Öngyilkos drónokkal látta el a húszi lázadókat Irán

2021. január 16. 07:32

A drónokkal akár izraeli célpontokat is el lehet érni.

2021. január 16. 07:32
null

Robanóanyagot szállító pilóta nélküli légi járműveket, avagy „öngyilkos drónokat” küldött Jemenbe húszi szöveteségeseinek Irán – írja az Új Kelet. A drónokkal különféle célpontokat, köztük Izraelben lévőket is elérhetnek – nyilatkozta egy szakértő az amerikai Newsweeknek.

A szakértő úgy véli, a húszi katonák az észak-jemeni Al-Jawf tartományban helyezték el az iráni Shahed-136 néven ismert drónokat, melyek hatótávolsága 2200 km.

Csütörtökön Irán manőverező robotrepülőgépeket is kilőtt egy haditengerészeti gyakorlat keretében az Ománi-öbölben - jelentette az iráni állami televízió. Irán szárazföldről és tengerről is kipróbálta a harci eszközöket. Az nem derült ki, hogy milyen típusú és hatótávolságú robotrepülőgépeket használt. Az iszlám köztársaság júliusban saját bevallása szerint 280 kilométeres hatótávolságú fegyvereket tesztelt.

„Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy az Irán tengeri határait megsértőket a partról és a tengerről fogjuk támadni manőverező robotrepülőinkkel” – mondta Hamze Ali Kaviani admirális.

A kétnapos hadgyakorlat szerdán kezdődött az öböl délkeleti vizein. A műveletekben két új, iráni gyártmányú hadihajó is részt vesz: a Zereh rakétanaszád, és a logisztikai feladatokat ellátó, helikopter-leszállóval rendelkező Makran, amely az iráni haditengerészet legnagyobb hadihajója. Utóbbit szerdán avatták fel.

A közelmúltban tovább fokozódott a feszültség Irán és az Egyesült Államok között. Viszonyuk azt követően vált fagyossá, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban felmondta az atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Ezt követően az iszlám köztársaság is fokozatosan mondta fel a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nukleáris fejlesztésekbe, illetve urándúsításba fogott.

Irán az elmúlt hetekben többször tartott hadgyakorlatot. Szombaton a Forradalmi Gárda haditengerészeti felvonulást tartott a Perzsa (Arab)-öbölben, egy héttel korábban pedig nagyszabású drónmanőverekre került sor. Az iszlám köztársaság a múlt héten lefoglalt egy dél-koreai tartályhajót a Perzsa-öbölben, és őrizetbe vette a legénységet. Szakértők szerint a lépés a nyomásgyakorlás eszköze, miután dél-koreai bankok több milliárd dollárnyi iráni vagyont fagyasztottak be az amerikai szankciókkal összhangban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden azzal vádolta meg Iránt, hogy titokban kapcsolatot tart az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Washington további büntetőintézkedéseket foganatosított számos magas rangú iráni tisztségviselővel szemben. Irán tagadta a vádakat. Haszan Róháni iráni elnök szerdai beszédében azt állította, hogy az amerikai szankciók kudarcot fognak vallani. „A maximális nyomásgyakorlás és a gazdasági terrorizmus politikája bukásának vagyunk szemtanúi” – mondta.

Kép: Az iráni hadsereg által 2021. január 5-én közreadott kép a hadsereg drónjairól egy meg nem nevezett helyszínen.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. január 17. 14:14
zara
2021. január 16. 19:32
'nyilatkozta egy szakértő az amerikai Newsweeknek. A szakértő úgy véli, a húszi katonák az észak-jemeni Al-Jawf tartományban helyezték el az iráni Shahed-136 néven ismert drónokat' szeretném tudni h a szakértő honnan tudja? elvégre nem jelentették be és nem is használták... psyop
Senki Alfonz
2021. január 16. 18:30
A helyes név: HUSZI, rövid u-val!!!!! Figyeljetek már jobban médiabénák!!!!
civis72
2021. január 16. 16:26
ilyen cuccokat mi is tudnánk gyártani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik