Body shaming Karácsony módra

2021. május 10. 7:15

Constantinovits Milán
Mandiner
A rovarhotelek és a picassói önkénnyel felfestett biciklisávok után újabb száraz tréfát írhatunk a főpolgármesteri működéshez.

Elnagyolt riportot közölt az Economist Karácsony Gergelyről a múlt héten. A jobbára érdektelen anyagból egy mondatot pörgetett meg a sajtóvihar. Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – közölte a főpolgármester, majd nem sokkal később, exkuzálta magát.

„Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam...” – szabadkozott kedvenc terepén, egy Facebook-posztban, hozzátéve, hogy ő is küzdelmet folytat a vékonyságért jelenleg.

A történet pikantériája, hogy a vállalhatatlan kijelentés épp a magát haladónak gondoló baloldalhoz tartozó Karácsonytól hangzott el.

A baloldal kommunikációs fegyvertárában pedig előkelő helyet foglal el a body shaming vádja,

valahol a strukturális rasszizmus és a nácikártya között félúton. Még a vicceket is e szigorú szempont alapján mázsálják, amit írjunk nyugodtan a valósághajlító PC-beszéd számlájára. A wannabe-progresszívok ugyanakkor a testszégyenítésnek tekintik azt is (ezt viszont helyesen), ha közéleti kommunikációban érvek helyett valaki másnak a fizikai adottságára utalunk, főleg negatív kontextusban.

Nos, Karácsony Gergely a testszégyenítés tankönyvi példáját idézte a rosszízű, bárdolatlan viccelődéssel, amennyiben persze viccnek szánta a kiszólást. Ha így van, akkor a félrekalibrált humorérzéket róhatjuk fel: a rovarhotelek és a picassói önkénnyel felfestett biciklisávok után újabb száraz tréfát írhatunk főpolgármesteri működéséhez.

Felmerülhet természetesen a tervezettség is:

kis útszéli demagógia elhintése, olcsó konc a kommenthuszároknak, elvégre nem lehet mindig a körúton belül mozogni.

Rafináltabb magyarázatot kínál a megszólalás és a gyors bocsánatkérés kettőse: látjátok feleim, ím, hibázom. Látjátok, én is emberből vagyok, de felülemelkedem, nézzétek, én tudok gesztust gyakorolni. Újabb ecsetvonások az emberarcú városatya vágyott portréjához.

Megnehezíti a valós szándékok kitapintását, hogy az ellenzéknél olykor összefonódnak a szofisztikált kommunikációs manőverek és az egyszerű áramszünet: Fekete-Győr András felejthetetlen partizános produkciójánál is komoly fejtörést okozott a hosszú csöndek és refrénszerű nemtudomok dekódolása. Vajon itt egy földi halandó számára első blikkre felfoghatatlan mesterterv zajlik? Vagy... vagy csak lemerült a verbális napelem?

Szóval nincs egyszerű megfejtés, azt azonban leszögezhetjük, hogy a fentiek tükrében Karácsony Gergely és a tisztességes kommunikáció egymással nem fonódó villamospályák. Sad.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akartak, vagy nem akartak, de legalabb felkapott lett az interju. Nyomokban provokaciot tartalmaz. Mast sem.
Es meg bocsanatot is kerhet, mert bar hulyesegeket beszel, de utana milyen szepen elnezest kér, nem?

Egyre nagyobb hülyeségeket írsz. Úgy látom valóban lemerül nálad is a cikk végén említett kommunikációs napelem.

Azon például elgondolkodtál, hogy a valószínűleg magasról érkező támogatásnak szánt cikkből miért nem hagyták ki a teljesen felesleges, egy csúcsjelöltnek készülő, állítólagos politikustól elég rosszul hangzó kijelentést? Nincs más, Karácsonyt, mint témát már csak ezen a nevetséges színvonalon lehet felszínen tartani, mert semmi értékelhetőt nem mondott?

Ezt ugye nem Orbánnak címezted?

Orbán nem puffogott, meg sem szólalt azért érdeklődtem.

Írtam neked másik cikknél is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés