Orbán Viktor végső búcsút vett Kriza Ákostól

2021. január 30. 15:47
„Büszkék vagyunk arra, hogy melletted harcolhattunk” – írta posztjában a miniszterelnök.

Orbán Viktor végső búcsút vett Miskolc egykori polgármesterétől, Kriza Ákostól. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy melletted harcolhattunk. Isten Veled, Kriza Ákos!”

 – írta a miniszterelnök rövid Facebook-posztjában.

Kriza Ákos visszaadta Miskolc jövőjét, mindig ment előre a legnagyobb ellenszélben is, a bírálatok és a rágalmak ellenére is – mondta Orbán Viktor a temetésén, szombaton. A kormányfő beszédében kiemelte: nehéz egyszerre búcsúzni a polgármestertől, a bajtárstól és a jóbaráttól. Úgy vélte, Kriza Ákos többet élt, mint ő, de meglehet, többet bármely jelenlévőnél, mert tizenöt évet élt egy gyógyíthatatlan betegség, vagyis a közvetlen életveszély és az elmúlás „naponta visszatérő gondolatának árnyékában”, és az ilyen élet napjai sűrűbbek, súlyosabbak és értékesebbek.

Közölte: első pillantásra úgy tűnik, a sors kegyetlen volt hozzá, de az is lehet, hogy épp ellenkezőleg, „az Úr kegyes volt" hozzá, mert időben szólt. Tizenöt évvel ezelőtt szólt neki, hogy rendezze át az életét, mert olyan betegség költözött belé, amely bármely pillanatban ledöntheti a lábáról – idézte fel.

Hozzátette: szólt, hogy neki másképp kell élnie, beosztania az idejét és az erőit.

A miniszterelnök azt mondta, ezért Kriza Ákosnak másképp kellett dolgoznia, különbséget tennie fontos és lényegtelen dolgok között. Ezért lehet azt gondolni, hogy többet és mélyebben élt, mint mások – magyarázta. Úgy fogalmazott, sokan futnak az elmúlás elől, sokan „aligha tudták volna elhordozni az elmúlás naponta visszatérő gondolatát és annak mázsás súlyát”. Kriza Ákos azonban nem futott el, nem roppant össze, nem vágyott az áldozatot megillető együttérzésre és sajnálatra – mondta.

Megjegyezte: a volt polgármester nem vesztegetett el egyetlen pillanatot sem, meglátta és elfogadta ebben a harcban az Istentől kapott lehetőséget. Orbán Viktor hangsúlyozta: most elbúcsúzik tőle, és Magyarország miniszterelnökeként,

a kormány nevében még egyszer elmondja, mennyire hálásak mindenért, amit „értünk és a városért, Miskolcért" tett. 2010-ben egy egész város gondját-baját vette magára – mutatott rá.

Azt mondta, Kriza Ákos látta, mekkora a feladat, és azt is látta, hogy ami máshol működhet, az itt kevés lesz. Itt a bizalmat csak kemény munkával lehet kiérdemelni, itt olyan ember kell, aki a városnak nemcsak jó gazdája, de menedzsere, orvosa és kezelője is lesz, és ő éppen ilyen volt kilenc éven keresztül – közölte a kormányfő. Hozzáfűzte: Kriza Ákos visszaadta Miskolc jövőjét.

A fideszes politikus 2010 és 2019 között volt Miskolc város első embere. Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, a városvezető halálának hírét özvegye közleményben jelentette be január 18-án. Kriza Ákos 56 éves volt.

Büszkék vagyunk arra, hogy melletted harcolhattunk. Isten Veled, Kriza Ákos // We are proud to have fought with you. Rest in peace, Ákos Kriza!

Közzétette: Orbán Viktor – 2021. január 30., szombat

 

(Címlapkép: Facebook)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés