Kurz: Ausztria nem akar kizárólag az Európai Uniótól függeni vakcinaügyben

2021. március 2. 8:31
Ausztria és Dánia Izraellel tárgyalna nemzetközi vakcinagyártásról.

Ausztriával és Dániával folytat megbeszéléseket a napokban Izrael, téma a koronavírus elleni vakcinák nemzetközi gyártása lesz – idézi Benjamin Netanjahut a Politico. Az osztrák kancellár és Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen csütörtökön terveznek Izraelbe látogatni. 

Sebastian Kurz Bildnek adott interjúját idézve a portál azt írja: sem Ausztria, sem Dánia nem kíván kizárólagosan az uniós vakcinastratégiától függeni.

A nyáron megegyeztünk az EU-val, hogy a vakcinákat gyorsan engedélyezik, és azokat a tagállamok gyorsan megkapják. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban túl lassan engedélyezi az oltóanyagokat, és a gyártók is túl lassan szállítanak”

– mondta a kancellár. Frederiksen óvatosabban fogalmazott, mint mondta, az Izraellel történő tárgyalások nem jelentik, hogy bizalmatlan lenne az EU-val szemben, de az országoknak mindent meg kell tennie, hogy több vakcina álljon rendelkezésre.

Lengyelország hétfőn jelentette be, hogy kínai vakcinát vásárol, Szlovákia is kétmillió adag orosz vakcina beszerzése mellett döntött, Kurz és Frederiksen lépése pedig a Politico szerint az uniós vakcinastratégia újabb kritikájaként értelmezhető.

Nyitókép: Stephanie Lecocq / POOL / AFP

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megy a csorda Orbán után, mint általában.

Izraelnek van saját vakcinája?

"Lassú munkához idő kell!

Kurz: "Az Európai Gyógyszerügynökség azonban túl lassan engedélyezi az oltóanyagokat, és a gyártók is túl lassan szállítanak”

Nem teljesen világos mi van a nyilatkozat mögött. Korábban Kurz felvetette a Szputnyik osztrák gyártásának lehetőségét, de a jelek szerint ez Szerbiába kerül, így lehet, hogy az Izraeli saját fejlesztésű, áprilisban a III. fázisba kerülő IIBR vakcina európai gyártásáról lenne szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés