Zavargások törtek ki Portland közelében egy fekete férfi halála miatt

2020. október 31. 11:46
A rendőrség közlése szerint a kábítószer árusításával gyanúsított férfi fegyvert fogott az őt üldöző rendőrökre, majd rájuk is lőtt.

Feszültség alakult ki és tiltakozó felvonulást tartottak helyi idő szerint péntek éjjel az Egyesült Államok nyugati partvidékén, az Oregon állambeli Portland tőszomszédságában, miután rendőrök intézkedés közben lelőttek egy fekete férfit.

Chuck Atkins, a Clark megyei seriff tájékoztatása szerint a rendőrök kábítószer árusításával gyanúsított férfit akartak elfogni egy motel parkolójában helyi idő szerint csütörtök este hat óra körül. A közlés szerint a gyanúsított gyalog menekült a rendőrök elől, majd egy bank parkolójában hirtelen fegyvert fogott rájuk. Ezután az üldözésben részt vevő mindhárom rendőr rálőtt a gyanúsítottra, aki életét vesztette. A gyanúsítottnál töltött fegyvert találtak, de egyelőre nem világos, pontosan mi történt közvetlenül a rendőrök által leadott lövések előtt. A rendőrség közlése szerint a férfi rájuk lőtt.

Virrasztás és zavargások

A helyi fekete közösség szerint az áldozat a 21 Kevin E. Peterson Jr., akire péntek éjjel virrasztással emlékeztek Vancouverben. A Washington állambeli kisvárost a Columbia folyó választja el Oregon állam legnépesebb városától, Portlandtől.

A virrasztás helyszíne közelében baloldali és szélsőjobboldali tüntetők néztek farkasszemet, válogatott szidalmakat zúdítva egymásra. Később egy több száz fős csoport vonult végig Vancouver belvárosán, kirakatüvegeket zúztak be, és zászlókat égettek el. A közösségi médiába feltöltött videofelvételeken látni lehetett, hogy rohamrendőrök felsorakoztak egy épület előtt, és figyelmeztették a tüntetőket hogy aki a szövetségi állam tulajdonát képező területre lép, azt letartóztatják. Helyszíni beszámolók szerint két lövés is dördült, de senki sem sérült meg. Legalább egy tiltakozót őrizetbe vettek.

A megmozdulások előzményei

Az Egyesült Államokban tüntetéssorozat kezdődött azután, hogy májusban Minneapolisban egy 46 éves fekete férfi, George Floyd rendőri erőszak miatt életét vesztette. Több amerikai nagyvárosban tüntettek az utóbbi hónapokban a rendőri erőszak ellen és az afroamerikaiak jogainak védelme érdekében. A megmozdulások több helyen erőszakba, fosztogatásokba és lövöldözésekbe torkolltak.

Legutóbb szerdán Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat az erőszak elharapódzása miatt. A várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások, miután rendőrök lelőttek egy késsel hadonászó és a felszólítás ellenére is feléjük közelítő afroamerikai fiatal férfit.

Donald Trump amerikai elnök a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét. Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, és mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtson segítséget a rendfenntartó erőknek.

(MTI)

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kis hülye, meg az öleb barátod:
Magyarországon haltak a legkevesebben a COVID miatt, eddig az egész EU-ban.
Nálatok, a nagy Szabadság kurvaszobor országában, b+ 100-szor annyian, te pofázol?

Kis hülye, tudod, mi az: 1 millió/fő...

Te pedig:
egy erkölcsi hulla...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés