Zuckerberg támadásba lendült: Letiltotta a híreket a Facebook Ausztráliában

2021. február 18. 9:46
A döntés arra a szabályzatra érkezett reakcióként, amely a techóriásokat – köztük a Facebookot is – arra kötelezte volna, hogy fizessenek az ausztrál médiumoktól átvett hírtartalmakért.

Az amerikai techcég közölte, hogy ezentúl ausztrál kiadók nem oszthatnak meg tartalmat közösségi oldalain. Emellett letiltotta az ausztrál közönség számára minden nemzetközi hírpiachoz való hozzáférést. Ha pedig ez még nem lenne elég, zárolták egy ideig a minisztériumok és az egészségügyi hatóságok oldalait.

Nem hajlandó betartani a törvényt

A döntés arra a decemberben előterjesztett médiakódexre vezethető vissza, amely arra kényszerítené a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett tartalmakért, aminek elmaradása esetén pénzbírság járna.

A Facebook az esettel kapcsolatban közleményt adott ki. Mint írták: „A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert”. Véleményük szerint a törvény egy olyan választás elé állította őket, amelynél dönteniük kellett aközött, hogy megfeleljenek egy olyan törvénynek, ami nem törődik az előbb említett kapcsolatrendszerből fakadó tényekkel, vagy szüntesse meg a hírtartalmak engedélyezését. Mint látható, ez utóbbit választották

Mint korábban írtunk róla, a Google is előállt hasonló fenyegetéssel a médiakódexszel kapcsolatban. Akkor Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Ausztrália saját maga alkotja meg azokat a szabályait, amelyek keretei között a technológiai cégek működhetnek az országban. Emellett hozzátette azt is: „Fenyegetésekre nem reagálunk”.

Kép forrása: AFP, Michael Reynolds

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trump letiltása után a második példa, amikor egy techóriás nyíltan egy állam fölé helyezi magát. Át kéne látni, hogy nincs ingyenebéd. A kényelmes, ingyenes Facebook, miután már sokan rászoktak, nyílt erőszakba megy át.

Majd meglátjuk, melyik az erősebb. MIndenesetre lesz tanulsága precedens értékű harcnak.

Nem hajlandó betartani a törvényeket, és szándékosan blokkol bizonyos oldalakat? Hát akkor itt az ideje egy (vagy több) ausztrál székhelyű oldalnak, ami pont olyan szolgáltatásokat fog nyújtani, mint amilyeneket a Facebook, csak éppen korrekt módon. És így legalább a reklám- és egyéb bevételek is Ausztráliában maradnak.
(vajon miért van az, hogy a kínaiaknál is az oroszoknál is saját közösségi oldal van, mindkettőnél piaci alapon, oroszoknál ráadásul még Putyinékkal is szembemenve)

Igen. Erre jó az egész masoknak, a felkészülésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés