Ausztrália is kivonja csapatait Afganisztánból

2021. április 15. 8:37
Ausztrália szeptemberig kivonja a katonáit Afganisztánból, összhangban az Egyesült Államok és többi szövetségese döntésével – jelentette be csütörtökön az ország miniszterelnöke.

Amint azt megírtuk, az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból.

Scott Morrison nem nevezte meg a napot, amikor az utolsó ausztrál katona is elhagyja Afganisztánt, de leszögezte: a döntés mérföldkő hazája katonai történelmében.    

A NATO afganisztáni missziójának 2001-es indulása óta több mint 39 ezer ausztrál katona szolgált Afganisztánban, ahol 41-en haltak meg közülük. Jelenleg már csak 80 ausztrál katona állomásozik az ázsiai országban.    

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az amerikai csapatok a 2001-es New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, hozzátéve, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonását május 1-jén kezdik meg.    

„Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre” 

– szögezte le Biden.    

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette a NATO-erők kivonását Afganisztánból. A főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon, néhány hónap alatt zajlik le.    

A csapatkivonásról szóló döntést már a bejelentés napján több afgán tisztségviselő keményen bírálta, az afgán elnöki hivatal csütörtöki közleményében mindazonáltal leszögezték: tiszteletben tartják az elhatározást, és igyekeznek biztosítani zökkenőmentes végrehajtását. „Az afgán biztonsági erők teljes mértékben képesek megvédeni az országot és a népet” – tették hozzá.    

Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla hangsúlyozta: a csapatkivonás a kormányt és a tálibokat arra kényszeríti, hogy megtanuljanak békésen élni egymás mellett.

„Ennek a konfliktusnak nincs győztese” 

– szögezte le a 2001 óta dúló harcokra utalva. „Remélem, ezt a tálibok is megértik.”

(MTI)

Kép forrása: MTI

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés