Franciaország ellen tüntető iszlamisták csaptak össze rendőrökkel Pakisztánban

2020. november 16. 18:03
Egyes tüntetők azt skandálták, hogy az istenkáromlásért az egyetlen lehetséges büntetés a lefejezés.

A Franciaországban ismét kiadott, Mohamed prófétáról készült karikatúrák ellen tüntető keményvonalas iszlamisták csaptak össze rendőrökkel hétfőn a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében.

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom híveinek istenkáromlást kiáltó ezrei azt követelik a kormánytól, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal és utasítsa ki a francia diplomatákat – derült ki rendőrök és a párt tagjainak beszámolójából. A kormány egyelőre nem reagált ezekre a követelésekre.

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők

A rendőrség elzárta a tiltakozók elől a fővárosba vezető utat. Egyes tüntetők azt skandálták, hogy az istenkáromlásért az egyetlen lehetséges büntetés a lefejezés. A demonstrálók téglákkal, kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre. Az illetékes elmondta, hogy néhány rendőr megsérült, s hogy közel kétezer tüntető táborozott le Iszlámábád fő bejáratánál, elutasítva, hogy hazamenjenek.

„Követeljük, hogy a kormány azonnal utasítsa ki Franciaország nagykövetét” – hangsúlyozta videoüzenetében Záhir-ul-Haszan, a TLP alelnöke, aki közölte továbbá, hogy számos tüntető megsérült az összecsapásokban.

Előzmények

Több muszlim országban is tüntetések törtek ki azután, hogy Franciaország reagált az előző havi terrortámadásra, amelynek során Párizs közelében egy 18 éves, csecsen származású fiatalember lefejezte Samuel Paty történelemtanárt, aki Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján. A muszlimok számára Mohamed bármiféle ábrázolása szentségtörésnek számít.

Azután, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szeptemberben újraközölte a Mohamedről készült karikatúrákat, Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: a szentségtörés szabadsága kéz a kézben jár a vallásszabadsággal Franciaországban. Pakisztánban és más, muszlim többségű országokban a tüntetők azzal vádolták a francia kormányt, hogy iszlamofób, és szándékosan provokálja a hívőket. Pakisztán elítélte a karikatúrák újraközlését.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés