Csirkék és emberek

2021. január 25. 11:23

Meuwissen Lídia Lelle
Vendégszerző
Mikor jutottunk el odáig, hogy a csirkeembriók feltételezhető fájdalma többet ér, mint az emberi embrióké?

Írta: Meuwissen Lídia Lelle, a Pro Life Hungary vezetője

 

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től, majd két év elteltével tovább szigorítják az előírásokat, megtiltják a csibeembriók leölését is, azaz a tojás elpusztítását, a keltetés 6. napjától. Hogy mi az oka? Nem kizárható, hogy ekkor már éreznek fájdalmat.

A hír olvasása során eszembe jutott egy nyári emlék, amikor Varsó belvárosában sétálgattam és hirtelen egy laptop képernyőjébe botlottam, amit arcukat eltakaró emberek tartottak. A laptopon egy kisfilmet játszottak le egy vágóhídról. Borzalmas volt látni a rengeteg vért és tetemet, főleg úgy, hogy minden felvezetés nélkül egyszer csak az arcomba lett tolva. Nagyon felkavart és dühös lettem, amiért a kellemes belvárosi sétámba egy pillanat alatt becsempészték ezeket a felkavaró videósorokat. 

Bár a céljukat nem bonyolult kitalálni, mégsem az okozta a felháborodásomat leginkább, hogy amit képviselnek, azzal nem értek egyet, hanem ahogyan azt képviselték. Eljátszottam a gondolattal, hogy hogyha én, mint életvédő aktivista ugyanígy kiállnék, csak egy tehén levágása helyett arról mutatnék videót, hogy hogyan aprítják fel a magzatokat az abortusz során, valószínőleg elég hamar elkergetnének, és talán még a hírekben is szerepelnék mint radikális aktivista, aki a roppant agresszív propagandáját az emberek képébe merte tolni fényes nappal. 

De őket valamiért senki nem küldte el. Az állatok levágásról, megöléséről lehet a nyíltan beszélni, a véres és felkavaró videókat mutogatni, sőt becsülendő, de az emberi életek ennyit már nem érnek. 

Az állatvédelem nagyon fontos kérdés, amit komolyan kell vennünk, még ha adott esetben „csak” egy csibéről beszélünk is. Vagy csibeembiróról. Ők nem tudnak önmagukért szavakkal kiállni és törvényeket hozni a védelmük érdekében, ezért nekünk kell.

De nem csak az állatok azok, akiket jobban kell védenünk. Sok olyan ember is van, aki nem tud felszólalni a jogaiért. Az életéhez való jogáért. Akik nem tudják elmondani, ha valami fáj nekik és nem tudnak kihez fordulni segítségért. Hiszen még az anyaméhben vannak.

Németországban, mivel feltételezik, hogy a 7. naptól érezhetnek a csibeembriók fájdalmat, ezért már a 6. naptól tiltani fogják az elpusztításukat. Ugyanebben az országban a 12. hétig bármilyen okkal abortálható egy magzat és jópár indokkal utána is, pedig már számos tanulmány bizonyította, hogy a magzatok akár már a 10. héten érezhetnek fájdalmat. Az ő fájdalmuk valamiért mégsem ér annyit, mint egy csibeembrióé. 

Az ő feldarabolásukkal nem foglalkoznak a jogalkotók, hiszen „kényes téma”, amellyel könnyen választást lehet veszíteni. Vagy épp nyerni, ha adott esetben egy abortuszt végző szervezet támogatja a kampányt, ami miatt akár még a kilencedik hónapban is engedélyezik az abortuszok elvégzését. 

Mikor jutottunk el odáig, hogy a csirkeembriók feltételezhető fájdalma többet ér, mint az emberi embrióké? Hogy lehetséges az, hogy egy olyan világban, ahol egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a toleranciára, elfogadásra, szeretetre, egyenlő jogokra, illetve bánásmódra, ott ilyen mértékben sárba tiporjuk az alapvető jogait egy komplett embercsoportnak. 

Ugyanazon a téren, ahol nyáron sétálgatva a vágóhidas videóba botlottam, az elmúlt hónapok során több százan tüntettek a magzati élet kioltásának jogáért. Ma ez a hely és a téren lévő templomok és épületek falai tele van firkálva piros villámokkal, és káromló szavakkal. Ugyanazon a helyen, ahol az állatok életének a védelméért kiállnak, az emberi élet kioltásáért tüntetnek. Ami ezen a téren történik, az történik manapság szerte a világban.

Én csak remélni tudom, hogy eljön az a pont, amikor az emberek meglátják ennek az abszurditását. Hogy eljön az a pillanat, amikor végre újra felismerjük az emberi élet értékét és szépségét. Hogy mekkora kincs a gyermek és mennyire nagy ajándék. Hogy valóban mindannyian értékesek vagyunk, szerethetőek, minden különbözőségünk ellenére már a fogantatásunk pillanatától.  És amikor felismerjük, hogy bár az állatokat szeretnünk és óvnunk kell, de nem emelhetjük az emberi életek fölé. 

 

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról nem is beszélve, hogy a 9 hónap alatt nagy valószínűséggel
meggondolja magát az anya.

A terhesség szégyenét kell levenni a fiatal lányokról! Ha már egyszer
úgy jártak, ahogy, akkor engedjék nekik kihordani a magzatot és ha a
szülés után még mindig úgy gondolják, hogy nem kell nekik saját
gyerekük, akkor a gyermekeket vegye át az állam - mert ezekre a
nemkell gyerekekre nagy-nagy szükség van!

Át kell alakítani az állami gondozás rendszerét, nagycsaládos
modellben kéne üzemeltetni 4-6 állami gondozottal. Lakást, fizetést,
munkát a gondozószülőknek!

Egyszerű: A női szavazatok miatt. A nők teljes önrendelkezést akarnak a saját reproduktivitásuk felett, és persze vérzik a szívük a kiskutyákért, kiscicákért, és persze a kiscsibékért is, ami viszont már problémás.

"Az állatvédelem nagyon fontos kérdés, amit komolyan kell vennünk, még ha adott esetben 'csak' egy csibéről beszélünk is."

Az állatvédelem egyáltalán nem fontos kérdés. Egy problémakör a sok közül, nincs kiemelt jelentősége.

Teljesen megdöbbentő volt a németországi hír a kakas, ill. csirkeembriók védelméről, hogy a 7. naptól fájdalmat éreznek és ezért jelölik ki a 6. napot a megsemmisítésükre.
Egyből az abortusz jutott az eszembe. A gyerekembriót, magzatot miért nem éri védelem?
A németek elhatározták és pont. De csak a csirkéknél.

Láttam, azt hiszem, Egerben a templomban oldalt egy babakocsit. Rengeteg kis fakereszt volt benne.
A meg nem született életekért.

Belgiumon kívül minden országban van kóser és halal vágás, ami ugye dettó.

A kiskakascsibéket azért semmisítik meg, - eddig élve ledarálták őket - mert ráfizetéses a felnevelésük. Vagyis nincs tojás, nincs haszon.

Válaszok:
Megtalálta | 2021. január 25. 15:34

Az EU meghatározta, hogy milyen lehet a nagyüzemi tartása a csirkéknek, tyúkoknak.

Hát most majd legfeljebb szabadon engedik őket.

Egyetértek. Az elkényelmesedett európai ember mással sem képes foglalkozni, csak azzal, hogy kinek-minek miféle pluszjogokat lehetne még adni.

Rossz válasz. Az írás az emberi élet értékéről, ill. értéktelenségéről szólt.

Németországban, a 6. naptól tiltani fogják a csirkeembriók elpusztítását, míg a 12. hétig bármilyen okkal abortálható egy magzat.

... bár az állatokat szeretnünk és óvnunk kell, de nem emelhetjük az emberi életek fölé.

Azért lehet leölni a felnőtt állatot, hogy megegyük, Ezért tenyésztjük.

Nincs rossz kérdés, csak rossz válasz van.

Miből gondolod, hogy nem gondolkodik felelősen Lídia?
Pont, hogy felelősen gondolkodik.

Bartos Lídia Lelle: Ami engem illet, életvédő aktivista vagyok Magyarországon. Abban hiszek, hogy minden emberi élet egyenlőképpen értékes már a fogantatás pillanatától, és ezt, azaz az emberi élet mély tiszteletét igyekszem közvetíteni különböző módokon. Iskolákban tartok előadást, vagy táborokban, kerekasztal beszélgetéseken veszek részt...illetve vannak válsághelyzetben lévő kismamák, akiknek igyekszem segítséget találni. Emellett most végeztem pszichológia szakon.

Miből gondolod, hogy nem tudja, hogy mi kell egy gyerek felneveléséhez?
Azt hiszed ők nem terveznek gyerekeket a férjével?

Az első mondatod nagyon lekezelő vele szemben.

"Édesdrágica (akinek nyilvánvalóan nincs gyereke), nagyon nem érted a lényeget."

Többször volt már az abortusz témáról szó.
Én is úgy gondoltam, hogy a gimis és egyéb iskolás lányok végeztetik el a legnagyobb számban.
De nem. Couter simán megcáfolt. Hozott valami statisztikát, amiből kiderült, hogy a férjes középkorú asszonyok végeztetik el nagy számban.

Bizony! Mi a különbség? Az, hogy az egyik 5cm, a másik 50cm?
Ugyanaz a gyerek.

Counterrel nagyon jóban voltunk, és nagyon sok mindent elhittem neki, mert okos és bizonyított, nem a levegőben beszélt.

Van olyan ismerős házaspár, aki két pici gyereket fogadott örökbe. Újszülött koruk óta.
Az egyiket bent hagyta az anya a kórházban, a másik úgy mondott le róla, hogy tudta, hogy hozzájuk fog kerülni.
Nem ítélkeztek a nő felett.
Vannak más ismerőseim is, akik örökbefogadtak gyerekeket.

Radnótiék nem éltek luxusban. Fanni megindokolta a Naplóban.

Nem válaszolok, mert megszoktam fontolni, hogy mit mondjak. Ezen még nem gondolkodtam. Majd válaszolok.

Emlékszel, hogy milyen lekezelően írtál Lídiának?

"Édesdrágica (akinek nyilvánvalóan nincs gyereke), nagyon nem érted a lényeget."

És most figyelj!

LEVÉL A HALOTT MAGZATOMHOZ
Vannak olyan írások, amelyekhez képtelenség előszót írni. Meuwissen Lídia Lelle szeretett kollégánk és barátunk megrendítő sorokkal búcsúzik meg nem született gyermekétől. A 777 csapatának minden tagja osztozik fájdalmában, imáinkban és gondolatainkban Lídiával és családjával vagyunk.


Itt ülök a kórházban. Körülöttem várandós nők, akik arra várnak, hogy újra láthassák gyermeküket az ultrahangon. És itt vagyok én, aki már nem láthatja gyermekét, és csak arra vár, hogy “kiszedjék ami még bent maradt”...

https://777blog.hu/2021/01/25/..

De!!! Volt gyereke. Egy édesanyát hordtál le a sárgaföldig!

Erről volt már szó és akkor azt nehezményezted, hogy Fanni milyen könnyen vette ezeket az abortuszokat.

Az egyik professzoromnak a légópincében született meg a kishúga. Mert 1945-ben is születtek gyerekek.

Honnan a bánatból gondolod, hogy nem gondolta végig.
Ő nem, te bezzeg igen.

Ha egy férfi és egy nő szeretkezik, abból, hacsak nem meddő az egyik gyerek születik. Mit kell ezen csodálkozni.
Sokszor elmentem Fanni házuk előtt. Mindig megnéztem a névtáblát, az ablakát.
De az, hogy hányszor vetette el a gyermekeit nem volt eszemben.

Hogy te milyen rideg, érzéketlen ember vagy!
Együtt sírunk, érzünk ezzel a kismamával, aki most vesztette el a kisbabáját, erre te "Aha" ezzel elintézed és fújod tovább a magadét.

Ahova Isten báránykát adott, legelőt is ad hozzá.

Mind a három pontod téves és torz.
Az első, a Counterrel kapcsolatos, pedig egy nagy hazugság.

Helló!
Egy nagylétszámú osztályt! Persze nem egyidőben.
Nagyon szeretheti a gyerekeket és azok is őt.
Akkor ez a néni nem megy fel üreskézzel Jézus elé.

Akkor jók az idegei és a munkabírása is.

Ezt a commentedet küld el Szél Bernadett Facebookjára.
Szél nemrégen örökbefogadott egy kisfiút, egy cigánykisfiút.

Azt, hogy nevezed, amit a Biblia leír.

1Mikor Ráchel látta, hogy nem szül gyermeket Jákobnak, féltékeny lett nővérére, és így szólt Jákobhoz: „Adj nekem gyermeket, különben meghalok!” 2Jákob dühös lett Ráchelre, s ezt mondta: „Talán helyettese vagyok Istennek, aki megtagadta tőled a gyermekáldást?” 3Az így válaszolt: „Itt van a szolgálóm, Bilha. Menj be hozzá, hogy majd a térdemen szüljön, és én is gyermekhez jussak általa.” 4Így a szolgálóját feleségül adta neki, és Jákob együtt volt vele. 5Bilha fogant, és fiút szült Jákobnak. 6Ráchel így szólt: „Isten igazságot szolgáltatott nekem, meghallgatta kérésemet és fiút ajándékozott nekem.” Ezért Dánnak nevezte.

Na és Hannához mit szólsz?

1. Azt mondta nekem egy férfi, hogy figyeljem meg, az a nemrégen házasodott fiatal pár, ismerősünk nemsokára el fog válni.
A csaj kiskutyát kért és kapott és nem kisbabában gondolkodott. Ezért.
Így is lett. Egy évig sem tartott a házasságuk.

Eddig az örökbefogadás ellenes mizériádhoz nem szóltam hozzá és nem is akarok, mert úgy ostobaság, ahogy van, hiába akarod védeni a védhetetlent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés