Republikon: Erősödött a Fidesz áprilisban

2021. április 30. 12:58
A felmérés szerint ismét a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt.

Úgy tűnik, a Fidesz kommunikációja és az oltási kampány segített pozitívra fordítani a párt támogatottsági mérlegét, és a Jobbik is enyhén erősödni tudott áprilisban – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából, amelyről a Telex számolt be.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 19–23 között, a felmérés nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív.

A kutatás szerint áprilisban a Fidesz–KDNP támogatottsága a korábbi csökkenés után kismértékben növekedett, két százalékponttal a teljes népesség (31%), és egy ponttal a pártválasztók (46%) körében. A teljes népességben márciusban még fej fej mellett (9%) állt a három legerősebb ellenzéki párt, ez áprilisra némileg változott: a DK stagnált 9 százalékon, míg a Momentum vesztett egy százalékpontot (8%), a Jobbik pedig tovább erősödött (10%). Az MSZP változatlanul 6, az MKKP, az LMP, és a Mi Hazánk pedig 1-1 százalékos támogatottsággal bírt áprilisban a teljes népességben.

A Fidesznél 2, illetve 1 százalékpontos növekedést figyelhetünk meg a teljes népesség és a pártválasztók körében, az elemzés szerint ez a sikeres kommunikációs kampánynak és az oltási programnak, illetve az azzal kapcsolatos kommunikációnak tudható be. A Závecz Research is a Fidesz enyhe erősödését mérte áprilisban, mint ahogy arról mi is beszámoltunk.

Az ellenzéken belül is kisebb mozgás volt tapasztalható: csökkenésnek indult a Momentum, és a pártválasztók körében a DK támogatottsága is, ezzel párhuzamosan pedig

erősödött a Jobbik, amely így a legnépszerűbb ellenzéki párttá vált – 2018 után ismét.

„Mindemellett az ellenzéken belül az erőviszonyok nagyságrendileg nem sokat változtak, két különálló blokk alakult ki, négy, nagyjából hasonló támogatottságú középpárt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és négy tartósan jelen lévő, de kitörni egyelőre nem tudó kisebb párt (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk)” – írja a Telex.

A Republikon mérése alapján úgy lehet összefoglalni a mostani belpolitikai helyzetet, hogy a hatpárti ellenzéki összefogásra többen szavaznának, mint a kormánypártra, a teljes népesség körében 35-31 százalék, a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék az ellenzék előnye a mérés szerint.

A kutatásban rákérdeztek a választási részvételre, itt is érdekes eredmények jöttek ki: a megkérdezettek 71 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, elmenne-e szavazni, ha most vasárnap tartanák a választásokat, további 11 százalék pedig valószínűsítette ezt. 10 százaléknyian vannak, akik biztosan nem mennének el most vasárnap. Ha ezek az arányok kitartanának a választásokig, akkor bőven megdőlhet az eddigi részvételi rekord (2002: 70,5-73,5 százalék).

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2021.02.22-i ülésnapján elfogadott "Az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsolódó kormányközi megállapodás módosításáról szóló megállapodás kihirdetéséről" szóló törvény zárószavazása az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 28-án. MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

darázs 2021. április 30. 14:32
3
@monuskaroly
mi több a lehető legjobban kell behódolni a ferdeszeműeknek mert ők csak olyan mutánst dobnak piacra ami ellen oltásuk is van.
mert gondolom önmagukat nem akarják pusztítani.

Ez a megmagyarázhatatlan:
"a teljes népesség körében 35-31 százalék,
a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék az ellenzék előnye"
Bár, ha azt látjuk, a parlamentben, a népfelség házában
szemtől szemben gazemberezik,
rablónak nevezik a kormányt,
akik mindent ellopnak a magyaroktól,
és erre a válasz... semmi, nulla, hallgatás,
így még aránylag nem is szólhatunk egy szót sem.
Viszont, ténykérdés: ha ez így megy tovább,
a hátralévő idő bőven elég lesz
az ellenzéknek, hogy kétharmadot szerezzen jövő tavasszal.
És már csak annyi a kérdés: a Fidesz, OV mindezt szándékosan, kitervelten alakítja-e így?
Már csak annyi elegendő lenne ugyanis, ha minden lopásvád után csak azzal válaszolna:
Bár pénz, érték, tulajdon, vagyon nem tűnt el, azaz nem lopta el senki,
ám ez és ez ÉPÜLT ennyi meg ennyi pénzből.
De még ennyire sem futja, amivel jól szájba verik a szavazótáborukat, már akinek marad még önbecsülése, ezek után.
Mert a bal-lib stratégiai célja, megtörni a nemzeti oldalt, megingatni identitását, amely az - EGZAKT SZÁMOKKAL LEÍRHATÓ, vagyonleltáras - valós teljesítmény és a tisztelet kultúráján alapul.

" a kormány dolga az, hogy kormányozzon, nem az, hogy önmaga kiválóságát reklámozza" - ha ilyen egyszerű lenne, akkor mindig a jó győzne, mert az emberek a jó kormányzás mellett voksolnának..
Ám a helyzet nem ezt mutatja Madridtól Berlinig..., ellenkezőleg, nem a teljesítmény számít, hanem az az álvalóság, amit a valósággal szemben el tudnak hitetni a választókkal...
ha a teljesítmény számítana, nem nyugtalankodnék.

Ugyanerről beszélek, néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.
Hogy értené akkor a bolonddá tett magyarság fele, ha nem beszélnek hozzá?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés