Kizárták a Fideszből, képes bármely oldalt megbotránkoztatni – Hont András portréja

2020. december 3. 19:20

Transzparens Újságírásért Alapítvány
ojim.hu
Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette. 

„Hont András 1990-ben csatlakozott a Fideszhez. 1994-ben önkormányzati képviselővé választották Budapest VII. kerületében. 1995-től 2001-ig a párt Erzsébetvárosi Szervezetének elnöke. 2000-től tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, ahol a Kulturális és a Városrendészeti Bizottságokban tevékenykedett. 1998-ban képviselői mandátumhoz jutott, ám erről a testület alakuló ülésén lemondott. Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette. 

A szakításra 2005-ben került sor, amikor a Fővárosi Közgyűlés visszahívta Hontot a kulturális bizottságából majd később minden tisztségéből. A Fidesz a visszahívásról hivatalos indoklást nem adott, végül 2007 márciusában zárták ki a pártból. A leggyakrabban elhangzó elmélet szerint a leváltás oka a Heti Válaszban megjelent Hont-nyilatkozat, melyben a szerző burkoltan kritizálta Orbán Viktor vezetési gyakorlatát.  

A fővárosi Fidesz-frakció akkor hivatalos nyilatkozatot nem tett az ügyben, de elterjedt egy vélekedés, mely szerint azért vonták vissza Hontot a tisztségeiből, mert együtt szavazott a szocialistákkal az ingatlan-privatizáció ügyében. Ennek a vádnak az alapja valószínűleg első sorban Bán Károly a Magyar Hírlapban megjelent cikkei voltak. Hont az állításokat közlő Széles Gábor lapjával szemben sajtópert nyert. Bár a helyreigazítást a 2009. szeptember 16-i lapszámban közölte a Magyar Hírlap, a mai napig számos online felületen (helyreigazítás nélkül) és Hont András személyes Wikipédia oldalán is fellelhető ez a híresztelés.”

(Transzparens Újságírásért Alapítvány)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki Orbant kritizalja, a balnaci oldalon egy Jakab lehet, vagy egy Hadhazy, ilyesmi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés