Orbán helykeresése az európai szélsőjobboldalon

2021. április 12. 13:09

Gyöngyösi Márton
Alfahír
Úgy tűnik, hogy a Fidesz egyelőre nem jutott tovább annál, hogy Orbán két európai politikussal is megveregethette egymás vállát.

„Bár a Fidesz és a PiS rendszere között számos hasonlóságot lehet találni, amelyek jó alapot adnak a két vezetés közötti kiváló kétoldalú kapcsolatokra, egy pártcsalád sok tekintetben más logika alapján működik. A politikai kommunikáción túl pedig igen jelentősek a különbségek a két párt között. Külpolitikailag a PiS egyértelműen atlantista irányvonalat követ, amely nyilván a nyugati világgal szembeni kritikák és viták helyét is kijelöli a lengyel politikában. Bármennyire is másképpen gondolkodjanak a világról Varsóban, mint Brüsszelben, az a fajta nyílt szembefordulás és rombolás, ami Orbán európai politikáját jellemzi, Lengyelországban teljesen elképzelhetetlen volna. Orbán kritikátlan oroszbarátsága fölött Varsóban szemet hunyhatnak ugyan, de csak addig, amíg a feleket nem köti semmiféle frakciófegyelem, vagy közös szövetség. Ráadásul a PiS nem egyedüli pártként kormányoz Lengyelországban, így egy a Fidesszel közös pártcsalád létrehozása esetén koalíciós partnereinek rosszallásával, sőt, akár a kormányból való távozásával is szembe kellene néznie. A harmadik nagy akadály pedig abból következik, hogy bár a PiS világnézetével lehet egyetérteni, vagy egyet nem érteni, azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy a lengyel konzervatívok pontosan azt teszik, amit mondanak. Ezzel szemben a Fidesz elitje körül folyamatosak a nem éppen a nemzeti és konzervatív értékrend megélését tanúsító botrányok: évek óta egymást érik az Orbánhoz közeli emberek közpénzen finanszírozott luxuséletmódjáról, törvények alóli kibújásáról, szexbotrányairól és egyéb viselt dolgairól szóló hírek. Ha pedig egy közös pártcsaládban közösen kellene akár pénzügyi kérdésekről dönteni, a Fidesz aligha tarthatná hosszú ideig titokban valódi természetét.

Nem sokkal egyszerűbb Orbán ügye az olasz Legával sem, amely közel sem olyan monolit egység, mint a Fidesz. És bár tény, hogy Salvini maga hasonló elveket hangoztat, mint Orbán, ez nem feltétlenül mondható el valamennyi legás vezetőről és a mögöttük álló szervezeti hálóról sem. Ráadásul a Lega jelenleg is egy olyan olasz kormánykoalíció része, amelynek egyetlen összetartó ereje az Európa-pártiság, amely egyébként számos legás vezető elképzeléseivel valóban egybe is cseng. Nem csoda, hogy nemrég olyan pletykák röppentek fel, hogy a Lega váltaná fel a Fideszt az EPP-ben.

Nem meglepő tehát, hogy az április eleji találkozó a Fidesz, a PiS és a Lega között nem sok egyebet tartogatott pár üres frázisnál Európa és a kereszténység állítólagos megvédéséről, azt pedig Salvini már a találkozó után leszögezte, hogy nem jön létre új európai pártcsoport. Úgy tűnik, hogy a Fidesz egyelőre nem jutott tovább annál, hogy Orbán két európai politikussal is megveregethette egymás vállát, majd a PiS és a Lega is maradt saját politikai alakulatában, Orbán pedig ott, ahová márciusban lavírozta magát: a politikai senkiföldjén, egyedül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szélsőjobbos Gyöngyösi címkézi a keresztény demokrata Orbánt arra a pozícióra, ahol valójában ő áll...

Listázók pártcsoportja van az EU-ban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés