Kovács Zoltán megerősítette: Orbán Viktor megvétózza az uniós költségvetést

2020. november 16. 14:00
Ez tekinthető egyfajta válaszlépésnek arra, hogy a EU a jövőben jogállami feltételekhez kötné az uniós források kifizetését.

Ahogy korábban arról a Mandiner is beszámolt, a Portfolio értesülései szerint a magyar kormány hétfő délután politikai vétót emel Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ügyében. A lap szerint ez még nem a hivatalos jogi vétót jelenti, de annak már csak ideje a kérdéses.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Reutersnek arról beszélt, hogy Magyarország egyértelmű parlamenti felhatalmazással vesz részt az ülésen. Júliusban az Országgyűlés határozatban szólította fel a kormányt,  hogy addíg ne fogadja el az EU hétéves költségvetését és a koronavírus utáni helyreállítási alapot, amíg nem zárják le a jogállamiságról szóló, 7. cikkely szerinti eljárást. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Magyarország megvétózza a 100 milliárd eurós  költségvetést és a 750 milliárd eurós saját forrásokról szóló határozatot, amennyiben nem vizsgálják felül a jogállamisági kritériumokat, Kovács azt válaszolta, hogy:

A következtetése helyes.

– számol be a 24.hu.

A jogállamiság követelményéről szóló rendeletben – amely az ennek való megfeleléshez kötné az uniós források kifizetését – nem követelmény az egyhangúság, így ott csupán egy elutasító magyar és lengyel álláspontról volt szó, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni. A német soros elnökség hétfő délutáni brüsszeli tanácskozásán minden tagállamnak – lényegében tesztszavazásnak minősülő – politikai állásfoglalást kell tennie.

A Portfolio álláspontja szerint a három rendelet útjai szét fognak válni: a jogállamisági rendelet már jövő év januárjában hatályba léphet, a megvétózható két másik rendeletről szerdán dönthetnek, és még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni a döntést.

(24.hu)
 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai Tanácsé a legfőbb hatalom, nem a Soros-szovjeteké.

Az Európai Tanács, a kormányfők tanácsa köteles visszavenni a hatalmi pozícióit a Soros-NGO-k, a "civil" szervezetek, a bal-antifa, a liberál-hisztero, és a zöld-anarcho neomarxista terrorcsoportoktól.
Ezt átfogó EU-nemzetbiztonsági szervezet létrehozásával érhető el, amely köteles LENYOMOZNI MOINDEN ERŐT, aemely az EU szerveivel BÁRMIFÉLE KAPCSOLATOT KERES, TALÁL, LOBBIZIK.
És erről meghatározott időben JELENTÉST TENNI a kormányfők tanácsa előtt, méghozzá ott MINDEN FELTETT KÉRDÉSRE VÁLASZADÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL.
Amelyről a kormányfők NEM TARTOZNAK TITOKTARTÁSSAL.

HELYESEN: Ez átfogó EU-nemzetbiztonsági szervezet létrehozásával érhető el, amely köteles LENYOMOZNI MINDEN ERŐT, amely az EU szerveivel BÁRMIFÉLE KAPCSOLATOT KERES, TALÁL, LOBBIZIK.

Mi mást tehetne?
Érdeklődve várom a folytatást!

Mivel az Orbán ellopja az eus pénzeket, jól kibabrál magával, mert nem
lesz mit ellopnia. A Mészáros Lőrinc átigazol a jobbikba, a Tiborcz meg a rosszabbikba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés