Törökország kemény szavakkal üzent Hollandiának az örmény népírtás kapcsán

2021. február 26. 19:16
Törökország reagált a holland nemzetgyűlésre, amely felszólította a holland kormányt, hogy népirtásnak ismerje el az 1915-ös eseményeket.

Elutasítja Törökország a holland képviselőház által elfogadott döntést, mely felszólítja a holland kormányt, hogy népirtásnak ismerje el az 1915-ös eseményeket – írja az Euronews.

A portál emlékeztet: a holland parlament alsóháza 2018-ban már elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást, ám maga a holland kormány akkor nem ismerte el az örmény népírtást. A február 25-i szavazás ezt változtatta volna meg.

A török külügy 2018-ban is, és most is elítélte a holland döntést.

Ez a döntés nem őszintén azt kutatja, hogy mi történt 1915-ben, hanem populista módon szavazatokat akar szerezni”

– jelentette ki Hami Aksoy külügyi szóvivő. Aksoy felszólította az érintetteket, hogy a döntést egyeztessék az ENSZ 1948-as, népirtást megelőző és büntető egyezményével, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseivel. „Ahelyett, hogy mint az utóbbi időben sokszor, a holland nemzetgyűlés most is a valóságtól elszakadt döntést hozna, erőfeszítéseit a hollandiai török közösséget is érintő, egyre erősödő rasszizmus, iszlám- és idegenellenesség és a kormány hátrányosan megkülönböztető intézkedései elleni küzdelemre kellene fordítania” – tette hozzá.

Az első világháború alatt, 1915 és 1917 között becslések szerint másfél millió örmény állampolgárt mészároltak le az Oszmán Birodalom erői. Ankara bár elismerte a tömegmészárlást, azt azonban nem ismerte el, hogy „népirtás” történt volna.

Nyitóképen: Görögországi örmények. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés