Tervei szerint újra elindul Biden 2024-ben az elnöki pozícióért

2021. március 25. 21:57
Joe Biden hivatalba lépésének 65. napján tartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy hivatalba lépésének századik napjáig 200 millió koronavírus elleni vakcinát fognak beadatni az Egyesült Államokban, a dupláját annak a célnak, amelyet decemberben kitűzött.

„Tudom, hogy ez ambiciózus. Az eredeti célunk kétszerese. De a világ egyetlen országa sem került még csak közel sem ahhoz, amit mi csinálunk. Hiszem, hogy meg tudjuk csinálni” – mondta Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 2,5 millió vakcinát adtak be az Egyesült Államokban, azaz – amennyiben ebben az ütemben halad tovább az oltás – az elnök célja április 30-ra elérhető.    

Válságkezelés

Joe Biden azt is bejelentette, hogy a kormányzat eddig 100 millió embernek utalt át 1400 dolláros egyszeri juttatást, amely az 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag alapján jár nekik, és – mint fogalmazott – „további milliók hamarosan megkapják a pénzüket”. Az elnök azt mondta: „Ez valódi pénz az emberek zsebében, szinte azonnal megkönnyebbülést jelent”.    

Biden arról is beszélt, hogy hivatalba lépésekor a járvány és a gazdasági válság kezelése volt a célja, és most, hogy az oltások száma nő, és elfogadták a mentőcsomagot, rátérhetnek a nemzetet sújtó egyéb fontos kérdésekre, mint például a bevándorlás, a fegyverreform vagy a klímaválság. Az elnök szerint nehéz lesz megoldást találni ezekre a problémákra a republikánusok segítsége nélkül.

„Azt hiszem, republikánus kollégáimnak el kell dönteniük, hogy együtt akarunk-e működni, vagy folytatják a megosztottság politikáját”

– mondta az elnök.    

Déli határ – migránshelyzet

Az Egyesült Államok délnyugati határán kialakult migránshelyzettel kapcsolatban Biden azt mondta, hogy a bevándorlók számának jelenlegi növekedése nem példátlan.

„Az igazság az, hogy semmi nem változott. Ahogy hivatali időm alatt 28 százalékkal nőtt a határra érkező fiatalok száma, úgy a Trump-adminisztráció 2019-es évében is 31 százalékkal emelkedett” 

– fogalmazott.    

Visszautasította azokat az állításokat, miszerint a migránsok azért próbálnak bejutni az Egyesült Államokba, mert ő egy „rendes ember”, és azzal sem értett egyet, hogy kormánya kevésbé szigorú a bevándorlókkal, mint a Trump-kormány volt. Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok visszaküldi a határon megjelenő családok „túlnyomó többségét”. Az elnök arról is beszélt, hogy újjá akarja építeni a bevándorlási rendszert.    

„Teljesen elfogadhatatlannak” nevezte Joe Biden azokat a körülményeket, amelyek között a mexikói-amerikai határra érkező fiataloknak napokat kell eltölteniük. Azt mondta jelenleg új helyszíneket keresnek, ahol el lehet helyezni a több ezer gyereket. Az elnök – kérdésre válaszolva – ígéretet tett arra is, hogy hamarosan beengedik a sajtó képviselőit a túlzsúfolt átmeneti szállásokra.    

A Biden-kabinet eddig a koronavírus-járvány miatti protokollra hivatkozva megtiltotta a sajtó számára a határ menti létesítmények látogatását. Az AP amerikai hírügynökség szerint viszont a kormányzat hetek óta igyekszik megakadályozni, hogy a nyilvánosság képeket lásson a létesítményekről. Néhány napja azt írták: több mint egy hónapja kérik, hogy bejuthassanak a határ menti létesítményekbe. Csak a belbiztonsági tisztviselőktől legalább hétszer kérték az engedélyt, de választ sem kaptak.    

Afganisztán és Kína

Az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák kivonásával kapcsolatban Biden azt mondta, hogy nehéz lesz betartani azt a május 1-jei határidőt, amelyről a Trump-kormányzat tárgyalásokat folytatott a tálibokkal.

„Taktikai okokból nehéz ezeket a csapatokat kivonni” 

– fogalmazott az elnök. Hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is konzultál szövetségeseivel az üggyel kapcsolatban.    

Az Egyesült Államok tavaly állapodott meg az afgán kormány ellen harcoló tálibokkal a kivonulásról közel húszévnyi katonai beavatkozás után. Az iszlamista lázadók viszonzásképpen megígérték, hogy felhagynak a fegyveres támadásokkal, és részt vesznek az afganisztáni felek közötti béketárgyalásokon. A tálibok és az afgán kormány közötti tárgyalások mindazonáltal megrekedtek, nem sikerült kézzelfogható eredményt elérni, és a támadások sem szűntek meg.    

Biden csütörtökön kijelentette, hogy adminisztrációja

„ragaszkodni fog ahhoz, hogy Kína a nemzetközi szabályok szerint játsszon”,

és az emberi jogok megsértését nem tolerálják. „Okos srácnak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki szerinte „olyan srác, mint Putyin, aki úgy gondolja, hogy az autokrácia a jövő hulláma”.    

Biden ismét elindulna az elnökségért

Egy kérdésre válaszolva Joe Biden azt mondta, hogy „tervei szerint” 2024-ben elindul a választáson az elnöki pozícióért, azonban azt is mondta: „Nagy tisztelője vagyok a sorsnak. Soha nem tudtam 3,5 évre előre tervezni”. Az elnök hozzátette: újra Kamala Harrist választaná alelnöknek, aki „nagyszerű munkát végez és remek partner”.    

Joe Biden hivatalba lépésének 65. napján tartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját. Az elnök az elmúlt hetekben számtalan kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy két hónap után sem állt ki az újságírók elé. Az elmúlt időszak elnökei közül Donald Trump a 27., Barack Obama a 20., George W. Bush pedig a 33. elnöki napján tartotta első sajtótájékoztatóját.

(MTI)

Kép forrása: MTI

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés