A Fidesz és a KDNP kivonult a parlamentből

2020. november 17. 10:42
A kormánypártok Korózs Lajos felszólalása miatt tiltakoztak.

Kivonultak a parlamenti ülésteremből a kormánypárti képviselők, amikor Korózs Lajos napirend előtt felszólalt. A Fidesz és a KDNP azt követeli, hogy az MSZP-s képviselő távozzon a szakbizottságból, mert kamuvideót készített, statisztikát hamisított.

MSZP: kapnak-e további segítséget az egészségügyben és a szociális szektorban dolgozók?

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt tíz nap többségében a koronavírusban elhunytak száma meghaladta minden más betegségcsoport értékeit, szeptember közepe óta pedig a fertőzöttségi ráta a letesztelt emberekhez képest minden nap meghaladta a WHO által ajánlott 5 százalékot, volt amikor 30 százalék felett volt. Hangsúlyozta: ezek statisztikai adatok, de emögött emberek vannak, akik szeretnének élni. Érdemi választ várt arra, a kormány tud-e további segítséget nyújtani az egészségügyi és a szociális dolgozóknak, tud-e számukra megfelelő mennyiségű védőfelszerelést, elegendő pihenőidőt és tesztelést biztosítani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: a kormány minden erejével azon van, hogy támogatást nyújtson a frontvonalban küzdőknek. Minden emberélet számít, mindenki életéért küzdeni fogunk, legyen szó fiatalokról, középkorúakról vagy idősekről – jelentette ki. Ugyanakkor méltatlannak és szívtelennek nevezte, hogy a baloldal emberek halálával kampányol. Úgy fogalmazott: a baloldal „álhírzsákja kiapadhatatlan mélységű”, azonban – figyelmeztetett – „ez nem a kész átverés show", hanem a haza, amely súlyos járványhelyzetben van. Korózs Lajos kamuvideójára utalva úgy értékelt: nincs olyan parlament ma Európában, ahol ilyen gyalázatos akció után az egészségügyért is felelős bizottság elnöke a helyén maradhatna. Ha ön tényleg tiszteli a frontvonalban harcolókat, akkor feláll, minden más döntés az orvosok és ápolók arculcsapása – mondta.

Párbeszéd: Segíteni kellene az önkormányzatokat    

Mellár Tamás (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a járvány második hulláma nagy próbatétel elé állítja az önkormányzatokat is, amelyek komoly veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időben. A kormánynak lenne lehetősége az önkormányzatok segítésére, és ez azért is fontos lenne, mert a védekezés frontvonalán állnak – közölte. Megjegyezte: a kormány sem dúskál a felesleges pénzekben, de nagyobb a mozgástere, mint az önkormányzatoknak. Úgy vélte, az önkormányzatok támogatása nem csak humanitárius szempontokat szolgálna, hiszen a nekik juttatott forrásoknak olyan pozitív hatásuk lenne, amely a gazdaságot élénkítené. Kitért rá: emellett az is fontos lenne, hogy használható információkat adjanak az önkormányzatoknak, mert nem férnek hozzá lényeges adatokhoz, például arról, hogy hány lakos van karanténban, pedig ezek szükségesek a védekezéshez.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, egyetértenek abban, hogy egy járvány kellős közepén vannak, és a második hullámban is kulcsfontosságú a hiteles, pontos tájékoztatás. Ezért kiépítettek egy fórumrendszert a hiteles tájékoztatásra, ennek része a koronavírus-honlap és az operatív törzs tájékoztatói – mutatott rá. Úgy vélte, rendkívül káros a baloldal tevékenysége, amellyel a kormányt és a védekezésben részt vevő szakértőket támadja, nem a munkájukat segíti. A védekezésben részt vevő és annak kommunikációs részében is szerepet vállaló szakértőket nem támadni, hanem támogatni kellene – mondta. Az államtitkár arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy hagyjanak fel a „dezinformációs kampányokkal”, mert ezek sokat ártanak a védekezésnek. Arról is beszélt, hogy az önkormányzatok sokkal jobb gazdasági állapotban vannak, mint 2010 előtt voltak, a kormány mentesítette őket az adósságuktól, átvállalt tőlük feladatokat és növelte a támogatásukat.

LMP: erős önkormányzatok nélkül nincs védekezés

Keresztes László Lóránt (LMP) kijelentette: erős önkormányzatok nélkül nincs védekezés, az önkormányzatok a védekezés elsőszámú bástyái, erejükön felül veszik ki a részüket a védekezésből, mégis forrásokat vonnak el tőlük. Ezzel viszont nem a településeket büntetik, hanem az embereket támadják, a közszolgáltatások biztosítását nehezítik meg egy járvány idején, ami elfogadhatatlan – vélekedett. Azt mondta, nem igaz, hogy azért vonnak el forrásokat az önkormányzatoktól, mert mindenkinek ki kell vennie a részét védekezésből. Kiemelte: arra kell összpontosítani, hogy a védekezés sikeres legyen, és hogy ebből az önkormányzatok továbbra is ki tudják venni a részüket, nem lehet ellehetetleníteni a munkájukat, és partnernek kell tekinteni őket. A képviselő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz az emberek egészségének és biztonságának megvédésében.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: valóban köszönetet kell mondani mindenkinek, aki részt vesz a védekezésben. Meg kell köszönni azoknak a polgármestereknek, önkormányzati vezetőknek is a munkáját, akik cselekszenek és nem a panaszkodással foglalkoznak – mondta. Hangsúlyozta: ez a kormány a települések legjobb szövetségese, kimentette őket az adósságcsapdából, mert „az ön elvbarátai” olyan helyzetet hoztak létre, amelyben az önkormányzatok gazdálkodása fenntarthatatlan volt. A kormányra számíthatnak a települések mérettől függetlenül, a jövő évi költségvetésben is növelik a támogatásukat – tette hozzá. Közölte: a kormány az adócsökkentésben hisz, és abban, hogy annál jobban kell csökkenteni az adókat, minél nagyobb a baj. De látni, mit csinált a baloldal, amikor kormányon volt, és most sem csökkenteni, hanem növelni akarják az emberek terheit – magyarázta. Hozzáfűzte: ezzel szemben adócsökkentésre és a beruházások támogatására van szükség.

DK: a kormány nem az emberekért cselekszik

Varju László (DK) szerint a kormány biztosan nem az emberek érdekében cselekszik, ezt bizonyítja a hétfőn bejelentett uniós vétó. Úgy látja, a kormány ezzel nyíltan elárulta a magyar nemzetet és az országot, és azt mondja, hogy az uniós források csak akkor jöhetnek, ha azok nagy részét ellophatja. Azt mondta: a kormány a legnagyobb bajban is a haszonleséssel van elfoglalva, a válság közepén is képes a nép ellenében dönteni. A kormánynak nincs felhatalmazása a néptől erre a vétóra – fogalmazott.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára felvetette: most a jogállamiságról beszélnek, de mit tett Brüsszel a 2006. őszi magyarországi események idején? Kifejtette: a kormány a magyar emberek érdekét védi, és nem megy bele egy olyan egyezségbe, ahol egy körvonalazatlan rendszert kellene elfogadni. Nem szolgálhatja Magyarország érdekét, hogy örökre kiszolgáltassa magát annak az uralkodó mainstreamnek, amely jelenleg Brüsszelben van – vélekedett. Közölte: egyes tagállamok ki akarják oktatni Magyarországot, miközben Magyarország az uniós csatlakozásakor és azóta is minden előírást teljesített.

Jobbik: a kormány magára hagyja az embereket a válságban

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azért bírálta a kormányt, mert szerinte nem készült fel a járvány második hullámára, és nem ad megfelelő segítséget a válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek. Szerinte a kormánynak minden szektor esetében 80 százalékos bérpótlékot kellene bevezetnie, és át kellene alakítania a  munkanélküliségi ellátást, mert most 150 ezren semmilyen juttatásra nem jogosultak.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára úgy reagált: lehet szép szónoklatokat tenni, azokban a jobbikos a képviselők nem szavazták meg az Országgyűlésben a hitelmoratórium fenntartását, az adókönnyítéseket, valamint  szociális és a gyermekvédelmi, illetve a rehabilitációs ellátások meghosszabbítását sem. Ezzel szemben – folytatta – a kormány a nyár folyamán minden erejét arra fordította, hogy felkészüljön a második hullámra. Kiemelte: a védőfelszerelések biztosítása mellett minden kórház számára továbbképzéseket is hirdetettek az intenzív ellátással kapcsolatban, amelyre 27 ezren regisztráltak.

KDNP: a családok védelme a szellemi világjárvány ellen

Földi László (KDNP) arról beszélt: a pandémia nem az egyetlen kihívás, amivel most szembenéznek, ugyanis „régóta pusztít a Földön egy szellemi világjárvány is”, egyre többen kérdőjelezik meg a legalapvetőbb emberi normákat. A család, a gyermek, a nemzet és a hit olyan értékek, amelyeket kigúnyolnak, kiközösítenek éppen azok, akik magukat a tolerancia bajnokainak állítják be – fogalmazott. Az alaptörvény újabb módosítása e szellemi világjárvány elleni küzdelmet szolgálja. „Valóban evidencia, hogy az apa férfi és az anya nő, mégis bele kell írnunk az alaptörvénybe, mert olyan eszement ideológiák terjednek, amelyek máshol már a gyerekekre bízzák saját születési nemük eldöntését, mintha az döntés lenne” – fogalmazott. Az örökbefogadásokról szólva közölte: a gyerek érdeke az, hogy családban nőjön fel, ne egy intézményben, ne az utcán, ne egy szülő mellett, ne két apa vagy két anya mellett, ezért részesítik előnyben az örökbefogadásnál a házaspárokat. Jelezte: hogy ez nem azt jelenti, hogy az egyedülállók ne kerülnének sorra, vagy azt, hogy örökbefogadásról a miniszter döntene.

Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hangsúlyozta: a kormány 2010 óta olyan politikát folytat, amely erősíti a nemzeti összetartozást, a családok biztonságát, és keresztény értékeinket. Kifejtette: az alaptörvénynek a kor kihívásaira is választ kell adnia, bár néhány évvel ezelőtt még nem gondolták volna, hogy szükség lesz a magyar emberek számára természetes dolgok rögzítésére, hogy az édesanya nő, az apa pedig férfi, vagy hogy joga legyen egy kisfiúnak fiúként, egy kislánynak pedig lányként felnőni. Hozzátette: azért foglalkoznak örökbefogadással is, mert a cél az, hogy minden gyermek családban nőjön fel.

Fidesz: ha a baloldal nem segít, akkor ne akadályozza a védekezést!

Selmeczi Gabriella (Fidesz) bírálta az MSZP-s Korózs Lajost, aki a népjóléti bizottság elnökeként „kamuvideót” készített, majd halálozási statisztikákat „hamisított”. Szerinte azzal, hogy az ellenzéki képviselők „falaznak” Korózs Lajosnak, azt bizonyítják, hogy nem a védekezésben érdekeltek, hanem hatalom megszerzésében. Arra kérte a baloldalt, hogy ha a védekezést nem tudja segíteni, akkor ne akadályozzák a kormány munkáját, és ne tegyenek közzé álhíreket. Rétvári Bence államtitkár szerint a baloldal számára a politikai haszonszerzés fontosabb, mint a járvány elleni védekezés. Hangsúlyozta: Korózs Lajos kamuvideójának nem lett következménye, sőt a politikus „visszaeső álhírgyártóvá” vált és nem lépett vissza bizottsági elnökségétől sem.

(Szöveg, fotó: Mandiner – MTI/Illyés Tibor)

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az még hagyján, de a magyar ellenzék, az:
NEM NYARAL, senki közülük, soha nem utazik sehová.
Ellenben, ha hűsölni vágyik, megkéri a szomszédot, hogy engedje be az alagsori pincerekeszébe, az északi oldalon.
Így segítik a kizsákmányoltakat, és állnak a szegények mellé.
Akiknek átlagbérét a gaz Orbán MEGDUPLÁZTA, a közüzemi díjaikat pedig a legolcsóbbá tette egész EU-ban.
Persze, ezt Lölő lopott pénzén.
Merha Lölő nem "lopna", értsd: ha Gyurcsányék uralkodnának, - és ez a komoly - a magyar gáz-villanyár a duplája volna.

A kádéempé is kivonult?
Észre se vettem.
Aszittem, mind a Mikulás rénszarvasait lövöldözi svédbe'

Egy ember van több néven.

Azzal, hogy Szíjjártó egy adriai yachton pár napot eltöltött és közben dolgozott, semmi baj nincs.
Bár minden miniszter így dolgozott volna az utóbbi 60-70 évben, mint Szíjjártó, akkor nem itt állnánk--

Meghívták. Vendég volt.
Nem unjátok azóta ezzel házalni? A fenébe! Egy miniszter már nem nyaralhat csak a ti engedélyetekkel, csak ott, ahol ti jónak látjátok?
Ha negyed annyit dolgoznátok, mint ő nem lenne időtök mindent és mindenkit leszólni.

Én is:-)
Szórom az ikszeket:-)

Egyszerűbb Kórozs Lajossal foglalkozni, mint a coviddal és a napi 100 halottal...

Légyszar ő, a legkitűnőbb, erjesztett-rothasztott fajtából.

Az, hogy "te", csak egy személyt jelent és egy személy nyilván nem tud egyszerre sok mindent csinálni.
A kormánypártban viszont igen sok politikus dolgozik, akik meg tudnák osztani a munkát egymás között, a helyett, hogy Kórozs Lajoson "lovagol" mindegyik. Mintha nem is lenne más, sokkal fontosabb feladatuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés