Ő lehet Németország első zöld kancellárja? – Annalena Baerbock portréja

2021. április 20. 19:01
Annalena Baerbock jóformán a semmiből lett a Zöldek társelnöke, most pedig akár Merkel utódja is válhat belőle, ha úgy alakul ősszel a német választási matek. Portré.

Úgy tűnik, mégis lesz egy izgalmas, valódi esélyekkel is rendelkező kancellárjelölt az idei Bundestag-választáson: még be sem töltötte a negyvenet, de már a kormányfői székért indítják a Zöldek Annalena Baerbockot, a párt egyik társelnökét. Ő a párt első kancellárjelöltje, és mivel a Zöldeket stabilan 20 százalék környékére, illetve afölé mérik, még az is elképzelhető, hogy tényleg ő lép majd a leköszönő Angela Merkel helyére – amennyiben egy elméleti Zöldek-SPD-FDP szociálliberális koalíció kisakkozná a hatalomból a CDU-t.

A női kancellár Németországban természetesen nem akkora különlegesség – elvégre felnőtt egy olyan generáció, akinek teljesen egyértelmű, hogy a kormányfő az Bundeskanzlerin, és nem Bundeskanzler –, de sokan gondolják azt joggal, hogy

Annalena Baerbock új színt hozhatna a szövetségi politikába, és nem szükségszerűen csak a zöldet.  

A pragmatikus merkelizmus ugyan nagy megbízhatósággal irányította az országot másfél évtizeden keresztül, de mégis sok az olyan választó, aki radikális változást szeretne. Baerbock, aki 2018 óta áll a part élén Robert Habeckkel, a legfiatalabb kormányfő lehet Németország történetében, bár még semmiféle kormányzati tapasztalattal nem rendelkezik. 

Nyugatról Keletre, a semmiből a csúcsra

Annalena Charlotte Alma Baerbock – ezt írták a születési anyakönyvi kivonatába 1980. december 15-én az alsó-szászországi Hannoverben. A farmon nevelkedett Annalena az iskola mellett versenyszerűen trambulinozik, tizenhat évesen aztán Floridába utazik egy diákcserére. Az értelmiségi szülők szenvedélyesen ellenzik az atomenergia használatát, innen a zöldpolitika iránti elköteleződés. Egyetemi tanulmányokat folytat Hamburgban és Londonban a nemzetközi jog területén, eközben azért belekóstol az újságírásba is, 2005-től három éven át pedig az egyik zöldpárti EP-képviselő irodáját vezeti. 2005 az az év is, amikor Annalena Baerbock belép a Zöldekhez, ahol villámgyorsan emelkedő pártkarrier vár rá.

Baerbock,

bár Nyugat-Németországban született, mégis az egykor keletnémet Brandenburgban csinálja meg a szerencséjét,

legalábbis ami a politikai pályafutását és a magánéletét illeti. A kétezres évek második felétől Berlinben, a Zöldek Bundestag-frakciójának nemzetközi referenseként dolgozó Baerbock ugyanis nem a szövetségi főváros erős pártszervezetében kezdett tevékenykedni, hanem a Berlint körülölelő, vidékies Brandenburg tartományi szervezeténél, ahol már 2009-től tartományi társelnökké választják. Az első Bundestag-mandátumát 2013-ban szerzi meg Annalena Baerbock, majd 2018-ban következik az eddigi csúcs, a párt szövetségi társelnöki széke Robert Habeck mellett – lényegében teljesen ismeretlen indulóként. A legendás Joschka Fischer mondta róla: Annalena számára a semmiből jött.

A kancellárjelölt egyébként két kislányt nevel férjével a brandenburgi Potsdamban. A fáma szerint Baerbockkal viszonylag gyakran össze lehet futni a potsdami vonaton is, hiszen rendes zöldpolitikus nem ingázik kocsival az otthona és a munkahelye között.

Ideális jelölt: fiatal, jól szituált városi értelmiségi

– éppen, mint azok, akiket a Zöldek meg szeretnének szólítani.

Eddig mindig csak „ők” voltak, most viszont egyedül Baerbock kerül majd reflektorfénybe: Robert Habeck társelnökkel a Zöldek 2018-as lipcsei pártnapján. Fotó: Hendrik Schmidt / dpa / AFP

Baerbock és Habeck

Realista jelölt

A frissen megválasztott kancellárjelölt elnöktársához hasonlóan a párt reálszárnyához tartozik, de jóval kevésbé visszahúzódó, mint Habeck, és bizonyosan ambiciózusabb is. A párt pedig jobban kedveli, mint Habecket:

a 2019-es pártnapon 97 százalékos támogatottsággal választották ismét a párt élére,

míg a másik társelnök „csak” 90 százalékos támogatást kapott. Nem olyan jelenség, mint Habeck, kerüli is a feltűnőnősködést, de határozottsága, felkészültsége a politikai ellenfelek körében is elismertté teszi őt. „A koalíciós tárgyalások során volt hozzá szerencsém, és nagyon jó benyomást tett rám, nagyon informált és pontos” – mondta róla még 2017-ben Thomas de Maizière egykori szövetségi belügyminiszter.

Armin Laschet CDU-elnök hétfőn kijelentette, hogy „fair, friss és néha talán vidám” választási kampánynak néz elébe Németország Baerbockkal a Zöldek élén, de az uniópártok kancellárjelöltjét ismerve valószínűsíthető, hogy a frissességről és a vidámságról majd a negyvenéves hannoverinek kell gondoskodnia.

A nyitóképen: Annalena Baerbock. Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos előítéletes vagyok, de erről hölgyről a FeGyőr-féle kisméretű atomerőmű jutott az eszembe... hasonló kaliberűnek tűnik így első ránézésre.

Kiváncsiságból megnéztem néhány YouTube videót.

- amiket megnéztem az összesnél feltűnően sok a diszlájk
- ÉS EGYIK VIDEÓT SEM LEHET KOMMENTÁLNI, LE VAN TILTVA A KOMMENTELÉS

Hm...

Politológiát is tanult. Nyugati elemzések kiemelik, hogy fotogén, s nem politikusi nyelvezetet használ.
Népszerű szlogenje: " Én vagyok a változás, a többiek a status quo." A Zöldek "pragmatikus lelkének" tartják. Ambiciózus, kijelentette, hogy: Soha nem voltam kancellár, sem miniszter, de készen állok a kihívásra."

Jelszava még: " Remény, innováció, új horizontok." Nyitott a bevándorlás iránt, kiemelten kezeli az emberi jogokat, az egészségügyet, támogatja az eutanáziát, de igyekszik odafigyelni az egyházak érzékenységére is.

A Zöldek a CDU-CSU és az SPD alkonyának köszönhetően léptek előre. A Zöldek 2017-ben még 8.9 százalékot értek el, most 20-23 között mozognak, a CDU-CSU 30 százalék alá esett, az SPD 15-16 százalékon áll.

A Zöldek 16 tartományból 11-ben kormányzati szerepet töltenek be, vagyis tapasztaltnak tekinthetők.

Bármilyen koalíciós kényszerhelyzet áll elő, a Zöldeket már nem lehet kihagyni egyetlen konstellációban sem.

Mit üzen mindez a magyarországi pártoknak 22-re?

Teljesen egyetértek veled. Nekem is elegem van azokból , akik egy szabályt ismernek és mindenki számára elő akarják írni, hogy mit csináljon. Ahelyett, hogy elősegítenék a folyamatos közlekedést. Aki gyorsabb, annak segíteni kell, hogy elmenjen és nem akadályozni.

Egyetértek. Engem sem szokott különösebben zavarni, hogy valaki őrjöng mögöttem. Revansot sem veszek és amint adódik akkor elengedem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés