Felmérés: a liberálisok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt

2021. május 6. 11:25
Bige László kérésére felmérést készített a Republikon Intézet, különös tekintettel a liberális szavazókra. Kiderült, hogy az ő körükben is a Fidesz a legnépszerűbb, ellenben a Párbeszéd még a liberálisok táborában is mindössze 3 százalékon áll.

A Magyar Narancs közölte a Republikon Intézet új felmérését, amit Bige László üzletember kérésére készítettek – Bige az elmúlt időszakban aktivizálta magát a politikában, többek között közvélemény-kutatások rendelésével. Az ellenzéki pártokkal gyakran együttműködő Republikon Intézet ezúttal a magyar választók ideológiai nézeteire, s különösen a liberális szavazók álláspontjaira volt kíváncsi.

A Republikon ötezer fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatása szerint, a választható világnézeti álláspontok közül

a magyarok 18 százaléka mondja magát erős nemzeti érzelműnek,

emellett 17 százalékuk a rend és a stabilitás híve. A válaszadók 14 százaléka vallotta magát liberálisnak, további 11 százalék pedig konzervatívnak. Ezek mellett 10 százalék szocialistának, 9 százalék zöldnek, 8 százalék hívőnek, 5 százalék pedig szociáldemokratának mondja magát. A válaszadók 9 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A kutatás ezen túlmenően a magukat liberálisnak vallókra fókuszált: a diplomások 21 százaléka vallotta magát liberálisnak, szemben a 8 általánossal rendelkezőkkel, akiknek 9 százalékuk liberális. A fiatalabb korosztályokban lényegesen nagyobb a liberálisok aránya, mint a negyven és különösen a hatvan év fölöttiek körében.

A liberálisok aránya Budapesten a legmagasabb,

19 százalék, ugyanakkor nők és férfiak között ebben a tekintetben nincs jelentős különbség.

Ami a politikai preferenciákat illeti, a felmérésből az derül ki: a magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, 19 százalékkal. Ugyanakkor a liberálisok 46 százaléka az ellenzéki összefogás valamelyik pártjára szavazna: 15 százalék a Momentum, 11-11 százalék a Jobbik és a DK támogatottsága a körükben. A liberálisok 4 százaléka támogatja a szocialistákat és még a liberálisok körében is mindössze 3 százalékon áll a Párbeszéd, egy szinten a Kétfarkú Kutya Párttal. Az LMP is mindössze 2 százalékon áll a körükben. 

A liberálisok legnagyobb csoportja, 29 százaléka viszont bizonytalan a pártválasztását illetően.

A felmérésből kiderül, hogy a hazai liberálisok meglehetősen baloldaliak,

a liberálisok több mint fele ugyanis bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet; növelné a szociális kiadásokat, akár adóemelés terhe mellett is; és ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, csak 13 százalékuk értene vele egyet, míg a teljes társadalomban ez az arány 17 százalék.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen kar, hogy nem tetszik figyelmesen olvasni.
A liberalisok 46 szazaleka szavazna az Osszefogottgyurcsany valamelyik partjara.
Hol van akkor a tobb SZDSZ?

De ha szavazni kell, akkor 46 szazalekuk a Gyurcsanyosszefogas partjaira tenne...

HVG: ami normalitás: Elszámoltatás, megtorlás, utána gazdasági válság. Ismerős menetrend a baloldali hatalomátvételek után.
Ez is normális: Mo-n az a párt alakíthat kormányt, amelyik a legtöbb madátumot szerzi a választáson. Melyik pártnak lesz több, mint a Fidesznek?
Gyöngyszem: Az összefogás a választásra szól áfa nem egy esetleges későbbi kormányzásra.
Válasz: Hát ez mondjuk nem igaz. Ha nem akarnak együtt kormányozni minek az összefogás? És, hallomásom szerint készítenek közös kormányprogramot is. Ez az összefogás, ha nyernek, egy koalíciós kormányí képét vetíti elő. És ez a logikus.
Gyszem: Az élelmesebb fideszesek ma már az ellenzéknek nyalnak. Csak a legbutábbak tartanak ki a megbukott Orbán mellett.
- Az ellenzék nem ismeri a vidék működését, mert ELITISTA!!!!! Ezt kellene valahogy leküzdeniük..
- Látod, ez a fő probléma. El akarod magyarázni a parasztnak, hogy mi történik körülötte. A paraszt nem hülye, látja. Viszont abból, hogy te meg akarod neki magyarázni, azt veszi érre, hogy hülyének nézed. És szépen csendben hátat fordit.
- Igen, itt is van egy a bizonyos ebekből elhantolva. Nem véletlen, a média előny ill a ellenszeles média lesöprése. Régi axióma az, hogy nem elég jó gondolatokkal, ötlettel, netán újítással rendelkezned, az el is kell tudnod adni a "piacon". A vevők elérése kiemelten fontos. Ha nem tudod elérni őket, baszhatod a tudományod.
- Egy sokáig futtatott, de mégis nagyot bukott svéd, szocdem pártfőnök, Mona Sahlin, mondta egyszer, az egyik választási vesztesége után, véletlenül túl hangosan:
"De mi van akkor, ha a választók igenis tudják, h mi mit akarunk, de az nem kell nekik?"

Ketfarku, Fidesz, Eszem-Iszom, nem szavaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés