Elbúcsúztatták az iszlamista merényletben elhunyt francia rendőrnőt

2021. április 30. 20:35
A 28 éve a rambouillet-i rendőrőrsön dolgozó nőt április 23-án késelte halálra egy tunéziai iszlamista a rendőrség bejáratánál.

Mint arról beszámoltunk, halálos késszúrás ért egy rendőrnőt a franciaországi Rambouillet-ben április 23-án. Szemtanúk szerint támadója, egy tunéziai állampolgár azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”. A férfit meglőtték és őrizetbe vették, később belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség recepcióján dolgozó 49 éves Stéphanie Monfermét

azért gyilkolták meg, mert a hazáját, Franciaországot szolgálta”

– mondta búcsúbeszédében Jean Castex miniszterelnök. A fegyvertelen, egyenruhát nem viselő rendőrségi alkalmazott „annak az embernek a szemében, akinek a nevét nem vagyok hajlandó kimondani, a francia rendőrséget és az állami tekintélyt testesítette meg” –  tette hozzá a kormányfő a gyilkosság helyszínéhez közel rendezett búcsúztatáson.

Stéphanie Monfermének posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta a kormány, amelynek értelmében két gyereke a nemzet árvájának tekintendő, s ellátásukért mostantól az állam felelős. A búcsúztatáson megjelent Gérald Darmanin belügy-, Eric Dupond-Moretti igazságügyi, Amélie de Montchalin közszolgálati, Marlene Schiappa állampolgári jogokért felelős és Nadia Hai várospolitikáért felelős miniszter, valamint Gabriel Attal kormányszóvivő, az ellenzéki pártok részéről pedig Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió jobboldali elnöke, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke és Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője. A megölt rendőrnőt szűk családi körben, csütörtökön helyezték örök nyugalomra, a temetésen részt vett Emmanuel Macron államfő. A búcsúztatáson megjelent mintegy kétszáz rendőr is.

A rendőri erők ellen 2014 óta 17 iszlamista merényletet követtek el a terrorelhárítási ügyészség szerint.    

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP / POOL

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés