Már az előző SZFE-vezetés alatt tervben volt az Ódry Színpad lebontása

2021. január 26. 10:30
Bosszúhadjárat részeként beszélnek a kiköltöztetéséről, miközben ők maguk a lebontását tervezték: az Ódry Színpad helyére egy sportlétesítményt álmodott meg 2019-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi vezetése egy, a napokban nyilvánosságra került megvalósíthatósági tanulmány szerint.

Az Ódry Színpaddal, amelyet most a bosszúhadjárat részeként behintenek sóval, vagy több mint hatvan év után visszaadnak Református Egyháznak, 1962-ben találkoztam először” – olvasható Zsámbéki Gábor Ódry Színpadtól való búcsújában a hvg hasábjain.

De ki és mit „hint be sóval” pontosan?

Amikor Szarka Gábor kancellár hosszas huza-vona után végre átvehette a Színház-és Filmművészeti Egyetem dokumentumait az előző vezetéstől, érdekes anyagra bukkantak. 2019-ben az egyetem akkori vezetése egy megvalósíthatósági tanulmányt rendelt meg; a kiadványban – megfelelő minőségben, ábrákkal is szemléltetve – többek között az is szerepel,

hogy lebontanák az Ódry Színpadot, és a helyére egy sportlétesítmény kerülne.

Ez nem egy skiccrajz vagy egy vázlat, ez egy komoly anyag. Régóta tervezte már az egyetem, hogy új campusba kell költözni, mert a régi épületek már nagyon elavultak. Ezt mindenki elismerte. Ennek az egyik állomása volt ez a 2019-es terv, amelynek egyik eleme a Vas utcai ingatlan fejlesztése, és ezzel együtt az Ódry Színpad lebontása volt” – magyarázta Szarka Gábor.

 

Az Ódry Színpad átalakításáról szóló tervrajz

 

Az Ódry Színpad átköltöztetése egy másik projekt keretein belül valósult volna meg, éppen úgy, ahogyan az új vezetés elképzelései között is szerepel jelenleg. Tehát ezek azok a tervek,

amelyeket az előző, Upor László alatt működő vezetés egy campus-fejlesztési projekt keretein belül valósított volna meg.

Azok, akik most az Ódry Színpadot búcsúztatják és siratják, Hegedűs D. Gézától Mácsai Pálon át Zsámbéki Gáborig, valószínűleg nem is tudtak arról, hogy az egyetem korábbi vezetése többek között ilyen terveket is fontolgatott.

Tehát költözik az Ódry. Ez biztos. De hová?

Az Ódry Színpad, mint bemutatóhely kialakítása folyamatban van. Azt tervezzük, hogy az ehhez szükséges feltételek megteremtésére

az Urániában kerül majd sor, ami egyébként a gyökerekhez való visszatérést is jelenti majd.

Az Urániára a mai napig ki van írva, hogy Színház- és Filmművészeti Egyetem, mert eredetileg az az egyetemhez tartozó ingatlan” – mondta lapunknak a kancellár.

Szarka Gábor elmondása szerint helyre szeretnék állítani a rendet, így a Vas utcai épület visszakerülne a református egyházhoz: „Valljuk be, hogy egy, a Rákosi-korszak idején, az ’50-es években rekvirált épületet hosszú távon nem lehet jó érzéssel és igazságosan használni, még akkor sem, ha egyébként elismerjük, hogy ott valóban remek színészgenerációk nőttek fel” – világít rá.

 

A jelenlegi Ódry Színpad a Vas utcai épületben

 

Korábban, ugyancsak az Ódry Színpad kapcsán Németh Gábor SZFE-s tanár egy, a Magyar Narancsnak adott interjújában azt nyilatkozta, szerinte a Vas utcai épület visszaadása nem az egyház kárpótlásának ügyét szolgálja: „A szimbolikus üzenet egy­értelmű: az Ódry Színpad nemcsak az elmúlt hatvan év előadásai, hanem immár az egyetemfoglalás és a bázisdemokratikus fórumok miatt is kultikus hely lett. Semmilyen módon nem szeretném bagatellizálni az egyházak 50-es években elszenvedett sérelmeit, de a Vas utcai épület »visszaadása« nem az egyház kárpótlásának halogathatatlan ügyét szolgálja, hanem azt, hogy a hallgatók semmiképpen se lehessenek ott többé.

Szarka Gábor szerint azonban „muszáj megérteni, hogy az is hozzátartozik az igazság helyreállításához, hogy egy Rákosi-korszakban elvett ingatlant visszaadunk a jogos tulajdonosának, amennyiben az igényt tart rá”.

És mi lesz az Ódry-hagyatékkal?

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Fischer Gábor, az Ódry Színpad névadójának dédunokája közleményben szólította fel az SZFE vezetését, hogy adják át Ódry Árpád mellszobrát Ódry „valódi örököseinek”, azaz „a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.

Ódry Árpád dédunokája nyilatkozatában azt írta, dédapja, a Színművészeti Akadémia akkori főigazgatója 1934-ben felszólalt az intézményt érő támadások ellen. Szerinte „az akkori támadások hangvétele, stílusa és felületessége hátborzongatóan emlékeztet a maiakra, és nyilvánvaló politikai bosszúból akarják most eltörölni a föld színéről a színpadot”.

Szarka Gábort erről is megkérdeztük: „Azt mindenképp fontosnak tartom kiemelni,

hogy nem az Ódry-hagyaték vagy Ódry Árpád öröksége ellen vagyunk.

Semmiképpen sem szeretnénk azt eldugni vagy eltüntetni. A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni, és az Ódry név használatára több elképzelésünk is van” – szögezte le a kancellár.

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A színpad helyen max egy konditerem férne el:-)

Szia! Nem, max kettő lehetne:-)

Szia! Mostanában kevesebb időm van.

Hegedűs D. Géza: Mi, kommunista művészek

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész, az SZFE egykori rektorhelyettese és tanára, az SZFE körüli verbális csetepatéban többször is megszólalt. Legutóbb az Ódry Színpadtól búcsúzó szöveget tett közzé, melyet több internetes portál is átvett.
....................................................................................................
Világos beszéd. A kommunista művész mint a Vígszínház párttitkára, "útmutatást" várt a párttól, hiszen a színészeket a kádári politika "első számú propagálói"-nak tekintette. Akkor ez volt az ő krédója. Tudjuk, abban az időben a politika rátelepedett a kultúrára (is).

Színházvezető csak politikai szempontból megbízható ember lehetett, a színházak éves műsortervét pedig az illetékes szervnek kellett jóváhagynia. Tudjuk, abban az időben a három T (támogat, tűr, tilt) elve érvényesült. Az elmúlt harminc évben egyetlen kormány sem várta el a művészektől az épp aktuális politikai kurzus propagálását, a művészek (Istennek hála!) nem vártak pártkongresszusi útmutatást s a három T kultúracsonkító mechanizmusát is maguk alá temették a régi világ romjai.

Keresgéltem, de nem találtam olyan régi Hegedűs nyilatkozatot, amelyben Ódry Árpádtól idézett. Olyat sem, amelyben a Biblia fontosságáról elmélkedett.

https://vasarnap.hu/2021/01/26..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés