Tényleg csak a liberális demokrácia valódi demokrácia?

2021. január 16. 12:02

Épp ellenkezőleg! A liberalizmus és a demokrácia könnyedén ellentétbe kerülhet egymással. Erről szól az Axióma új videója.

2021. január 16. 12:02
null

Ugyan a baloldalon elterjedt meggyőződés, hogy a demokrácia egyetlen valódi és teljes formája a liberális demokrácia, például ezt hangoztatta Donáth Anna momentumos EP-képviselő az Axiómán Illés Boglárka Fidelitas-elnökkel folytatott vitájában, ezt az elképzelést nem támasztja alá a demokrácia szakirodalma, amely számos demokráciatípust, sőt többféle demokrácia-felosztást, tipológiát ismer. 

Hayek például arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberalizmus és a demokrácia könnyedén ellentétbe kerülhet egymással, ugyanis a liberalizmus számára az a fontos, hogy milyenek a törvények, a demokrácia számára viszont az, hogy miként hozunk törvényeket. Azaz a demokrácia nem az eredményről szól, hanem egy döntéshozatali módszer. 

Erről a problematikáról beszél az Axiómán Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuruc
2021. január 24. 19:10
Szilvay úr alapjában téved. A demokratikus politikai rendszernek vannak ugyanis minimális követelményei: a polgári, politikai és emberi jogokat a törvénynek nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is hatékonyan védenie kell. Ezek az alapvető jogok pedig szabadságjogok, vagy ha jobban tetszik, ezek “liberális” jogok. Ha ez az alapfeltétel nem teljesül, akkor teljesen mindegy, van-e választás, vagy sem, hány párt van, milyen módon zajlik a döntéshozatal, vannak-e közéleti viták, vagy sem, stb. Azaz: az előadásban a “liberális demokrácia” mellett felsorolt “demokrácia-típusok” a liberális demokratikus politikai rendszer al-típusai pusztán. A “többségi demokrácia”, (Szilvay úr a magyarországi politikai rendszert ennek nevezi) tehát NEM a liberális demokrácia alternatívája, hanem annak egyik altípusa. Más szóval: pusztán attól, hogy egy politikai rendszerben, a “nép” többségének akarata teljesül a politikai rendszer nem lesz “többségi demokrácia”. A nép többsége ui. dönthet akár úgy is, hogy korlátozza az egyéni szabadságjogokat. Ekkor áll elő az a helyzet, amit a többség zsarnokságának nevezünk. Gondolom, Szilvay úr sem élne szívesen egy olyan politikai rendszerben, ahol a “nép többségének” az lenne a döntése, hogy a rövid haj tilos és 10 év börtönbüntetést kap az, akinek Szilvay úrhoz hasonlóan rövidre van vágva a haja. Tehát politikai rendszereknek csak három fő típusa létezik: 1. Demokrácia 2. Magát demokráciának hazudó diktatorikus rendszer 3. Magát (minden szégyenérzet nélkül) nyíltan diktatúrának nevező rendszer. Magyarország pedig 2021-ben nem demokrácia, pláne nem annak “többségi demokratikus” altípusa, mégpedig azért nem, mert a törvény ma Magyarországon a gyakorlatban nem védi az egyéni szabadságjogokat. Amit ebben a videóban Szilvay úr előadott, az nem más, mint a demokratikus politikai rendszer autokráciákban megszokott, hazugságoktól hemzsegő meghatározása. Szilvay úr pedig ebben a videóban vagy pofátlanul hazudik és manipulál, vagy olyan buta és tudatlan, hogy végig sem gondolta, mit ad elő. Mindkét esetben szégyellhetné magát. Feltéve, ha egyáltalán képes erre.
rókabácsi
2021. január 19. 12:13
lib-lib erális!
teljesenertelmetlen
2021. január 18. 08:26
Nem nehéz levezetni, hogy a liberális demokrácia egy szűkítése a demokráciának.
scion
2021. január 18. 08:11
a magyar alkotmányos hagyományoknak megfeleltethető királyságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik