoletta, s mindjárt meg is nevezte a két lehetséges menekülőutat: »Lovári és eszperantó – felvételizők és diplomázás előtt álló egyetemisták százai választják ezt a két nyelvet a gyors nyelvvizsgaszerzés reményében. De vajon tényleg ez a két legkönnyebb nyelv? Utánajártunk.« És utánajárt.

A cikkből megtudjuk például, hogy »a nyelveket három csoportba – könnyű (570-600 óra), közepes (1100 óra) és nehéz (2200 óra) – osztották aszerint, hány óra tanulás kell ahhoz, hogy valaki a nulláról elérje a társalgási szintet. Az első csoportba a germán és az újlatin nyelvek kerültek, a másodikba az indoeurópai nyelvek, a harmadikba pedig a kelet-ázsiai nyelvek és az arab.« Továbbá azt is, hogy »a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ 2010-es adatai szerint itthon még mindig angolul és németül tanulnak a legtöbben – a harmadik legnépszerűbb nyelv az eszperantó, a nyolcadik pedig a lovári. Nem véletlenül.

Míg a nagy nyelvekből átlagosan 2000-2500 óra alatt lehet elérni a középfokot, addig – ugyanehhez – eszperantóból mindössze 250 órára van szükség.

Akinek sürgős a nyelvvizsga, az akár két-három hónap alatt felkészülhet a középfokúra, normál tempóban öt-hat hónap felkészülés kell.« Igaz, a lovári kicsit nehezebb. Ahogy Sereg Nikoletta rávilágít: »Tévhit, hogy a lováriból nagyon könnyű nyelvvizsgát szerezni, ugyanúgy el kell sajátítani a ragozást, a nemeket, az elöljárószavakat, mint bármelyik más nyelvből – mondja Balogh Zoltánné nyelvtanár, aki szerint a lovári sokak számára azért tűnik könnyűnek, mert sok a magyar jövevényszó. […] Balogh Zoltánné szerint általában 200 órára van szükség a középfokú nyelvvizsgához.«

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha megkapod a budai Vár negyedét ingyenbe, akkor jó lesz, zsóti?

Legyen az eszperanto!
Az olyan nagyvilagi lenne ennek a nyirsegi nagyranott gyeroknek!

Karácsony fogyatékos, úgyhogy neki inkább a jelbeszédet kéne elsajátítania. Mutogatni azt nagyon tud.

Szakközépiskolában tanítok. Én tervezem, hogy megtanulom. Nem viccelek.
Érdekes különben, mert tök könnyen megtanultam angolul (anno németül is, de azt el is felejtettem), de ezek a lovári szavak nekem egyszerűen nem maradnak a fejemben....néha kérdezek a gyerekektől szavakat, kifejezéseket, de kb. 1 hétig maradnak meg.

Bayer hol volt adjunktus? Hol szeretne miniszterelnök lenni? Hogy seggfej, az ténykérdés, de a Geri sem nyűgözött le olyan nagyon.

Hát, ebben megegyezhetünk, de néhány gondolat a Geriről? Itt egy kis gondolatébresztő:

https://www.youtube.com/watch?..

A saját gondolat az analógia a képeken láthatóval. Ott egy féllábú színész jelentkezik Tárzán szerepére.

Izé, a történelmi hűség végett: az első kérdést én tettem föl, amire következetes mellébeszélés a válaszod:. Idézem a nagy XXI. századi gondolkodót, szerény személyemet: "Néhány gondolat a Geriről?"

Ha nincs, nincs.

És én beszélek mellé. Néhány gondolat az adjunktus úrról, akinek nincs nyelvvizsgája?

Nálunk igen, igaz, a hetvenes években volt, de a kisdobos és úttörő avatás is a litánia után kezdődött, hogy a mamák ott legyenek. Akkor már úgy is jó volt.

Akkor nem lehet jogosítványod, ha jól emlékszem kizáró ok.

Itt vagyok én, én is ellenálltam az orosznak. Érdekes, a szüleim fiatalabbak nálad, de ők sem érettségiztek oroszból, ahogyan én sem. Náluk nem volt kötelező a nyelv érettségin, én meg kiváltottam két központival és jobban beszélem az angolt, mint Karácsony. Nincs ugyan nyelvvizsgám belőle, de ha kedvem tartja megcsinálom. Nem okoz gondot. Csak egyenlőre nem érzem szükségét a papirnak.A latint, amit középiskolában tanultam, a tanár miatt nem választottam. Ma is olvasok latinul. Egy sereg embert ismerek, magamon kívül, aki ellenállt az orosznak. Nálunk klerikáliséknál egy szép népszokás volt az ilyesmi.

Ki kezdte az alázást?
Egyébként abban igazad van, hogy ők zseniálisan tudják sajnáltatni magukat. Mi meg szeretjük azt, aki tudja, hogy mit akar. Ők azt, ha a vezetőjük egy hitvány döntésképtelen senkiházi. Vagy egy pojáca.

Sztori. A 60-as, 70-es években a Váci u. végén volt egy orosz könyvesbolt. Fillérekért árultak. Akkor kezdtem újratanulgatni angolul, kifejezetten önszórakoztatási céllal. Az orosz könyvesboltban jócskán lehetett angol irodalmat kapni. Máig emlékeszem egy Ezeregyéjszaka mesekönyvre, a lapalján orosz magyarázattal a kevésbé ismerős angol szavakhoz. Belenézegettem, néha segített. Később ott vettem meg a Forsyth Saga 3 kötetét is.

Az orosszal NEM az volt a baj, h. tanították, hanem az, h. NEM tudták jól megtanítani. Most is nagyon hiányzik, szerintem, h. legalább egy szláv nyelvet, szerintem nyilván a lengyelt, ha már lehet válogatni, legalább gyenge alapszintig, egy kis országismerettel megtetézve, NEM oktatnak már az általános iskola alsó tagozatában.

Harácsonnyal meg NEM az a baj, h. NINCS állami nyelvvizsgája, hanem h. nem beszéli a nyelvet. Még egy nyelvi anti-talentum is meg tudja tanulni, mondjuk, a motiváció és a szorgalom nélkülözhetetlen. Nekem úgy tűnik, Harácsony megszokta, h. elég ha magas és sovánka. Többi érdemét nagyítóval kell keresnie annak, akit érdekel.

Kedves Zsolt!
Márkizay aljas rágalmazó szövegére feltétlenül reagálj valamelyik műsorodba, pl. hétfőn a Sajtóklubban.
De egy jó kis cikk is kikerekedne belőle.
Felzárkózott jákob és Szabó színvonalára ez az ember.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés