Genetikai vizsgálatokkal azonosíthatják Mátyás király csontjait

2021. január 26. 11:41

Corvin János sírjának feltárásával kezdődött a Hunyadi-család származásának kutatása.

2021. január 26. 11:41
null

Corvin János és fia horvátországi sírjának feltárásával kezdődött a Hunyadi-család származásának kutatása – mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészetkutató Központjának vezetője. Mátyás király fiát és unokáját, Corvin Jánost és Kristófot a horvátországi lepoglavai pálos kolostorban temették el. Sírjukat a 19. században már kutatták, mégis reménykedni lehetett abban, hogy jó állapotban maradtak meg a csontok – emelte ki Makoldi Miklós.    

Hozzátette: szerencsére így is történt, a sír fedlapjának eltávolítása után sikerült azonosítani egy 30 év körüli férfi és egy hatéves kisfiú maradványait. A felnőtt csípőjén elváltozásokat találtak, ami egyértelműen sántaságra utal, és ezt Corvin János esetében említik is a szöveges források. Ebből is arra következtetnek, hogy valóban Mátyás király fiának és unokájának földi maradványait tárták fel.    

A csontokból archeogenetikai mintát vettek, ami segíthet Mátyás király maradványainak azonosításában is. Az uralkodót számos más magyar királyhoz hasonlóan a székesfehérvári bazilikában temették el, ám a csontok a török idők dúlásának következtében összekeveredtek. A bazilika területén megtalált csontok, köztük királyok, püspökök és főurak maradványai jelenleg teljesen összekeverve az Osszáriumban nyugszanak.    

„Ha sikerül azonosítani Mátyás csontjait, akkor lehetőség nyílik méltó körülmények között újratemetni a királyt” – hangsúlyozta Makoldi Miklós. Kitért arra is: a csontokból vett minták elemzése pár hónapot vesz igénybe. Ezt követheti majd az Osszárium felnyitása, és az ott egybegyűjtött nagyjából 600 csont elemzése, azonosítása.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Sarah Kaufmann
2021. január 26. 22:49
Zsidós feje volt. Ráadásul egy igazságos szocialista is volt.
Palepoli
2021. január 26. 21:56
Legutóbb fél éve voltam a Mátyás-templomban, III. Béla király sírjánál töltöttem a leghosszabb időt. Ezt az érzést soha nem élik át Mátyás király csontjainak azonosítása ellen hőzöngő[patkányo]k.
simonvitéz
2021. január 26. 16:45
Remek!
duzur
2021. január 26. 13:55
Érdekes. Diadala a tudománynak, hogy minden ilyesmi már lehetséges. Ha minden magyart igy beazonosítanának, megtudható lenne, hogy milyen génkoktélból tevödik össze a mai magyar lakosság. Végül is a lényeg az eredmény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik