Palkovics László újabb támadása a tudomány autonómiája ellen

2020. október 28. 12:31

Akadémiai Dolgozók Fóruma
Facebook
A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett.

„Úgy tűnik, Palkovics Lászlónak nem szegte kedvét sem az OTKA körül kirobbant botrány, amikor a minisztérium saját munkatársának osztogatott pályázati pénzeket, sem a látványos kudarcba fulladt támadás az SZFE ellen, a miniszter most újra az MTA-tól elvett kutatóhálózat ellen fordul.

A tegnap este benyújtott törvényjavaslat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit, anélkül hogy erről velük egyeztetett volna. A javaslatot az ITM nem az illetékes és a kutatóhálózatban reprezentatív tagsággal rendelkező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének juttatta el, így a szakszervezet az egyébként is rosszhiszeműen kitűzött határidőn belül arról nem tudott véleményt nyilvánítani. A törvénytervezet csak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséről szól, de semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem.

A TDDSZ és az ADF által végzett felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a dolgozók többsége ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz, méghozzá elvi okokból, így mindkét szervezet elutasítja annak megvonását.Különösen felháborító és botrányos, hogy a kormány a törvénymódosítás benyújtására a járványhelyzetet használja fel, tudván, hogy a korlátozó intézkedések jelentősen leszűkítik a tiltakozások körét.

A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett. A szakszervezet többszöri hivatalos kapcsolatfelvétele ellenére sem hivatalos tájékoztatásra, sem érdemi tárgyalásra nem került sor a közalkalmazotti státusz 2020 tavasza óta lebegtetett elvételének kérdésében.Véleményünk szerint nehéz lenne Palkovics Lászlónál kártékonyabb figurákat találni a magyar tudomány történetében, legalább az ‘50-es évekig kellene visszamenni a történelemben. A miniszter bűnlajstromát felsorolni is nehéz, de néhány eleme kiemelhető: az állami felsőoktatás szétverése és az egyetemek privatizálása bizonytalan működési körülmények között, az MTA feldarabolása (ahonnan egyébként jelentős javadalmakat húz), a nagy hagyományokkal rendelkező OTKA pályázati rendszer haveri kifizetőhellyé való lezüllesztése, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bátor diákjainak megalázása és az egyetem autonómiájának erőszakos megtámadása.Reméljük, hogy az általa miniszterként okozott elképesztő károkért nem marad el a felelősségre vonás.

Az ADF egy státusz megvonását teljes erővel támogatja: Palkovics László akadémiai tagságáét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ezek is vérszemet kaptak......

Ki az a Maróth Miklós? Szakszervezeti vezető? Mert akkor jogos a felháborodás. Minden más esetben jogtalan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés