Ellenzéki variációk a Fidesz-szavazók gyalázására

2021. január 4. 8:54

Írta: Pap Lázár
Nyomorult, tanulatlan, vidéki, idős, krokodilagyú, patkány – ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel írták le ellenzéki véleményvezérek és politikusok a kormánypártok támogatóit. Összeszedtük a legdurvább példákat.

Hogy lehetett ennyire hülye egész Magyarország? tette fel a kérdést az akkor még indexes Földes András 2018. április 9-én, az újabb fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás másnapján. Ahogy korábban a Mandiner szerzője is megírta, a cikk tökéletes példája az ellenzéki „vidékizésnek”. Földes nem felejtett el megemlékezni a fővárost és a vidéket elválasztó szakadékokról sem. „Az Index-olvasók jó részének furcsa lehet, hogy milliók élnek Magyarországon olyan életet, amiben az információgyűjtés körülbelül annyira releváns a mindennapokban, mint mondjuk önnek, hogy milyen madár csipog az ablaka előtt. Madár, és kész” – vázolta meglátásait az újságíró, kvázi magyarázatként a választási eredményre. A végére természetesen sikerült feloldoznia az elnyomott vidéki fideszeseket, és kijelentette, hogy 

az átvert embereknek szinte lehetőségük sem volt máshogy dönteni.

Bruck Gábor elemzése

A 2018-as választási vereség óta aztán az ellenzék holdudvara rendre biztosítja a kormánypártok potenciális szavazóit arról, hogy mélységesen lenézi őket. A téma élharcosának számít Bruck Gábor volt SZDSZ-es politikus.

A szerző a Népszaván 2020. április 18-án megjelent írásában kifejtette – erre annak idején lapunk szerzője is reagált –, hogy Magyarországon 2010 óta gyakorlatilag minden is rossz, ebből következően Orbán legyőzhető. „Az életünknek nincs egyetlen olyan szegmense, ahol Orbán és az ország jól teljesítene. Tízéves kormányzása teljes kudarc, és tíz magyarból hét érzi úgy, hogy gyenge és kiszolgáltatott. A rossz hír: az ellenzék mindezek ellenére képes elveszteni a választást.”

De akkor miért nyer a választásokon mégis a Fidesz? Erre ez volt a magyarázata: „Van egy fontos kifejezés: az én világom. Kérdés: vajon egy vidéki Orbán szavazónak mit jelent ez, hogyan határozná meg a jelentését? Mi fér bele, mennyire tágas számára az én világom kifejezés? Szerintem azt mondja, hogy az én világom ez a falu. Ez a 300 ember, akit ismerek. Az én világom a kocsmától a templomig terjed. És nem érdekel, hogy mi van ezen kívül. Nem érdekel a szomszéd falu, a szomszéd város sem, és Brüsszelig egyáltalán nem látok el. (...)

A krokodilagynak egyetlen kérdése van: veszélyben vagyok?

Ha nincs életveszély, akkor még egyet kérdez: van itt valami újdonság?”

Bruck szerint Orbán gyűlölettel szólítja meg szimpatizánsait, az ellenzéki politikusoknak pedig azt tanácsolja, ereszkedjenek le hozzájuk. „Ha át akarsz csábítani Fidesz-szavazót, először tiszteld őt. Nem mondhatod neki, hogy rasszista, vidéki tahó vagy. Nem lehetsz vele lenéző, sem arrogáns és nem lehetsz nála okosabb sem. Ha földbe tiprod a büszkeségét, nem változik a véleménye és nem tudod átcsábítani” – fogalmazott Bruck.

Nyomorultak és tanulatlanok

A témát az ATV A nap híre című műsor 2020. július 24-i adásában a magát „polgáriként” definiáló Magyar Hang publicistája, Gulyás Balázs sem hagyta szó nélkül. Szerinte „tanulatlan, vidéki, idős emberek képezik a Fidesz táborát. De vannak kétmillióan, és együtt vannak kétmillióan” – fogalmazott tömören. A kijelentését egyébként az IDEA Intézet 2020. júniusában készített felmérésre alapozta Gulyás, legalábbis ezt sikerült leszűrnie belőle.

A 2020. októberi borsodi időközi választás is kudarccal végződött az ekkor már egységes ellenzék számára. Lengyel László közgazdász ennek nyomán a Klubrádióban fejtette meg a magyar vidék és a Fidesz szerinte ambivalens kapcsolatát. A tanulság szerinte a következő: az ellenzék a városokban esélyes, míg a Fidesz teljes mértékben dominálja a falvakat, ahol természetesen csak krumpliosztással lehet érvényesülni. Kiemelte, hogy az elszegényedett falvak lakóit az ellenzék nem tudja megszólítani annak ellenére, hogy szerinte a Fidesz hagyta őket nyomorban. „Az egy furcsa dolog, hogy

a legnyomorultabbak szavaznak a Fideszre.

Most tekintsünk el attól, hogy krumplit kapnak, különben is a Fideszre szavaznak, mert csak onnan remélnek anyagiakat” – minősítette a kormánypárt támogatóit a közgazdász. Értjük: csak nyomorult lehet, aki a Fideszre voksol.

Patkányozás, rasszistázás

Bangóné Borbély Ildikót, az MSZP politikusát talán nem is kell bemutatni az olvasóknak, hiszen helyesírásával és gyakran botrányos megszólalásaival beírta magát az emlékezetünkbe. Ez alkalommal a legismertebb megszólalását szeretném feleleveníteni: a patkányozást.

2019 áprilisában az ATV műsorában arról faggatták a szocialisták képviselőjét, hogy miért ilyen nagy a Fidesz támogatottsága. Bangóné erre a következőt találta válaszolni: „Ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon, ha már a patkány-téma felhozódott Budapesten.” Ezután a műsorvezető visszakérdezett, hogy „ennek mi az áthallása”. Erre sejtelmesen csak annyit reagált: „mindenki úgy gondolja, ahogy akarja”.

Később természetesen a párt megpróbálta elmagyarázni, hogy a politikus „nem úgy gondolta”, nem a kormánypárti szavazókra utalt.

Ugyancsak az ATV-ben fejtegette a borsodi választás kapcsán az MSZP-s Komjáthi Imre, hogy szerinte az antiszemita botrányba keveredett jobbikos Bíró László személye „nem biztos, hogy Borsodban is ugyanolyan ellentmondásos volt” a helyieknek. Ezt többek között azzal indokolta, hogy szerinte „Borsodban, Szabolcsban sok helyen (...)

életvitelükből adódóan vagy inkább élethelyzetükből adódóan vannak rasszista emberek.

Ráadás: Kunhalmi Ágnes tájszólása

A politikus, még 2018-ban „lement” szűkebb pátriájába, a XVIII. kerületbe, és megpróbálta megszólítani a helyieket. Mindezt pedig a magyar egy eddig ismeretlen nyelvjárásában (egyesek szerint egy egészen különös tájjellegű patois) próbálta meg kivitelezni.

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezekből is össze lehetett volna összehozni egy szilveszteri kabaré műsort és sokkal ütősebb lett volna, mint Kálmán Olga kedvence.
Főleg ha bekerül a dákos jelenet, Kórozs videó, amint a drága asszonyság életet lehel bele a konyhában, a bányászat, cigicsempészet és lehetne tovább sorolni.

Válaszok:
nick89 | 2021. január 4. 13:02

Azert szivesen vennek a krokodilagyu, tanulatlan, buta, videki emberek szavazatat, ha azok rajuk szavaznanak.
De igy, savanyu a szolo!

Válaszok:
nick89 | 2021. január 4. 13:01

A fotón, ha jól látom a "hölgy" Felizgult Ágnes, ő még a jobbak közül való, de ez az a poszt, amikor kötelesség más tollával ékeskedni:
"szeekely 2021. január 3. 0:04 3 28

Negyfele komcsi van: olyan, aki

1. hazudik,
2. lop,
3. rabol illetve
4. gyilkol.

Ennek megfeleloen a komcsi negy alapvonasa a becstelenseg, az aljassag, az eroszak es a terrorizmus.

1. a becstelensege hazudozasban latszik,
2. az aljassag a lopasban olt testet,
3. a eroszakra valo hajlamat a rablas jelzi es
4. terrorista termeszetenek megfeleloen gyillkol.

Nomost, a komcsi ezt a negy alapvonasat vetiti ki mindenkire. Innen lehet tudni, hogy komcsival allunk szemben, akarkinek is alcazza magat: hogy o vadolja politikai ellenfelet a fonti negy gonoszkodassal. Jelenleg ott tartunk, hogy egyetlen uzenete van az ellenzeknek, hogy Orban lopik.

Ebbol is latszik, hogy milyen fajta ellenzekunk van. Verbolsi kommunistak, akik tobvabbra is becstelenek, aljasok, eroszakosak es terroristak.

Vigyazzatok a komcsival!"

Annyi esze nincs, de a feneket meg tudja torolni. Es ez neki eppen eleg is...hogy majd alkalomadtan jol valasszon.
De ha igy lenezik a masik oldalt, hogyan akarnak 1 orszagot vezetni?

Húzzál a kurva anyádba. X

A regiek is eppen eleg boszmek, hazugok es trogerek es ti ujakat akarnatok?
Nem eleg nektek Gyurcsany, Jakab, Soros milyensege, hat ezert ok maradjanak csak a tietek! Mi nem kerunk beloluk, ti csak yachtozzatok, ereszezzetek tovabb!

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: fojtani.

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: fojtani.

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: fojtani.

Te úgy gondolod, hogy a Fidesz ne tudná: szavazatait csak úgy növelheti, ha az ellenzéktől csábít át szavazókat? A csábításnak meg legrosszabb módszere lenne az átcsábítandók gyalázása.

Ezt te teljesen komolyan írod???????
Te melyik országban élsz??
Mert hogy nem a mai Magyarországon, az biztos!!
Nézz körül csak itt a Mandineren, mit kap az aki kritizálni meri a Pártot és a Vezért!!!

Oké, én ezért írtam amit írtam: "...hanem az ellenzéki szavazókat ekézőkről beszélek. Én ilyenre tényleg nem emlékszem, erre a jobboldal kínosan ügyel..."
Ebből gondoltam, hogy te úgy általában írsz.
A politikusok annyira azért nem szokták ekézni egymás táborát ,mert annál okosabbak, hiszen az "ekézés" könnyen vissza üthet és akár a saját tábornak is ellenszenves lehet a rosszul megválasztott "ekézés".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés