Mégis megérkeznek hazánkba a Norvég Alap támogatásai

2020. december 21. 21:19
Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban született megállapodás Norvégia és Magyarország között – számolt be a norvég nagykövetség.

Norvégia új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az EGT és Norvég Alapok felhasználásáról. A támogatási összeg 214,6 millió euró – írta Facebook posztjában a norvég nagykövetség. Magyarország az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az elmúlt 15 évben számos területen jött létre együttműködés Magyarország és a donor országok között – áll a közleményben.

„Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen” – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

„Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás Norvégia és Magyarország között az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok felhasználásáról” – jelentette be a budapesti norvég nagykövetség.

A norvégok feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelő döntsön, és ha ebbe nem egyezik bele a kormány, egy fillér sem érkezik – ezt már a HVG írta meg a megállapodásról szóló cikkében. 

A norvég közlemény szerint a most született megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára – számolt be a HVG. 

A hétfői megállapodásból – melyet Trine Skymoen Norvégia budapesti nagykövete és Ágostházy Szabolcs Imre, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár írtak alá – az is kiderült, hogy a vitát még nem sikerült teljesen rendezni, az együttműködési megállapodások pedig hivatkoznak a EU költségvetési megállapodásába belefoglalt jogállamisági rendeletre is – írja a HVG.

„A korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását” – írja a megállapodás kapcsán kiadott közleményében az ITM.

 

Összesen 281 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Komoly források érkeznek a kormány megdöntésére, semmi garanciával.

Nincs erre szükségünk, tőlem megtarthatnák maguknak.

Az új lista szimpatikusabb, h. végül MI lesz, az csak a működés során derül ki.

Válaszok:
pollip | 2020. december 22. 5:31

Reméljük, támogatáshoz jut a horgász egylet, a foltvarró szakkör...,.stb:-)

Ennyi millió euróból - 214,6 millió! - legalább 214 SZFE-t lehet pénzelni.
214×350=több mint 70 milliárd Ft.

Mivel, Norvégiában nincs orvosképzés és máshonnan szívják el az aállamok pénzém képzett orvosokat, ezért a pénz nagy részének a magyarországi orvosi egyetemekhez kellene áramolnia!
A többi pénz elköltését pedig szigorúan ellenőrizni!

Mások az alapok. Sok a változás.

Próbáld rendezni a gondolataidat. A légvédelmi rendszert nem a norvégoktól kapott pénzből vesszük meg, azt az ő adományuk nélkül is ki tudjuk fizetni, akár csak a többi fejlesztést.

Miért erőszakoskodik egy ország, hogy egy másikban valamit is pénzeljen?

A magyar kormány egy Unión kívüli országnak uniós kiváltságokat biztosít a magyar adófizetők kárára. Ezt kompenzálja ez a pénz.
Tehát kizárólag a magyar adófizetők dönthetnek e források felhasználásáról a választott képviselőik által.
Ez a jog a kétharmad miatt csak a Fidesz által delegált kormányé.
A norvég nagykövetet el kell hajtani.
Szórakozzanak az anyukájukkal.
Vízum, vámok. Egyedileg megállapítva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés