Uniós újbeszél: a kudarc az siker

2021. május 13. 7:10

Szilvay Gergely
Mandiner
A bizottsági elnök szerint az EU-s vakcinapolitika sikeres. Nos...

Vajon mit olvas Von de Leyen asszonyság, az Európai Bizottság elnöke? Ezen töprengtem a minap. A töprengés oka az EU-s vakcinaakció sikeréről szóló leyeni tétel volt. És azért is töprengtem rajta, mert tudjuk, hogy a politikusoknak vannak meghatározó olvasmányélményeik – már nem a gyermekkori leányregényekre, indián- és kalóztörténetekre gondolok, hanem azokra, amelyek a politikához való hozzáállást, a politikacsinálásban való jártasságát alakították.

Van az a téves elképzelés, hogy a politikus politológiát és politikaelméletet tanult,

nagy politikafilozófusokat kellene olvasgatnia, valamint megfogadni a szabadon lebegő értelmiségiek tanácsát. Az értelmiség, ami a politikus fülébe sugdos, kis angyalkaként vagy ördögöcskeként végzi e tevékenységét, kezében friss olvasmányélményekkel és klasszikusokkal. Utóbbiak persze most épp újraíródnak, legalábbis nyugaton, de nálunk még van raktáron a nyolcvanas évekből, az elvtársak itt már előre kicenzúrázták a klasszikusokat, kihúzták Istent, betették az osztályharcot. A kortársak meg bizonyára a szociológiai folyóiratok világmegváltó igényű, ám depresszív hangvételű tanulmányait jelentik, Replika & Co. 

Tehát az értelmiségi szabadon lebeg, mint angyalka vagy ördög, és így egyszerre tudja lenézni a politikust annak műveletlenségéért (hiszen nem olvassa a legújabb Q1-Q2 vakonduplalektorált folyóiratok tanulmányait, és sugdosni a fülébe a megváltó igét, mely alászáll a mennyből, azaz kipattan a lebegő fejből). 

Ha a politikusnak van esze, akkor a hallása sugdosás közben szelektív, vagy olyan értelmiségiekre hallgat, akik nem lebegnek szabadon, hanem be vannak gyökerezve, de az már ugye nem függetlenség. 

Mindenesetre a politikus a saját szakmájával kapcsolatban visszaemlékezéseket szokott olvasni, meg Peloponnészoszi háborút, Boston Politicsot, illetve Keresztapát – bár azt inkább nézni szokták. Kinek mi a kedvence.

Én nem tudom, hogy az 1984-et valami angyalka ajánlotta-e Von der Leyen asszonyságnak, vagy személyes kedvenc, de minden jel szerint ő a politikai kommunikáció terén George Orwell sorvezetőjét használja.

Abban van az újbeszélnek elkeresztelt kommunikációs technika.  

Biztos szabadságon voltak épp a kommunikációs tanácsadók, hacsaknem épp oltakoztak, oltakozás után lábadoztak, vagy Leyen asszonyság visszasugdosott az angyali és ördögi fülekbe, hogy „1984”, és viszonozta a tanácsokat. A kérdés az volt, miként is lehetne kommunikálni az EU vakcinaügyi szerencsétlenkedését. 

A szerencsétlenkedés, amit EU-s újbeszélül sikernek hívnak, azzal kezdődött, hogy a bizottság EU-s szinten akart minden beszerezni, majd nem adta ki a vakcinaszerződéseket és vitába keveredett az AstraZenecával, eközben pedig politikai alapon keresztbe tesz a keleti vakcináknak. Ezt azonban egyre több tagállam ignorálja, és vásárolja tonnaszámra a Szputnyikot meg a Sinopharmot. Legutóbb már az a Németország is beállt a sorba, ami egyébként szinte egyenlő az EU-val, már ha az EU-s akaratképzés kacskaringós útjaira gondolunk. Itthon, mint írtuk, ha kivárnánk a töketlenkedést, 1,7 millióval kevesebb beoltottunk lenne, a beoltottsági arány pedig 44 százalék helyett 27 százalék. Na, az épp az uniós átlag.

Ehhez képest Von der Leyen asszonyság arra büszke, hogy az EU-s országok 200 millió vakcinát exportáltak máshová – sokszor ignorálva saját polgáraik igényeit is. Eközben azt, hogy mennyit importáltunk, például keleti vakcinát, nem említette. Kivitel oké, behozatal nem. 

Megint bebizonyosodott, hogy a helyi szint gyorsan cselekszik,

a bürokraták brüsszeli behemótja viszont lassan emeli mancsait, miközben pislogva próbálja kigondolni, mit is kellene tenni. 

De azért Von der Leyen asszonyság szemrebbenés nélkül bemondja, hogy az EU-s vakcinasztori siker: talán alternatívtörténelem-írásban utazik? Szerintem maximum az a siker, hogy ezek után az EU még egyben van.
 

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

EUs kommunikáció: Ezek a magyarok meg mit képzelnek magukról? Kik
ők, hogy megint kilógnak a sorból? Teljesen aszociális, hogy nem
szolidárisak az alacsony oltottsággal, nem osztoznak Európa népének
sanyarú sorsában és különutasként keleti vakcinákkal oltják saját
magukat.

Ez csak egy újabb folt a jogállamiság meszelt falán! Ennyire nem
törődnek ők sem az EU alapocsmányával, sem pedig más népek, de
talán saját, hazai politikai ellenfeleikkel sem! Penz elvtársat sem
oltották be! Na ugye...

Ezek ott a KESMA-nál valamit kevernek - gondolta Stirlitz.

Járvány van, a halált nem lehet megakadályozni.

Az OGyEi engedélyezte. Az a hivatal, amelyik 2004 előtt is engedélyezett.
Magyarorszag élelmiszer és gyógyszerbiztonság kérdésében mindig keményebb feltételeket fogalmazott meg, mint az Eu. Formál logikailag nektek az OGYEI- engedélyéért kellene küzdeni, ha tényleg az emberek miatti aggódás vezetne. De hát nem az vezet. Ti csak a nyalandó hátsót kerestétek mindig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés