Az oltási terv átalakítását sürgetik német tartományi vezetők

2021. február 28. 16:23

A Németországba érkezett AstraZeneca-vakcina csupán 15 százalékát sikerült felhasználni.

2021. február 28. 16:23
null

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának megállítására kidolgozott oltási terv átalakítását sürgette vasárnap több német tartományi miniszterelnök az AstraZeneca-féle vakcina alacsony felhasználtsága miatt. A brit-svéd gyógyszergyártó társaság szérumából Németországba érkezett mennyiség csupán 15 százalékát sikerült felhasználni, ami elfogadhatatlan, mert a vírus elleni küzdelemben „minden nap számít” – mondta az egyik legbefolyásosabb tartomány, Bajorország miniszterelnöke.

Markus Söder a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy a felhalmozódott több százezer adag vakcina felhasználására valamennyi tartományban egységes szabályok szükségesek, ezért módosítani kell a szövetségi kormány mellett működő tanácsadó testület, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) által kidolgozott tervet.

Be kell vezetni, hogy ha nincs jelentkező egy oltásra, meg kell nyitni a lehetőséget az elsőbbségi sorrendben hátrébb állóknak,

és be kell vezetni azt is, hogy az oltási központok mellett a háziorvosi praxisokban is beadható legyen az AstraZeneca-vakcina. „Egyetlen adag sem maradhat felhasználatlanul, hiszen saját magát és környezetét is védi, aki megkapja az oltást” – mondta Markus Söder.

Ugyanezt hangsúlyozta Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök is, aki a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy az elsőbbségi sorrend nagyon fontos, legalábbis amíg hiánycikk a vakcina, és Németország nem engedheti meg magának elfekvő készletek felhalmozódását csak azért, mert az oltásra jogosultak között vannak, akik elutasítanak egy bizonyos fajta oltóanyagot.

A FAS összeállítása szerint az alacsony felhasználtság nem egyedül az AstraZeneca-vakcina lakossági elutasítottságának tulajdonítható, és az is kétséges, hogy van-e egyáltalán országszerte jelentkező, általános bizalmatlanság a termékkel szemben. Erre mindenekelőtt a hamburgi egyetem egészségügy-gazdaságtani intézetének (Hamburg Center for Health Economics – HCHE) egy januári felmérése alapján szokás következtetni.

A felmérés szerint a németek csupán két százaléka választaná az AstraZeneca-vakcinát, ha szabadon dönthetne.

Ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, hogy a lakosság további 48 százalékának teljesen mindegy, milyen fajta oltást kap. Így nemigen lehet a HCHE adataiból kiolvasni, hogy a németek többsége vagy akár 98 százaléka elutasítja-e az AstraZeneca termékét.

További fontos körülmény, hogy csak a STIKO ajánlása alapján a 18 és 65 év közöttiek kaphatnak a brit-svéd fejlesztésű vakcinából, az oltási kampány pedig a legtöbb tartományban még csak az elsőbbségi sorrend első helyén álló csoportoknál tart, vagyis az idősotthonok és ápolási otthonok lakói és dolgozói, a 80 éven felüliek és a fertőzésnek leginkább kitett egészségügyi dolgozók, például az intenzív osztályok és a házi ápolási szolgálatok munkatársai kaphatnak oltást. Ezekben a csoportokban pedig viszonylag kevés a 65 év alatti – írta a FAS.

Az elutasítottság mutatójaként tartják számon a lemondott oltási időpontokat is, ami szintén csalóka – tették hozzá rámutatva, hogy gyakran praktikus okokból mondják le az időpontot. Ápolási szolgálatoknál például jellemző, hogy nem kérik a minden dolgozónak egyszerre felajánlott oltást, mert félő, hogy az oltási reakciók miatt egyszerre olyan sokan kiesnek a munkából, hogy leáll az egész vállalkozás, ezért inkább a működésüknek jobban megfelelő, új időpontokat kérnek. Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint vasárnapig 5 910 537 adag oltást adtak be a SARS-CoV-2 ellen, a lakosság 4,7 százaléka kapott legalább egy adagot, és 2,4 százalék már mindkét adagot megkapta.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/Rosta Tibor)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ginacica
2021. február 28. 17:32
https://vimeo.com/503542512?fbclid=IwAR1CgZefl2bd287pjYUUDHYhxj3S6o74NuIkWng0dxk_nbUnv15XrjkhZUg
ginacica
2021. február 28. 17:22
nyunyóka januárban kibökte, hogy az addigi halottak 3%-a volt még életében egészséges. addig a napig meghaltak közül mennyi volt eredetileg egészséges: 10.948szor0,03= cca. 330 (az öngyilkosok száma az azonos időszakban cca. 1.500) addigi napig a regisztrált összes betegszámhoz viszonyított arányuk: 330per359.574szor1000= cca. 0,9 1.000 megbetegedettből halt meg 1 a látenciát is beszámolva: 5.000-ből egy és 10.000-ből 1 között ugyanezt kiszámolhatod az alapbetegségesekre is. a honlap alapján: az első ezer áldozat közül: 20-30 közötti: 1 személy 30-40 közötti: 10 személy 40-50 közötti: 20 személy 50-60 közötti: 51 személy 60-70 közötti: 178 személy 70-80 közötti: 322 személy 80-90 közötti: 320 személy 90-100 közötti: 95 személy 100 fölötti: 3 személy ebből mindenki érthet. meg hogy mit kéne tenni. a vakcinaigazolvány nettó fasizmus (emberek szétválasztása első és másodosztályúra)
annamanna
2021. február 28. 16:40
Hát ez az, átvehetnénk. Inkább, mint valami török kotyvalékot: Magyarország is részt venne a török vakcina tesztjében https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210225/magyarorszag-is-reszt-venne-a-torok-vakcina-tesztjeben-471554
Íjász
2021. február 28. 16:32
Javaslom, hogy küldjék át a felhalmozódott vakcinát az elmaradott keletre, a sötét diktatúrába, Magyarországra. Itt megtaláljuk a módját, hogy mihez kezdjünk vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik