Kisebbségből is folytatná Giuseppe Conte

2021. január 17. 21:55
Az egyetlen járható utat a választások jelentik, az olaszoknak elfogyott az idejük – írta közösségi oldalán Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke.

Giuseppe Conte nem készül lemondásra abban az esetben sem, ha a parlamentben nem szerez abszolút többséget a hétfőn és kedden esedékes bizalmi szavazáson azt követően, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) párt visszavonta minisztereit.

Giuseppe Conte hétfőn délben az alsóházban, kedden reggel a felsőházban számol be a kormányban bekövetkezett törésről.

A miniszterelnök beszédét szavazás követi: az előzetes számítások a képviselőház támogatását majdnem biztosra veszik, a szenátusban Conténak 161 voksra van szüksége az abszolút többséghez. „Az egyetlen járható utat a választások jelentik, az olaszoknak elfogyott az idejük” – írta közösségi oldalán Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke.

 

 

A Corriere della Sera című olasz napilap vasárnapi számításai szerint a kormányfő a felsőházban – Renzi pártja nélkül – legfeljebb valamivel több mint százötven szenátorra számíthat. Az Élő Olaszország jelezte, hogy tagjai tartózkodni fognak, így a kormánynak kevesebb szavazat is elég a többség eléréséhez. Alkotmányjogászok rámutattak, hogy Giuseppe Conte egyszerű többséggel is folytathatja a kormányzást.    

A kormányközeli Il Fatto Quotidiano című lap máris azt írta, hogy Giuseppe Conte kisebbségben is a helyén maradhat. Sajtókommentárok szerint a miniszterelnök minden eszközzel el akarja kerülni a lemondást, mivel nem bízik abban, hogy egy harmadik Conte-kormány megalakítására lehetőséget kapna. 

A kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) vasárnap este újabb egyeztetést tartottak a lehetőségek felmérésére.

Nicola Zingaretti PD-főtitkár összefogásra szólította fel a demokratikus, felelősségteljes, Európa-barát parlamenti erőket hangoztatva, hogy a Conte-kormány bukásával veszélyes sodródás fenyegeti az országot. Az M5S és a PD az utolsókig elutasítani tűnik az árulónak kikiáltott Matteo Renzi ajánlatát egy új kormánypaktum megkötésére. Renzi a szavazás előtti utolsó interjújában hangoztatta, hogy pártját azért vonta ki a kormányból, mivel a járvány utáni gazdasági helyreállítási források felhasználási programját nem tartja megfelelőnek.    

A Corriere della Sera úgy vélte, „a hatalmi palotákba bezárkózott politika még sohasem került ennyire messze az olaszoktól, akik az előttük álló hónapoktól aggódnak, a szegénységtől félnek, és egészségügyi, gazdasági, társadalmi védelmet szorgalmaznak”.    

A felmérések szerint a 2018 óta kormányon levő M5S a két évvel ezelőtti több mint 32 százalékos támogatottsága felére esett vissza, és a pártok között az elsőről a negyedik helyre szorult.    

Szövetségese, a PD a felmérésekben húsz százalék körül szerepel, és a második legnagyobb a jobboldali Liga mögött. A húsz olaszországi tartományból tizenötöt a Matteo Salvini vezette jobboldali szervezet irányítja. A jobboldali Il Giornale című lap véleménye szerint „a járványveszély miatt lezárt országot nem lehet kisebbségben kormányozni”.    

A gazdasági napilap, az IlSole24Ore megjegyezte, hogy az Élő Olaszország támogatása nélkül a kormány a parlamenti bizottságokban is elveszíti többségét. Elemzők szerint jól látszik, hogy a 2018 júniusában az ismeretlenségből előlépett jogászprofesszor, Giuseppe Conte nem kíván távozni a politikából, és akármikor is legyenek, már a következő választásokra készül. Ha Conténak a következő negyvennyolc órában nem sikerül legalább egyszerű parlamenti többséget szereznie, be kell nyújtania lemondását az államfőnek.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokban igazad van, de a helyzet közel sem ennyire egyszerű.
hagyni kellene Contét, Renzit, meg a többi bábjátékost, főjenek csak meg a saját levükben.
Giorgia Meloni, amikor választást követel, rosszul teszi, amatőr módon politizál.
Az egész színjáték, amit Contéék rendeznek, csupán időnyerés, nyilván arra kaptak parancsot Soroson keresztül: tartsanak ki, amíg csak lehet, és közben hajtsák végre a parancsokat, főként a kikötők ellenőrzés nélküli befogadását a migránsok számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés