Izrael és a járvány: hogyan nyert csatát a zsidó állam?

2021. március 4. 12:47
Izraelben dübörög a vakcinázás, hamarosan nyílhatnak az éttermek is, pedig nemrég még nagyon rossz volt a helyzet a zsidó államban is. Helyzetjelentés az izraeli küzdelemről a járvány ellen!

A mintegy 9 millió 300 ezres lélekszámú közel-keleti országban jelenleg 785 ezer megbetegedés ismert: a betegek döntő többsége már felgyógyult, a halálos áldozatok száma 5790. Izrael a járvány első hullámára gyorsan reagált,

már tavaly március közepén minden külföldi előtt lezárták az országot. 

Az első hullám során emlékezetesen jól teljesített az ország, a második hullám során – ami 2020 júniusában indult meg és az év szeptember végén tetőzött – akár napi 9000 ezer új beteget is jelentettek. A harmadik hullám idén télen tetőzött, január 27-én több mint 11 900 új esetet jelentettek.

Eközben az ország élen jár az oltási kampányban is. Az első oltást Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapta tavaly december 19-én, amit a tévé is közvetített, így ösztökélve a lakosságot az oltás beadására.

Az izraeli sikertörténet

A kampány komoly nemzetközi elismerést váltott ki, hiszen a cikkünk írásakor elérhető adatok szerint a lakosság 54,78 százalékát, azaz 4 millió 772 ezer embert oltottak be.

Izrael komoly felárral vásárolt be a Pfizer által gyártott oltásból,

a Times of Israel januári cikke szerint az amerikai szerződéshez viszonyítva több mint kétszeres áron vette az oltást Izraelt.

Ezek mellett a Washington Post cikke szerint a zsidó állam hozzájárult az oltások hatékonysági adatainak átadásához, ami egyesek szerint adatkezelési kérdéseket vet fel.

A legkevésbé sem lehet viszont vitatni, hogy az eredmény egyelőre sikeresnek tűnik, sajtóhírek szerint már megtartották az első szabadtéri koncerteket is beoltott embereknek, és

az éttermek is rövidesen újranyithatnak. 

Ezzel együtt az új fertőzöttek száma is megnyugtatóan csökkenésnek indult, március 2-án már „csak" 5260 új esetet találtak.

Lapunk számára egy Izraelbe költözött magyar családfő is elmondta élményét. „Mi már megkaptuk az oltásainkat, és jóformán minden ismerősünk is. Pfizerrel oltottak minket, az élet lassan kezd visszajönni a régi kerékvágásba" – mondja András, aki hat éve költözött Magyarországról Izraelbe.

Az oltási kampány olyannyira sikeres volt, hogy januári hírek szerint sok külföldön élő izraeli ezért még haza is költözött.

Nemzetközi vádak

A nemzetközi média ugyanakkor ennek kapcsán is kritizálta a zsidó államot: a brit baloldali Guardian például arról írt cikket, hogy Izrael nem oltja be a „palesztinokat". 

Hogy ez alatt a lap mit értett – az izraeli arabokat, a júda-somroni, alapvetően a Palesztin Hatóság alá tartozó arabokat vagy a gázaiakat –, nem teljesen világos.

Az oltásokat ebben az esetben az oslói szerződések szabályozzák, melyek szerint azokat a Palesztin Hatóságnak kell beadnia. A Guardian viszont azzal érvelt, hogy a szerződések nem érték el deklarált céljukat, nevezetesen egy „teljes békeszerződést”. Így tehát

a cikk azt sugallja, hogy valahogyan Izraelnek kellett volnia beoltania például a gázai övezet lakosságát is,

amit éppenséggel a Hamász dzsihadista szervezet ural. A cikk tisztázza is, hogy „a palesztinok az Izrael által megszállt Ciszjordániában és Gázában csak néznek és várnak”.

Az igazság az, hogy Izrael igenis adott át vakcinát a Palesztin Hatóságnak, egy februári hír szerint ötezer adagot. Ezt viszont friss hírek szerint elsősorban vezető politikusok és focisták, illetve biztonságiak, és csak kisebb részben egyészségügyi alkalmazottak kapták. Az izraeli arabokat pedig ugyanúgy oltják, mint a zsidókat,

a fő probléma éppen az oltási kedv hiánya az arab falvakban.

Meghiúsult segítség Magyarországnak

Izrael nem csak a Palesztin Hatóságnak adott volna vakcinát, hanem olyan országoknak is, amelyek a nemzetközi porondon rendre kiállnak Izrael mellett.

Izrael Magyarországnak is ígért vakcinákat, ezt azonban Avihaj Mandelblit állami főügyész és Beni Ganz védelmi miniszter megakadályozták. (Izraelben az állami főügyész jóformán bármilyen kormánydöntést megkérdőjelezhet, erről Sebes Gábor írt egy cikket). 

Az ajánlat kapcsán végül egyedül Honduras járt jól: ott ugyanis már leszállították az ajándék vakcinákat. 

Nyitókép: Benjamin Netanjahu miniszterelnök megkapja az oltást

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A harmadik hullám idén télen tetőzött, január 27-én több mint 11 900 új esetet jelentettek." Jan. 27 óta 40 nap telt el és Izraelben minden happy.
Kíváncsian várjuk, mi lesz velünk, 40 nap múlva.
... "Izrael Magyarországnak is ígért vakcinákat, ezt azonban Avihaj Mandelblit állami főügyész és Beni Ganz védelmi miniszter megakadályozták." Ezzel kapcsolatban: talán nem akarják felfedni annak a Pfizernek az összetételét, már ha 40 nap múlva Magyarország mégsem lenne boldog, azt kell gondolnunk, a Tesco-k áruminősége ugyanannál az árucikknél teljesen más Londonban, mint Budapesten, és a Pfizer is követi a Tesco-utat...

És a meózáskor minden gyártási számot - gondolom - külön-külön le kellett meőznotok.
A lényeg itt van, mit tartalmaznak a különböző időpontokban legyártott termékek, miféle alapanyagokat.

És akkor mi van, ha van olyan termelő műszak, amelyről esetleg nem is értesültél soha, és ott legyártanak ezt-azt, "hiteles" címkékkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés