Nádfedeles vályogházból a világhírnévig – gyerekkoráról is mesélt Karikó Katalin

2021. január 10. 7:45
A vakcinát kifejlesztő kutató az M5-nek adott interjújában a disszidálásáról is beszélt.

Interjút adott az M5 Ez itt a kérdés című műsorának Karikó Katalin. A beszélgetésben szó esett a világhírűvé vált kutató gyerekkoráról, a disszidálásáról, és az általa kifejlesztett vakcináról is.

Már rögtön a beszélgetés elején kiderült: jelenleg két kisújszállási születésű, Amerikában élő kutató is van, ráadásul mindkettejüknek hentes volt az édesapja: Karikó Katalin mellett

a vakcina kifejlesztésében szintén fontos szerepet játszó Pardi Norbert is a Kunságból származik.

„Kisújszálláson, egy egyszerű nádfedeles vályogházban laktunk. Gondtalan gyermekkor, sok játék, boldogság – ez jellemezte az éle­tem. Életem első tíz évében éltünk itt. Nem volt televízió, nem volt víz sem bevezetve, a kútra mentünk vízért” – mesélte gyerekkoráról Karikó Katalin.

A szolnoki születésű kutatóbiológus aztán a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója lett, majd az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. 1985-ben azonban létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntöttek úgy, hogy a férjével és 2,5 éves kislányával az Egyesült Államokban folytatja pályáját.

„Nagyon rosszul éreztem ma­gam, hogy el kell mennem Amerikáig” – mondta, és arról is beszélt, hogy eladták a Ladájukat, hogy legyen pénzük külföldön.

Feketén átváltották a pénzt, aztán belevarrták a kislánya játékmacijába.

Szóba került lánya, Francia Zsuzsanna is, aki kétszeres olimpiai bajnok amerikai evezős.

„A lányom mindig azt mondta, hogy a szüleitől látta, hogy kitartóan és becsülettel dolgoznak, és ő is úgy tett” – mondta mo­so­lyogva a biokémikus, aki

örül a Közmédia Év Embere Díjának is.

Karikó jelenleg a BioNTech cég alelnöke, amely részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. Amikor eldöntötte, hogy ehhez a céghez igazol, akkor volt olyan kollégája, aki egyáltalán nem hitt benne. Sőt már-már kinevette őt emiatt. Ő azonban nem ad ezekre a véleményekre, mert úgy érzi, hogy akkor nem jutott volna el oda, ahol most tart.

A kutatót december 18-án oltották be a koronavírus elleni vakcinával, ez meghatározó élmény marad számára.

„A folyosón álltak az orvosok és a nővérek, hogy megkapják a vakcinát, és amikor megtudták, hogy mi vagyunk ott, elkezdtek tapsolni. Ez volt a legmeghatóbb számomra” – mondta Karikó, aki elárulta, hogy még a szúrás helye sem fájt neki és semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. Kiderült: az első injekció után legalább tíz napot kell várni, és ekkor 88 százalék az esély arra, hogy nem kapjuk el a koronavírust. A má­sodiknál egy hetet kell várni, akkor 95 százalék az esélye annak, hogy nem leszünk betegek.

 

.

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kutatók mióta keresnek sokat?
Ma sem.

akinek tokeje van az nem a kozeposztaly az mar a felso
a kozeposztaly az aki berbol, fizetesbol el, munkajovedelembol, oket szokta eltalalni minden elvileg gazdagokat celzo balos intezkedes.

A ma reggel, 7:31 óta leadott kommentjeid, mind a 30 darab, elég zavarosak, ködösítőek. Mintha tanultad volna.

Nagyon elegem van a primitív, ellenséges "asszonyságozásból".

Az eredeti "kisújszállási asszonyság" volt, kifejezendő, h. a Professzor Asszony a miénk, közülünk való, minden szempontból, mint a miénkre, közülünk kiemelkedettre és mégis, lélekben velünk maradottra vagyunk rá büszkék.

Amit a balosok művelnek, az más, az egy rúgás bevivése a jobbos kormányunknak, mert nekik úgy tűnik, erre nyújt alkalmat. Soha NEM érdekelte őket a sekély kéj érzése alkalmából, h. ezzel nemcsak Orbánt, de a jobbra szavazókat és elsősorban a Professzor Asszonyt sértik, aljas játszmájukba bevonva.

Remek történelmi adalék. De van egy másik vetület is:
A paneles tömb- szalag- és toronyházak kommunista logikájáról Dr Király István, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott kereskedelmi igazgatója mondta nekem Melbourne-ben, hogy azok célja a lakosság esetleges zár alatt tartása volt, mert a hagyományos magyar családiházas lakhatási modellel ellentétben, a tömeglakások lakóit lépcsőházanként akár egy-egy munkásőr vagy karhatalmista, a géppisztolyával, helyben tud tartani zavargások esetén.

Nem! Azért ment el, hogy nyugodtan dolgozhasson.

Édesapja hentes, édesanyja könyvelő volt

Akkor miért kellett eladniuk a Ladájukat?

Hentesből kutató lett az édesapja?
Szuper, te külön életrajzot írsz neki?
Azt hol olvastad, hogy hentesüzletük volt?

Nem az várta, hanem egy jól berendezett drága laboratórium, mint minden kutatót, akik Amerikába mennek.
Két nickneved van? Ez ugye a szignód volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés