A korlátozások az emberek érdekét szolgálják

2021. január 8. 17:22
Csak azokat a korlátozásokat hagyják érvényben, amire valóban szükség van, ebben kérem mindenki bizalmát – így értékelte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Orbán Viktor bejelentését, miszerint február elsejéig meghosszabbítják az éjszakai kijárási tilalmat. Csató Gábor, a szervezet főigazgatója pedig elárulta, összesen hány embernek nyújtottak segítséget, és hány mintavételt vettek.

„Az esti kijárási tilalom egy nagy baromság, a középiskolás korosztályra pedig nem veszélyes a vírus”, „A mostani végzősöktől már szinte minden elvettek. Nincs szalagavatójuk. A legszebb évüket kell a 4 fal között tölteni, valószínű ballagásuk sem lesz... És ezek tudatában készülni kell az érettségire” – ilyen, és ehhez hasonló kommentek lepték el a közösségi oldalakat azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában bejelentette, hogy az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat, így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy eddig 80 ezer vakcina érkezett hazánkba, ami szerinte kevés.

„Az operatív törzs mögött nagyon komoly szakértői gárda, tudósok működnek közre, biztosan tudom, hogy csak azokat a korlátozásokat hagyják érvényben, amire valóban szükség van” – értékelte a döntést a Mandinernek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Mint rámutat, az Operatív Törzsnek minden információ a rendelkezésére áll, ami szükséges a döntéshez, percre pontosan látják a nemzetközi folyamatokat, a járványügyi adatokat. „Ha ők azt mondják, hogy január 11. után is otthon kell maradni, akkor az igenis az emberek érdekét szolgálja, és ki kell tartanunk, higgyük el, hogy a döntés megalapozott, ebben kérem mindenki bizalmát”. Emlékeztet, nem egyszer tapasztaltuk már a járvánnyal kapcsolatos „fáziskésést”.

„Ha korán nyitunk meg egy kaput, annak hatása később megmutatkozik a növekvő eset- és a halottak számában, az elhamarkodott döntést pedig már nem lehet visszafordítani”.

A szigorítások meghosszabbításával Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is egyetért. A szakértő pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni. Ha nagyon gyorsan, nagyon sok vakcina érkezik az országba, akkor könnyű helyzetben leszünk, de ezt semmi nem garantálja – jegyezte meg a főorvos.

Járványügyi és nem tanügyi kérdés, az óvatosság mellett döntöttünk – szögezte le Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára a szigorítás meghosszabbításának bejelentését megelőző nap. Mint elárulta, komoly dilemmát okozott annak eldöntése, hogy maradjon-e a digitális oktatás, vagy visszatérjenek a jelenlétire.

Csató: 1,2 millió bajbajutottnak nyújtottunk segítséget

Magyarország 255 mentőállomásán, 8500 mentős állt helyt egész évben, 1,2 millió bajbajutottnak nyújtottak segítséget és emellett több, mint félmillió Covid-mintavételt végeztek – értékelte Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentők 2020-as évét.

Hangsúlyozta: a mentőellátás az Országos Mentőszolgálatnál nem abban merül ki, hogy gyógyszert adnak, vagy infúziót kötnek be a betegnek, hanem „nagyon emberi segítséget” nyújtanak, amihez elengedhetetlenek az emberi gesztusok, egy biztató mosoly, vagy adott esetben egy érintés. Mint mondja, az elmúlt tíz hónapban azt volt a legnehezebb megszokni, hogy a védőfelszerelésben, overallban, szemüvegben, és a maszk mögött gyakorlatilag alig látszik valami ezekből a gesztusokból. „Az évben

a legfájóbb azok búcsúztatása volt, akik a Coviddal összefüggésben életüket vesztették,

sajnos a mentők között is voltak áldozatai a Covid-járványnak” – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy az esetek legnagyobb részében ők sem a munkájuk során kapták el a vírust, ott ugyanis védőfelszerelést viselnek és szigorú protokolloknak kell megfelelniük.

Az elmúlt év erőfeszítéseiről szólva a főigazgató elmondta, hogy a kormányzati fejlesztések nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők a járványhelyzetben sokkal erősebben és rugalmasabban tudtak helytállni, mint ezt tették volna öt évvel ezelőtt. Példaként említi a lecserélődött mentőautó-flottát, az új lélegeztetőgépeket, defibrillátorokat és EKG-berendezéseket. Emellett az elmúlt három-négy év fejlesztéseinek gyümölcseit is most tudták igazán learatni, ilyen például, hogy teljes egészében átálltak a papíralapú működésről a digitálisra, alkalmazzák az üzleti intelligencia alapú rendszereket, amik segítségével percre pontosan látják, mi történik a szervezetnél, így át tudnak csoportosítani kapacitásokat.

Mint mondja: az Országos Mentőszolgálat 130 éves múltja és a világon példa nélküli egységes állami működés nagy előnyt jelentett, amit jól ki is tudtak használni, hiszen pillanatok alatt tudtak egységesen az ország bármely pontján alkalmazkodni a változó helyzethez, ha egy utasítást kiadtak, azt mindenhol az országban pillanatok alatt végrehajtották.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés