Magyarország ellen szólalt fel a román kormányfő

2020. november 21. 17:26
Ludovic Orban elmondta véleményét Orbán Viktor döntéséről.

A román kormányfő, Ludovic Orban szerint Magyarországnak és Lengyelországnak hátraarcot kéne csinálnia a költségvetési vitában – számol be róla az Euronews. A portál a Politico „Orban vs. Orbán” bejegyzését dolgozta fel, mely a román kormányfő álláspontjáról szól a kialakult uniós vitában. „A szembe szegülő országok kormányainak meg kell érteniük, hogy az európai gazdaság újraindítását célzó, ezáltal a lengyelek és magyarok javát szolgáló programot nyilvános bizalomnak kell öveznie” – jelentette ki Ludovic Orban. Jelenleg mindössze Budapest és Varsó döntött úgy, hogy megvétózza a problematikus részletekkel rendelkező költségvetési tervezetét. Nem vétózta meg Magyraországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan, támogatja ugyanakkor a két ország álláspontját a szlovén kormányfő, Janez Janša.

Nem mindenki ért egyet ugyanakkor Orbán és Morawiecki döntésével. A finn miniszterelnök, Alexander Stubb például így fogalmazott: „A magyaroknak és a lengyeleknek szükségük van a pénzre és elfogadják a jogállamisági mechanizmust is. De úgy akarnak kijönni a tárgyalásokról, hogy a saját közönségüknek elmondhassák, hogy győztek”, majd hozzátette: „Szerintem Magyarország és Lengyelország számára nem maradt sok kiút és ezt tudja a többi vezető is. Ráadásul elegük is van az ügyből, azt mondják rá: basta!” Stubb nézetét osztja Bukarest is. Ludovic Orban szerint ugyan égető szükség van a járványtól leginkább sújtott országokban a pénzre, nem szabad meghátrálni a követelésektől egy gyors megállapodás reményében. Románia – melynek igazságszolgáltatási rendszerét közvetlenül Brüsszelből monitorizálják – nem valószínű, hogy el fog esni a számára megígért 30,4 milliárd eurós uniós újjáépítési alaptól – hangsúlyozta a kormányfő.

Nem véletlen, hogy Ludovic Orban hirtelen ilyen harciasan kezdte el kezelni az ország kül- és belügyeit. A kormányfőnek bizonyítania kell, hogy ura a járványhelyzetnek: a kijárási tilalom, az iskolák bezárása és a megtelt kórházak mind csökkentik folyamatosan népszerűségét Romániában. Mindemellett egy komoly oltásellenes-mozgalmi hangulattal is szembe kell néznie a magyar kormányfő névrokonának. Romániában a társadalom egy jelentős hányada oltásellenes. 2016 során 64 gyermek halt bele a kanyaróba pusztán azért, mert a szüleik elutasították a védőoltást. Ludovic Orban már meg is ígérte, hogy „személyes példával” fog élen járni, amint megérkeznek Romániába az első koronavírus-elleni vakcinák. Orban helyzete azért is kétségbeejtő, ugyanis december 6-án parlamenti választásokat tartanak az országban. Ha a jelenlegi tendenciákat nézzük, akár az is lehet, hogy Orban nem lesz képes ismét elegendő szavazatot szerzeni ahhoz, hogy megtarthassa pozícióját – nem véletlen tehát agresszív hangneme az uniós politikával kapcsolatban.

Fotó: MTI/ EPA/ Robert Ghement

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Stubb meg ne kiabáljon be a karzatról.

Görcsöt kapott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés