Kínvallatással és jogsértéssel vádolják az örmények az azeri-török erőket

2021. február 2. 13:13
Örményország keresetet nyújtott be Azerbajdzsán ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Örményország az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) keresetet nyújtott be, amelyben azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy a Hegyi-Karabahban folytatott tavaly őszi harci cselekmények során és azt követően szomszédja megsértette az emberi jogokat.

Erről a bírói testület mellett működő örmény képviselet számolt be kedden.    

Az örmény kormány panasza szerint Azerbajdzsán megsértette Hegyi-Karabah és Örményország lakóinak egy sor jogát, kínvallatást és embertelen bánásmódot alkalmazott, semmibe vette a személyi sérthetetlenséghez, a személyes tulajdonhoz, az egyéni és a családi élethez, valamint az oktatáshoz fűződő jogaikat.    

Az örmény kormány már a Hegyi-Karabahban 2020 szeptemberétől novemberéig tartó harci cselekmények idején egy sor keresetet nyújtott be az EJEB-hez, követelve, hogy a bíróság hozzon ideiglenes intézkedéseket Azerbajdzsánnal és Törökországgal szemben.

A két állam – Jereván szerint – jelentékeny, részben helyrehozhatatlan károkat okozott Örményországnak és állampolgárainak.    

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű hegyi-karabahi enklávé hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. Az ellenségeskedés legutóbb tavaly szeptember 27-én újult ki, amikor Azerbajdzsán támadást indított Hegyi-Karabah visszafoglalására, és jelentős területeket sikerült is újra ellenőrzése alá vonnia.    

A harcok lezárásáról Nikol Pasinján örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg. Az orosz békefenntartók megérkezése után stabilizálódott a helyzet az enklávéban. A békefenntartók segítségével több tízezer menekült tért vissza hegyi-karabahi otthonába. A harcokban nem végleges adatok szerint több mint 4700 ember vesztette életét.

(MTI)

Fotó: Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetők összecsapnak a rendőrökkel az örmény kormány jereváni székházánál 2021. január 28-án. MTI/AP/Photolure/Vahram Baghdasaryan

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés