Tényleg csak a liberális demokrácia valódi demokrácia?

2021. január 16. 12:02
Épp ellenkezőleg! A liberalizmus és a demokrácia könnyedén ellentétbe kerülhet egymással. Erről szól az Axióma új videója.

Ugyan a baloldalon elterjedt meggyőződés, hogy a demokrácia egyetlen valódi és teljes formája a liberális demokrácia, például ezt hangoztatta Donáth Anna momentumos EP-képviselő az Axiómán Illés Boglárka Fidelitas-elnökkel folytatott vitájában, ezt az elképzelést nem támasztja alá a demokrácia szakirodalma, amely számos demokráciatípust, sőt többféle demokrácia-felosztást, tipológiát ismer. 

Hayek például arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberalizmus és a demokrácia könnyedén ellentétbe kerülhet egymással, ugyanis a liberalizmus számára az a fontos, hogy milyenek a törvények, a demokrácia számára viszont az, hogy miként hozunk törvényeket. Azaz a demokrácia nem az eredményről szól, hanem egy döntéshozatali módszer. 

Erről a problematikáról beszél az Axiómán Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa. 

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 'közvetlen demokrácia' nagyon jól működhet a pillanatnyi viszonyok megítélésében, de céljait nem tudja kitűzni és terveit sem megalkotni.

Az nem demokrácia eleve, ha a listán bekerült képviselők a küldő pártjukból kikerülve mégis a parlamentben maradhatnak.

Előtte viszont igen. A belharcok miatt ( Marius és Sulla) Sullát Diktátorrá választották, hatalmának stabilizálása után Ő viszont koholt vádak alapján kegyetlen írtást rendezett a vagyonosabb ellenfelei/ illetve inkább a módos polgárok között. Amikor az emberek megdöbbenésére lemondott és az irodalomnak szentelte életét, a nép visítva menekült vissza a Szenátus ( konzulok etc. demokrácia..) rendszerébe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés