Mindenki nézze meg a GPS-t, hogy merre tart a saját életében

2020. december 2. 15:25

Kásler Miklós
Origo
És ha úgy gondolja, állítsa újra.

„Van, aki szerint el kell felejteni az idei karácsonyt. Mások – köztük az Országos Mentőszolgálat szóvivője – azt mondják, talán még soha nem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló ünnepnek. De most ne a bevásárlás, a drága ajándék legyen a cél, hanem a lelki örömszerzés. Tervezzük meg, hogyan lehetünk együtt a családdal – akár fizikai kontaktus nélkül is. Ön mit tanácsol, hogyan ünnepeljünk?

Számomra a karácsony soha nem a vásárlásról szólt, de még a nagy társaságok összejövetelét sem jelentette. Nekem sokkal inkább a családot, az elmélyülést, a visszanézést, a számvetést jelenti ez az ünnep. Amikor van idő és lehetőség arra, hogy számot vessünk, hogyan gazdálkodunk az értékekkel. Véleményem szerint a karácsony szentsége ebben áll. Én azt mondom, mindenki nézze meg a GPS-t, hogy merre tart a saját életében, és ha úgy gondolja, állítsa be újra.

Meglátogathatjuk a nagyszülőket, és ha igen, milyen feltételekkel?

Továbbra is kerülni kell a csoportosulásokat - ezt a járvány első napjától kezdve ellenzem, és folyamatosan mondtam is, hogy rendkívül fontos elkerülni akár a kisebb tömeget is. A családoknak mérlegelniük kell, hogy hányan vannak, kik ének külön, ezáltal mennyi irányból érkezhet a fertőzöttség, hangsúlyozottan arra kérném az embereket, hogy vigyázzanak a nagyszülőkre, hiszen ők pótolhatatlanok, és ebben a járványban nagy veszélyben vannak. Inkább próbálják megoldani másként a kapcsolattartást – főleg, ha nagyobb a család, és sok gyerekkel látogatnák a nagymamát.

Néhány hete azt mondta nekünk, hogy körülbelül három hétre látnak előre. Most is ugyanennyi időre látják előre a járványhelyzetet? Év végére már nagyjából meg lehet becsülni, hogy mi várható járványügyi szempontból?

Amikor a járvány a közösségi terjedés szakaszába lépett, az epidemiológiai számítások lényegesen bizonytalanabbá váltak, és két hétre rövidültek. A becsléseink most megalapozottan hosszabb időre vonatkoznak. Nagy biztonsággal meg tudjuk mondani a morbiditási paramétereket három hétre előre, és éppen ma becsültük meg a várható eseményeket az elkövetkezendő hetven napra. Ez persze nem száz százalékig pontos természetesen, hiszen a járvány folyamatosan változik, de ha a tendencia ilyen marad, és nem történik semmi rendkívüli, akkor nagyjából helyesek lesznek a becsült adatok, amelyek bizakodásra adnak okot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés