görbEUborka

Elkészült az EU első LMBTQ-stratégiája

2020. november 12. 17:54
LMBTQ-stratégiát alkotott Brüsszel: jöhetnek a határokon átívelő szivárványcsaládok, a homofób gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós rendelkezések és a transzszexualitáshoz köthető kutatási támogatások. Összeállításunk.

A jogállamisági viták és a második koronahullám válsága mellett ma fontos – mondhatni történelmi – döntés született Brüsszelben, megalkották ugyanis az Európai Unió első LMBTQ-stratégiáját. Az Unió sosem rendelkezett az LMBTQ-közösséget érintő kérdésekben, azonban az új idők új szeleit már érzékelni lehetett idén ősszel, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében az Európai Parlament plénuma előtt hitet tett az LMBTQ-jogok fontossága és támogatása mellett. Von der Leyen többek között kiemelte, hogy hogy „ha szülő vagy egy országban, akkor szülő vagy egy másik országban is”, a lengyeleknek pedig nyílt felhívást intézett az LMBTQ-mentes területeket illetően: „hogy mindenki számára egyértelműen fejezzem ki magam: az LMBTQ-mentes övezetek emberiességmentes övezetek, amelyeknek nincs helye Uniónkban”. Még utóbbi csupán éles társadalmi vitákat szül Lengyelországban, előbbi kijelentés nagyon fontos konfliktuspont lehet a magyar kormány és az EU között az elmúlt napokban benyújtott alkotmánymódosítás tekintetében. 

Von der Leyen ígéretét betartva az Európai Bizottság csütörtökön beterjesztette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) személyek esélyegyenlőségére vonatkozó európai uniós stratégiát. A Bizottság kiemeli, hogy bár az LMBTQ-közösség helyzete egyre jobb az Unióban, ezzel nem lehetünk elégedettek, mivel

az LMBTQ-személyek 43 százaléka továbbra is úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őt

a hétköznapok során. Azt is kiemelték, hogy a koronavírus okozta válság csak rontott a helyzeten, ezért van szükség közös cselekvésre. A stratégia a következő öt évre határoz meg bizonyos célokat, amelyből a finanszírozási támogatás mellett kettő jogi lépés jelentené a fő csapásirányt. Az uniós bűncselekmények jegyzékét ugyanis kiterjesztenék a homofób gyűlöletbeszédre és gyűlölet-bűncselekményekre – Lengyelországban például nincs olyan törvény, amely ezeket az aktusokat szabályozná –, valamint a Bizottság jogszabályt nyújtana be a szülői státusz határokon átnyúló kölcsönös elismeréséről.

Utóbbi gyakorlatban azt jelentené, hogy amennyiben egy francia szivárványcsaládban a szülői státusz elismert, úgy például Lengyelországban is annak kellene lennie. A stratégia továbbá biztosítaná, hogy az LMBTQ-közösség szempontjából fontos kérdések megfelelő figyelmet kapjanak az uniós döntéshozatalban, ezzel biztosítva a közösség biztonságát, annak teljes sokszínűségében, valamint az egyenlő esélyeket, megteremtve ezzel a jólétet. 

A javaslat 2020-2025-ös intervallumban rendelkezik továbbá:
•    a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről, kiemelve a foglalkoztatás kérdését; 
•    az azonos neműek élettársi kapcsolatának tagállamok közötti elismeréséről; 
•    a szivárványcsaládok védelméről; 
•    az LMBTQ-közösségbe tartozó migránsok védelméről; 
•    a transz- és interszexuális embereknek fontos egészségügyi kutatások támogatásáról;
•    valamint a homofóbia visszaszorításáról a világ más területein – utóbbit például részben a Menekültügyi és Migrációs Alap keretében képzeli el Brüsszel.

Vera Jourová, értékekért és átláthatóságért felelős alelnök, aki az utóbbi időben egyre hevesebben támadja Magyarországot, kijelentette, hogy „mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy – félelem vagy üldöztetés nélkül – vállalhassa önmagát, [hiszen] ebben áll Európa lényege, és ez az, amiért síkra szállunk”. Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos úgy nyilatkozott, hogy „a mai napon az EU példát mutat a sokféleségért és a befogadásért folytatott küzdelemben”, kiemelve, hogy

„az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alapvető értékek és jogok az Európai Unióban,

[tehát] mindenkinek azt kell éreznie, hogy szabad és biztonságban van, és nem kell tartania szexuális irányultságon, nemi identitáson, nemi önkifejezésen vagy nemi jellemzőkön alapuló hátrányos megkülönböztetéstől vagy erőszaktól”. A biztos azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még hosszú utat kell megtennie az Uniónak az LMBTQ-személyek megérdemelt teljes társadalmi befogadásáig és elfogadásáig, ugyanakkor bízik abban, hogy a tagállamokkal együtt Európát mindenki számára jobb és biztonságosabb hellyé tudják változtatni. A Bizottság a fentiekkel összefüggésben sürgeti a tagállamokat az LMBTQ-közösség esélyegyenlőségére vonatkozó nemzeti stratégia megalkotására. Külön érdekesség, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége szerint 2019-ben az LMBTQ-közösség 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hátrányos megkülönböztetésben van része – ahogyan azt már fent említettük –, 2012-ben viszont csak 37 százalék volt ez az arány.

Hogy a fent említett stratégiából a jövőben mi valósul meg, az kérdéses, azonban a konfliktus egyes tagállamok és a Bizottság között már szinte előre elkönyvelhető, az LMBTQ mint téma pedig a belpolitikai kedélyeket is feltudja korbácsolni, különösen a koronafrusztrációból frissen szabaduló társadalom esetében.

***

A görbEUborka a Mandiner európai uniós történésekkel foglalkozó rovata. Pletykák, történeteket, elemzések, botrányok, hírek Brüsszelből, amik felrázhatják a magyar hétköznapokat is! Kattints a rovat összes cikkéért.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért, mert a Soros fia buzi, miért kell nekünk is ezt a kérdést a
legfontosabb dolgok rangjára emelni?

Világjárvány van, úgyhogy az EU legfontosabb feladatának az lmbtcfgh emberek biztonságát tekinti.

Mar csak azt mondjak meg ezek a gorbulet szakertok, hogy egy gyereknek miert nincs joga apaval es anyaval felnoni es miert nem lehet mar tobbe normalisan elni?
A gorbuletre visszaterve, a legrovidebb ut az egyenes ut. Ha annyira nem szeretik a remiszto kepzodmenyeket, miert nem hasznalnak ellenunk ciant?
Kuncze mar pedzegette anno.

A téma nem igényel külön figyelmet. Tudomásul vesszük és kész, de azért plusz pontokat nem érdemelnek. Valamikor azért panaszkodtak, hogy bántják őket. Utána az következett, hogy ne legyen betegség. Ezt követően előálltak azzal, hogy ők egyenrangúak a normalitással, ma pedig már ország világ előtt ünnepelni kéne őket. Mintha az EU lopakodó stratégiáját látnám, ott is tőlük tanulták?

Mocskos buzik. Nem szivárványcsaládok ezek, hanem moslékcsaládok. Abban is van mindenféle, egybeöntve.

"ha szülő vagy egy országban, akkor szülő vagy egy másik országban is"

Most már értem, miért az "apa", és "anya" kerülne be az Alaptörvénybe. Ezt kivédendő.

Na, kedves DK-s nyugdíjasok, MSZMP-s munkásőrök, jobb napokat látott magyar gárdisták, tényleg ezt akarjátok???

Nem "homofóbia", ha egy kormány, vagy egy magánszemély antropológiailag helyes módon, a
férfi-nő házasságot kezeli házasságként. Ha egy kormány a liberális hamis emberképet veszi alapul, az tegye, ha megvan hozzá a politikia többsége. De a tényleges nem normatív. Például, Hollandiában, a skandináv országokban legálisan van Pedofilok Pártja. De ettől még a pedofilia nem "jog"!

Én is ezt akartam írni. Egy orrhosszal megelőztük őket:-))))
Hajrá Fidesz!!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés